ANNAS ROM GUIDE
Palazzino Stella

På det sted, hvor der idag mellem Via IV Novembre og Via delle Tre Cannelle rejser sig Palazzo Pignatelli og Palazzo Laurati, stod i begyndelsen af 1600-tallet Palazzino Stella med sin store have på grundens sydøstlige hjørne. Idag er hele den vestligste del af hus og have forsvundet under den udvidede moderne gade med den voldsomme trafik, men tidligere var her meget anderledes og ligefrem landligt.

Et gadekryds havde der nu været længe: hvor gaden idag løber mod nord, løb helt fra Antikkens tid gaden Via Biberatica ind mod byen. Den kom ovre fra Trajan's Marked og krydsede her den smalle gade, som løb opad Magnanapolihøjen nede fra Forumdalen og Trajan's Forum. I Middelalderen kaldtes den La Selciata degli Arcioni efter Arcioni-familien, der havde deres ejendomme i området.

På dette gadehjørne lå i 1500-tallet et lille hus, som var kendt i kvarteret, fordi dets facade var bemalet af Pirro Ligorio.

Senere blev det større Palazzino Stella bygget i form af en hestesko med åbningen mod vest, hvor den store have blev anlagt. På Nolli's kort fra 1748 kan man danne sig et indtryk af indretningen med bede, måske omkranset af buske, og stier, måske under skyggefulde træer. Selve ejendommen havde en nordlig fløj med en kort side mod Via Biberatica og en langside mod den nu forsvundne plads og Via delle Tre Cannelle. Ud for trappegaden Via della Cordonata lå ejendommens brede østfløj, der løb skråt mod syd til det sted, hvor vejen støder ud i gaden, der gik op mod Magnanapoli. Herfra og mod vest lå så en smallere sydfløj med en sidefacade ud mod haven.

Den moderne Via IV Novembre skråner meget på denne strækning og Palazzino Stella's grund har ganske givet skrånet ligesådan, om ikke ligefrem mere, således at haven har ligget i et meget lavere niveau end bygningerne.

Ifølge en folketælling fra 1685 var Palazzino Stella beboet af den romerske Grevinde Ortensia Stella og hendes søn Gerolamo Stella.


--- Kort over pladsen ------ Kort over området idag ---
--- Nolli's kort fra 1748 (nr.264 er Palazzino Stella) ---


Litteratur om Palazzina Stella:
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi. del 4 / di Angela Negro: side 74.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.2.2008 og sidst opdateret d. 1.3.2008