ANNAS ROM GUIDE
Sant'Abbaciro de Militiis

Fra det 5.århundrede lå der på Monte Magnanapoli en lille kirke ved navn Sant'Abbaciro eller Sant'Abbacyri i området mellem Trajan's Markedskompleks og de bygninger, der senere blev omdannet til Torre de Militiis, hvorfor Kirken fik tilnavnet "de Militiis".

Det mærkelige navn er en sammentrækning af navnet på Kirkens titelhelgen, lægen Abbas (=San) Cyrus fra Alexandria, hvis relikvier i det 5.århundrede blev bragt til Kirken af den romerske adelskvinde Teodora sammen med benene af en anden kristen martyr fra år 303, soldaten Giovanni. Relikvierne er senere blevet overført til Oratorio di Santa Passera på Via della Magliana.

Sant'Abbaciro var i brug i mange år, i 1130 overdrog Pave Anacletus II ansvaret for den til klerkene ved Kirken Santi Apostoli. I den anledning benævnes den som liggende i Biberatica-området. Og en nærmere beskrivelse af beliggenheden kan udledes af en passus hos Benedetto Canonico, hvor der om en procession står: "Når Paven kommer fra San Basilio (der lå oppe ved nutidens Via di Tor de' Conti), går han op ad højen til "militias Tiberianas" (den tids betegnelse for de på Magnanapoli liggende ruiner af Trajans Marked) og ned (ad højen) til S.Abbacyrum, og forbi den over til SS.Apostolos".

I det 12.århundrede nævnes Kirken yderligere som beliggende "ad Milites" og med tilnavnet "de Militiis". I 1302 kaldes den "Sancte Pacere de Militiis", navnet er her blevet forvansket fra Abbaciro til Appaciro, Appacero, Appassero, Pacero, Pacera - og senere ender det som "Passera", som den dag i dag er navnet på det ovennævnte lille kapel. I 1302 fortælles det også, at Kirken er et paveligt kapel og betjenes af 4 gejstlige.

Bortset fra at Kirken er nævnt i en bulle udstedt af Pave Sixtus V i årene 1585-1590, hører man ikke mere til den og på et eller andet tidspunkt herefter - og inden det 17.århundrede - må den være blevet ødelagt eller have mistet sin betydning og efterhånden være forsvundet.

Det er vanskeligt at sige præcist hvor Kirken har ligget, måske nedenfor højen, i den østlige exedra fra Trajan's Forum ud for den buede facade på Trajan's Markedskompleks? Her har Rodolfo Lanciani i 1883-1901 placeret den på sit kort og nogle forskere har foreslået at de rester af post-antikke mure, som står på dette sted, måske stammer fra Sant'Abbaciro.

Andre forskere mener, at Kirken har ligget højere oppe ad højsiden, måske omtrent på det sted, hvor trappegaden Via di Magnanapoli danner afsats. Her løb den gamle gade Via Biberatica fra Markedsanlægget og over mod Marsmarken omtrent som nutidens Via della Pilotta. Christian Hülsen anbragte Kirken på dette sted på sit kort fra 1926.

Litteratur om Sant'Abbaciro de Militiis:
Armellini, Mariano: La chiese di Roma dal secolo IV al XIX. Tipografia Vaticana, 1891..
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 4: side 48.
Hülsen, Christian: Le chiese di Roma nel Medio Evo. Firenze, Olschki, 1927.
- side 159f..
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 35.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 8.7.2007 og sidst opdateret d. 14.7.2007