ANNAS ROM GUIDE

Palazzetto Capocci

Piazza Margana nr. 32

Se til venstre for nr. 158 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Palazzetto Capocci er en mindre ejendom fra 1500-tallet, som ligger på sydvestsiden af Piazza Margana i nr. 32 mellem det lidt lavere Palazzetto Albertoni mod nord og kolossen Palazzetto Paluzzo degli Albertoni i syd, hvor denne ejendom ligger på hjørnet af Piazza og Via Capizucchi.

Palæet følger Pladsens uregelmæssige form og laver et svagt knæk på midten. Den første del af facaden, som støder op til Palazzetto Albertoni, har 5 fag ud mod denne bredere del af Piazza Margana. Huset er som nævnt bygget bygget i 1500-tallet. Det er i 3 etager med en enkel, lystpudset facade med vinduesrammer i travertin og en smuk, buet portalramme i lyse kvadersten. Her ligger hovedindgangen i nr. 32 - mellem 2 mindre vinduer i travertinrammer, som er flankeret af firkantede portåbninger i nr. 33 og nr. 31.

Herefter slår facaden et svagt knæk og på dette let afskårne hushjørne sidder på muren i førstesals højde et Maria-billede fra 1700-tallet, en kraftig moduleret stukramme med relieffer og et ovalt maleri af Jomfru Maria i bøn, den såkaldte Madonna della Misericordia di Piazza Margana.

Efter knækket følger et lille facadestykke på blot 2 fag inden sammenbygningen med Palazzetto Paluzzi degli Albertoni.

Inde i Palazzetto Capocci findes en smuk atriumgård med søjlegange og en trappe, alt sammen fra 1500-tallet.

Det lader til, at det var Capocci-familien, som i begyndelsen af 1500-tallet lod huset opføre. Måske har denne familie tidligere ejet nogle mindre huse på stedet, da den havde virket i Rom fra 1100-tallet. I midten af 1500-tallet uddøde familien Capocci og huset er så overgået til Colonna-familien. I 1562 tilhørte ejendommen nemlig enken Giulia Colonna.

I 1542 havde Giovanni di Torano oprettet et pigehjem, Istituto delle Neofite delle Domenicane della Santissima Annunziata, og det var i 1543 blevet godkendt af Pave Paul III. Institutionen havde til formål at modtage og huse unge piger fra jødiske familier, som havde besluttet sig til at forlade disse og gå over til Katolicismen for derpå at blive nonner, hvilket var meget vanskeligt for dem, da de traditionelle nonne-ordener var meget restriktive med, hvem de optog. Senere optog Institutionen også piger fra kristne familier.

Pigehjemmet, som blev drevet af det religiøse broderskab Arciconfraternita dei Neofiti, fik sit første hjemsted i en bygning ved den nu forsvundne Kirke San Giovanni de Mercato, men efterhånden voksede antallet af unge piger, så der blev pladsmangel.

Institutionens første protektor var Giulia Colonna og i 1562 overlod hun en af sine ejendomme på Piazza Margana til Instituttet, der holdt til her, indtil det i 1566 af Pave Pius V fik overdraget det bygningskompleks med kirke og kloster ved Via Tor de' Conti, som tidligere havde huset munke af San-Basilio-Ordenen og derpå Johanniter-Ordenen.

 

Litteratur om Palazzetto Capocci:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 19.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli - Nuova edizione aggiornata / di Carlo Pietrangeli. ------- Parte Prima, 1992: side 34.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Lirosi, Alessia: I monasteri femminili a Roma tra XVI e XVII secolo. - Roma : Viella, 2012.
- side 41, 42, 48.
Info.roma.it: Palazzetto Capocci.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.12.2016 og sidst opdateret d. 7.12.2016