ANNAS ROM GUIDE
Vicolo Mazzarino
Vicolo Mazzarino med Palazzo della Consulta til venstre og Palazzo Rospigliosi til højre
er en ganske lille gade, som i L-form løber mellem Via XXIV Maggio, hvor denne munder ud i Piazza del Quirinale på
Quirinalhøjens top, og mod sydøst ud til Via della Consulta overfor Via Piacenza.

På begge sider af gaden ligger i dag de højre mure til de to store palæer: Palazzo della Consulta's sydmur og østmur til venstre, på gadens nordside, og Palazzo Rospigliosi til højre, på sydsiden.

Palazzo Rospigliosi blev bygget i årene 1605-1621, mens Palazzo della Consulta rejstes i 1700-tallet. Før dette knejsede stadig de store ruiner fra Constantin's Termer mellem vinmarker og småhuse, men også større huse og efterhånden de riges palæer.

På NORDSIDEN: det sted, hvor Palazzo della Consulta står, lå i slutningen af 1400-tallet Renæssance-humanisten Bartolomeo Sacchi's hus, som efter hans død i 1481 overgik til Kardinal Girolamo Basso della Rovere, der senere solgte det til Ferrero-familien fra Norditalien. Det var dette ombyggede og udvidede Palazzo Ferrero, som Kirken overtog i slutningen af det 16.århundrede, hvor Pave Sixtus V lod det indrette til at huse kirkedomstolen "della Consulta", det pavelige korrespondencekontor, der dengang kaldtes La Segreteria dei Brevi, og to militærkorps: "Cavalleggeri" og "Corazze".

På SYDSIDEN: det sted, hvor Palazzo Rospigliosi ligger idag, lå tidligere Kardinal Mazzarino's landsted og gaden er sammen med den noget større og mere sydligt liggende gade Via Mazzarino opkaldt efter den berømte beboer, selvom han først købte ejendommen i 1641 og den tidligere ejedes af familien Lante og Kardinal Scipione Borghese.

Før navneskiftet hed gaden Vicolo di San Saturnino efter en lille kirke, som lå ved Piazza del Quirinale, og den mindre bebyggelse på stedet havde ejere som familierne Bentivoglio og Acciaioli. Den sidste familie i en længere periode fra midten af 1400-tallet til slutningen af 1500-tallet.

Gadens begyndelse og ende svarer til de steder, hvorfra den nordlige store exedra med indgangspladsen til Constantin's Termer udgik. Herefter rundede den sig mod nord op over det område, der nu dækkes af Palazzo della Consulta, men af dette gamle anlæg er der idag intet tilbage.Vicolo Mazzarino med portal til Palazzo Rospigliosi
Vicolo Mazzarino med portal til Palazzo Rospigliosi
Vicolo Mazzarino og Palazzo Rospigliosi til højre


Litteratur om Vicolo Mazzarino:
Carpaneto, Giorgio: I vicoli di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1995.
- side 173, 271.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 572.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I: Monti, Del 4: side 124.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.16.

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.8.2009 og sidst opdateret d. 9.9.2009