ANNAS ROM GUIDE
Kardinal Mariano Perbenedetti

1538-1611

Mariano Perbenedetti, der også omtales som Mariani Pierbenedetti, var født i 1538 i Camerino i Syditalien som søn af adelsmanden Carlo Pierbenedetti. Han var i familie med Pave Paul III af Farnese-familien ifølge nogle og med Pave Gregor XIII ifølge andre. Mariano var onkel til den senere Biskop Andrea Perbenedetti.

Det fortælles, at Mariano som ung havde et voldsomt temperament og levede et vildt liv, indtil han i 1556 rejste til Rom, hvor han tilfældigvis hørte en prædiken af Gabriele Fiamma, der fik ham til at ændre sit liv. Han gik i Kirkens tjeneste, blev uddannet ved Collegio Romano og tog en doktorgrad i filosofi og teologi i 1574.

Sammen med sine medstuderende Agostino Valeri og Ottavio Bandini grundlagde Mariano Perbenedetti i årene op mod 1574 den religiøse sammenslutning Congregazione della Santissima Annunziata al Collegio Romano.

I 1577 blev Mariano udnævnt til Biskop af Martorano og i August 1585 udnævnte Pave Sixtus V ham til Guvernør i Rom og Pavelig Vice-Skatmester. Få år efter blev han i 1589 udnævnt til Kardinal og fik i 1590 Kirken Santi Marcellino e Pietro som Titel-kirke. I 1607 fik han tildelt Titel-Kirken Santa Maria in Trastevere.

I 1585 købte Mariano Perbenedetti en vingård udenfor Porta Pia, ved Via Nomentana hvor nu Villa Alberoni Paganini ligger overfor Villa Torlonia. Det var hans ønske at omdanne den til et landsted og i den forbindelse fik han opført en smuk marmorfontæne i parken. Den er idag det eneste vidnesbyrd om Kardinalens vingård og den står desværre ikke mere på sin oprindelige plads, men er flyttet til hjørnet af Via Nomentana og Vicolo della Fontana.

Mariano Perbenedetti kom til at deltage i ikke mindre end 6 konklaver i løbet af de 21 år, han var Kardinal. I de 2 konklaver i 1590, der valgte henholdsvis Pave Urban VII og Pave Gregor XIV, i konklavet i 1591, hvor Innocens IX blev valgt, i konklavet i 1592, hvor Clemens VIII blev Pave, i det første konklave i 1605, der valgte Pave Leo XI, og endelig i det sidste konklave i 1605, hvor Paul V blev Pave.

I de mellemliggende år fik Kardinal Perbenedetti forskellige andre udnævnelser og hverv, blandt andet som Præsident over domstolene ved den romerske Kurie og over Sacra Consulta-domstolen, som Præfekt i Rom og som Ansvarlig for Pavestatens politiske og militære sager.

Under den delikate sag mod nonnen Suor Virginia Maria de Leyva, den såkaldte "Monaca di Monza" ("Nonnen fra Monza"), kontaktede Ærkebiskoppen af Milano, Kardinal Federico Borromeo, Kardinal Mariano Perbenedetti for at bede ham sende en specialist i sager omhandlende hekse og kætteri, der som udenforstående kunne behandle sagen med friske øjne. Perbenedetti sendte juristen Mamurio Lancillotto og den unge nonne blev derpå dømt til at blive "levende begravet", det vil sige muret inde i et lille rum i et Kloster med kun et lille vindue som forbindelse til omverdenen. - Læs mere om "La Monaca di Monza" her.

I 1608 blev Mariano Perbenedetti udnævnt til Biskop i Frascati.

Mariano Perbenedetti døde den 20. eller 21. Januar 1611 i Rom og blev begravet i Kirken Santa Maria Maggiore, hvor man kan se hans gravmæle først i venstre sideskib.

Litteratur om Kardinal Mariano Perbenedetti:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori.
- Rione I - Monti. A cura di Liliana Barroero. Parte III. 1998: side 118.
Pustka, Josef: Basilica di Santa Maria Maggiore. D.EDI.T., 1997.
- side 91.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. 20. itinerario - . Elio de Rosa editore, 2000.
- side 62.
Araldica Vaticana: Marianus Perbenedictus.
Catholic Hierarchy: Mariano Cardinal Pierbenedetti.
Diocesi di Frascati: Mariano Pierbenedetti (1608-1611).
Miranda, Salvador: Cardinals of the Holy Roman Church: Pierbenedetti, Mariano.
Requiem Datenbank: Pierbenedetti, Mariano.
Villa Alberoni Paganini (italiensk tekst).
Wikipedia: Mariano Pierbenedetti (italiensk tekst).


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 16.1.2011