ANNAS ROM GUIDE
Fontana-familien

Fontana-familien var en familie af arkitekter, som stammede fra Ticino i Norditalien og som i 15- , 16- og til dels 1700-tallet udførte mange og væsentlige arbejder i Rom.

Af slægtens medlemmer kender vi:

Om den venetianske maler Salvatore Fontana har været i slægt med arkitekt-familien, vides ikke. Men han arbejdede i hvert fald indtil sin død den 26. Juli 1590 i Kirken Santa Maria Maggiore med at udsmykke Cappella Sistina, som arkitekten Domenico Fontana havde leveret tegninger til og stod som ansvarlig for. --- Læs mere om Salvatore Fontana her!

Domenico Fontana, arkitekt og ingeniør, født ved Lugano i 1543, død i Napoli 1607. Kom til Rom før Michelangelo's død i 1564 og arbejdede der i mange år, især for Kardinal Felice Peretti, den senere Pave Sixtus V. Han var broder til Giovanni Fontana og Marsilio Fontana, samt fader til Giulio Cesare Fontana. --- Læs mere om Domenico Fontana her!

----- Sebastiano Giulio Cesare Fontana, arkitekt, født i Rom før 1593 som søn af Domenico Fontana og nevø af Giovanni Fontana og død engang efter 1627 antagelig i Napoli, hvor han virkede.

Giovanni Fontana, arkitekt og ingeniør, broder til Domenico og Marsilio Fontana, født 1540 eller 1546, død i Rom 1614. Arbejdede meget sammen med sin broder Domenico på dennes projekter for Sixtus V, byggede derudover nogle store, anonyme fontæner i Frascati og i Rom. I samarbejde med Giovanni Vasanzio (flamlænderen Jan van Santen) tog han sig af den hydrauliske del af opførelsen af Pave Paul V's murfontæne Fontana di Ponte Sisto. Arbejdede muligvis på Palazzo Giustiniani i Rom. Giovanni blev med hustruen Angelica fader til sønnerne Francesco, Clemente, Felice, Paolo, Antonio og Caterina.

Marsilio Fontana var yngre broder til Domenico Fontana og Giovanni Fontana og han fulgte sine brødre til Rom, hvor de slog sig sammen i et større arkitekt- og ingeniørfirma, hvori også deres nevø Carlo Maderno også deltog. Marsilio stod for projekteringen af Cappella Peretti i Kirken Santa Susanna, men døde i 1597 under dette arbejde. Af forskellige dokumenter, hvoir brødrene regulerede deres fælles ejeskab i virksomhed og ejendomme, fremgår det at Marsilio - hvis fødselsår ikke kendes - i hvert fald har været i Rom fra 1580.

 

Caterina Fontana, søster til Domenico, Giovanni og Marsilio Fontana, blev gift med Paolo Maderno fra Capolago og moder til fem sønner: Carlo (der kom til at arbejde sammen med sine onkler), Santino, Pompeo, Alessandro og Girolamo. Caterina døde på et tidspunkt mellem 1607 og 1624.

Carlo Maderno, nevø til Domenico Fontana, født i 1556, død 1629. Var arkitekt og blev banebrydende indenfor romersk ungbarok arkitektur. Tegnede hovedfacaden til Peterskirken og byggede/ombyggede mange andre kirker og palæer i flere tilfælde sammen med sin onkel Domenico. --- Læs mere om Carlo Maderno her!

Carlo Fontana, arkitekt, nevø til Domenico Fontana, født 1638, død i Rom 1714. I 1650 elev af Gian Lorenzo Bernini i Rom og under indflydelse af Carlo Rainaldi og Francesco Borromini. Blandt hans mange arkitektoniske værker er facaderenoveringen i Santa Maria in Trastevere og facaden på San Marcello al Corso. Carlo Fontana var lærer for blandt andre arkitekterne Carlo Buratti og Alessandro Specchi, der også illustrerede mange af hans udgivelser med sine stik, samt for Filippo Barigioni.

Francesco Fontana, arkitekt, søn af Carlo Fontana, født i Rom 1668, død i Castelgandolfo 1708. Arbejdede sammen med sin fader på mange af dennes arbejder. Francesco Fontana var medlem af broderskabet Congregazione del Santissimo Nome di Maria og med i den gruppe arkitekter, som blev nedsat, da den nye Kirke Santissimo Nome di Maria skulle opføres.

Girolamo Fontana, arkitekt, nevø af Carlo Fontana, og broder til Carlo Stefano Fontana, død i Rom 1714. Arbejdede på Palazzo og Galleria Colonna ai Santi Apostoli.

Carlo Stefano Fontana, arkitekt, nevø af Carlo Fontana, og broder til Girolamo Fontana, virkede som arkitekt i Rom omkring 1700. Han var egentlig præst ("Abate") og ledede under Pave Clemens XI (1700-1721) arbejdet med udsmykningen af hovedskibet i Kirken San Giovanni in Laterano. I 1711 udførte han den nye facade på Kirken San Clemente. Og samme år også den nye facadeKirken Sant'Esusebio all'Esquilino. Carlo Stefano Fontana var medlem af Accademia di San Luca og tegnede omkring 1730 baldakinen over højalteret i Kirken Santa Prassede. Han var også medlem af broderskabet Congregazione del Santissimo Nome di Maria og med i den gruppe arkitekter, som blev nedsat, da den nye Kirke Santissimo Nome di Maria skulle opføres.

Mauro Fontana, arkitekt, søn af Francesco Fontana, født i Rom 1701, død 1767. Udførte kun få arbejder, blandt andre Monastero og Chiesa di Sant'Orsola i Via Vittoria. I 1739 bad Cavallerini-familien Mauro Fonatna om at indrette deres familiegravkapel i Kirken San Carlo ai Catinari, det første kapel i venstre side idag kaldet Cappella di San Paolo, men tidligere Cappella Cavallerini. Mauro Fontana var medlem af broderskabet Congregazione del Santissimo Nome di Maria og med i den gruppe arkitekter, som blev nedsat, da den nye Kirke Santissimo Nome di Maria skulle opføres. Her kom han i 1751 til at stå for færdiggørelsen af Kirkens indre og stabilisering af dens mure.

Billedhuggeren og maleren Luigi Fontana (1827-1908) har derimod ingen relation til denne familie. - Læs mere om Luigi Fontana her!


Litteratur om Fontana-familien:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Beny, Roloff og Peter Gunn: Roms kirker. Schønberg, 1982.
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton Editori, 2.ed., 2003.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- XV, Esquilino.
- XVIII, Castro Pretorio, del 1.
Harder, Thomas og Hans Scheving: Rom. Gyldendals Bogklubber, 1990.
Politikens visuelle guide - Rom. Politikens Forlag, 1994

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.19.1.2005 og sidst opdateret d. 4.2.2019