ANNAS ROM GUIDE
Casa di Antonius Antiquarius

Et hus, som ifølge en indskrift på facaden tilhørte Antonius Antiquarius, lå i 1500-tallet på Quirinalhøjens skråning ved datidens Via Biberatica og Piazza delle Tre Cannelle, omkring det sted hvor nutidens Palazzo Pignatelli ligger ved den moderne Via IV Novembre.

Huset var kendt i kvarteret, fordi dets facade var udsmykket med malerier i gule, grå og sorte farver af maleren Pirro Ligorio, som havde specialiseret sig i såkaldte "grottesco"-dekorationer, det vil sige friser med ranker med fantasifuldt slyngede plante-, dyre- og menneskefremstillinger og forsiringer, sådan som han havde set det malet i de såkaldte grotter: de steder hvor man ved udgravninger var stødt på antikke mure, der netop ofte var bemalet på denne måde.

Giovanni Baglione berettede i sin bog "Le vite de' pittori..." i 1642, at facademalerierne på flere af de bemalede huse på dette tidspunkt ikke længere var at se. Udsatte for vind og vejr, blev de sikkert hurtigt blegere og måtte ustandselig ommales, indtil man opgav at holde dem ved lige.

Ifølge Coffin findes der en afskrift af facadeinskriften i Codex Barberini XXX,89 og denne starter med at angive husejerens navn som Antonius Antiquarius og ender med at angive det år, hvori udsmykningen blev foretaget - nemlig: 1546. Det skulle ifølge Coffin dreje sig om en vis Antonio Conteschi, som altså fungerede som mellemhandler og sælger af de antikke fund, som udgravedes i store mængder i disse år.

På et tidspunkt efter 1643, hvor Giovanni Baglione - som ovenfor nævnt - har beskrevet Antonius' hus med den bemalede facade, er dette imidlertid blevet revet ned eller indgået i byggeriet af det, der i slutningen af 1600-tallet omtales som Palazzino Stella, hvor Grevinde Ortensia Stella residerede ifølge en folketælling i 1685.


Litteratur om Casa di Antonius Antiquarius:
Coffin, David R.: Pirro Ligorio: The Renaissance Artist, Architect, and Antiquarian. With a Checklist of drawings. Pennsylvania State University Press, 2004.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi. del 4 / Angela Negro: side 74.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.

Detailkort over området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Kort over tur- området
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2008 og sidst opdateret d. 13.3.2008