ANNAS ROM GUIDE
Via di Valle Murcia
Foto fra Roseto di Roma på begge sider af  Via di Valle Murcia

går op ad Aventinhøjen fra hjørnet af Via del Circo Massimo og Piazzale Ugo La Malfa til Clivo dei Publicii med Roms rosenhave "Il Roseto di Roma" på hver side. Vejen fortsætter som Via di Santa Sabina.

Den antikke Murcia-dal, Vallis Murcia på latin og Valle Murcia på italiensk, lå i den dalsænkning, hvor Circus Maximus blev bygget. Den stejle skråning op mod Aventinhøjens top kaldtes her Mons Murcius og den var dækket af myrter, som var Gudinden Venus' hellige blomst. Et af Gudindens tilnavne var derfor også "Murcina".

Her havde allerede fra meget tidlig tid været helligdomme for guder for korn og agerbrug og man fremførte hestevæddeløb og konkurrencer til deres ære og for at sikre høsten. Her stod også et Tempel for Gudinden Flora og stedets tradition for blomster er genoptaget i nutidens Rosenhave.

I Middelalderen henlå området som enge og vinmarker, indtil den jødiske menighed i Rom i 1645 fik tilladelse til at købe det og anlægge gravpladsen Orto degli Ebrei, som lå på dette sted i næsten 300 år, til den blev flyttet til den nye Campo Verano-Kirkegård i 1895. Mange af de gamle cypresser, der flankerer gaden, stammer fra den gamle kirkegård.

Via di Valle Murcia blev først anlagt i 1934, da vejnettet omkring Circus Maximus blev omorganiseret. Det var så Kommunens mening, at højskråningen skulle være offentligt område, men det lå ret uplejet hen indtil 1950, hvor man flyttede den kommunale Rosenhave fra Colle Oppio, hvor den var blevet ødelagt under krigen, hen til grundene på begge sider af Via di Valle Murcia.

Idag er der her indrettet de dejligste parker, på gadens østside (se foto nedenfor og fotos fra Rosenhaven) ligger den park, som i sommermånederne er åben for besøgende, der her kan betragte over 1000 forskellige rosensorter. På gadens vestside ligger gartneri og planteskole, der udfører arbejde i forbindelse med den årlige præmiering af den bedste nye rosensort, der belønnes med: Premio Roma.

Foto fra Roseto di Roma: indgang fra Via di Valle Murcia
Litteratur om Via di Valle Murcia:
Chini, Paola: Alla scoperta dei templi e dei culti sull'Aventino. (Comune di Roma, Assessorato alle Politiche Culturali, Sovraintendenza BB.CC., Centro Coordinamento Didattico, 89). Roma, Fratelli Palombi editori, 1998.
- side 20f.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XII, Ripa, Del 2: side 6, 12.
Kort over området
Tilbage til byturen
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.9.2000 og sidst opdateret d. 28.5.2007