ANNAS ROM GUIDE

Santa Paola, helgeninde

347-404


Paula var en romersk adelsdame, født i Rom den 5. juni 347 efter Kristus og død i Bethlehem i år 404. Hun fejres den 26. Januar.

Hun var af den romerske adelsslægt Caeionii og kusine til den kristne senator Pammachius/San Pammachio, som byggede kirken Santi Giovanni e PaoloMonte Celio.

Ifølge San Gerolamo nedstammede Paola gennem sin moders familie fra Scipionerne og Gracchierne og hendes rigdom og dyder stod mål med hendes afstamning. Hun havde et hus på Aventin eller Celio-højen

Hun giftede sig med senatoren Toxotius, hvis død efterlod hende som 33-årig enke med 5 børn. Nu trak hun sig under veninden Santa Marcella's indflydelse tilbage fra det mondæne liv og brugte sin tid til bibelstudier og da Den Hellige Hieronymus/San Gerolamo kom til Rom i 382 blev han hendes åndelige rådgiver og ven.

Sønnen Toxotius var kristen og blev senere gift med den ligeledes kristne Laeta af Caeionius-familien. I 401 fik de en datter, som de opkaldte efter Santa Paola og besluttede sig for at opdrage til et tilbagetrukkent og kristent liv efter San Gerolamo's forskrifter.

Paula's ældste datter Blesilla blev tidligt gift, men mistede sin mand kort efter. Påvirket af dette begyndte hun nu også at forsage verden og levede efter San Gerolamo's råd asketisk, men da hun ikke var så stærk, døde hun i oktober/november måned år 384 og San Gerolamo's fjender i Rom gav ham en del af skylden derfor.

En anden datter Julia Eustochium/Santa Eustochio blev også grebet af San Gerolamo's ideer om et fromt, afsondret og asketisk liv i bøn og forsagelse og fulgte med sin mor, da denne senere fulgte San Gerolamo til Bethlehem, hvor Santa Paola ofrede sin formue for at kunne bygge et kloster for mænd, som San Gerolamo bestyrede, et herberg for pilgrimme og et kloster for kvinder, som hun selv bestyrede til sin død, hvorefter Santa Eustochio overtog ledelsen.

Endelig var der en tredje datter Paulina, som blev gift med moderens fætter, den kristne senator Pammachius, som boede på Celio-højen. Hun døde ung efter flere mislykkede svangerskaber og efter hendes død levede San Pammachio alene et kyskt og kristent liv.

Da San Gerolamo i år 385 besluttede sig for at forlade Rom og rejse til Bethlehem, valgte Santa Paola at følge ham derned med Santa Eustochio for at bosætte sig der. Hun tog sig også af San Gerolamo's personlige velfærd, hvilket ikke var nogen let opgave, men han lovpriser hendes indsats på alle områder i sine breve.

Hun havde lært græsk af sin fader og senere studerede hun hebræisk, så hun kunne synge salmerne med deres oprindelige ord og få mere ud af sine bibel-studier under San Gerolamo's ledelse.

I 402 nævner San Gerolamo i sine breve, at Santa Paola er alvorligt syg og denne sygdomsperiode varede til år 404, hvor hun døde den 26. januar. Hun blev begravet under Fødselskirken i Bethlehem, hvor senere også Santa Eustochio og San Gerolamo blev begravet.

Ved sin død efterlod Santa Paola en stor gæld til sin datter Santa Eustochio, som videreførte hendes virke.


Bøger/links om Santa Paola
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
Cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet før d. 3.12.2005 og sidst opdateret d. 22.5.2011