ANNAS ROM GUIDE

Forno dei Cenci - nu forsvunden bygning

- Piazza delle Cinque Scole -

Se nr. 119 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Se også: DETAILKORT over Monte dei Cenci

I forbindelse med Cenci-familiens store beboelseskompleks, Monte dei Cenci, der startede i nogle gamle tårne og huse på højtoppen og med tiden bredte sig ned over alle højsiderne og ud i de flade områder ved højens fod, havde familien masser af mindre huse med forskellige servicefunktioner. Der var et "Bagno", et badehus, en "Forno", et hus med ovn og bageri, og selvfølgelig adskillige stalde, vognporte, magasinrum, korn- og hølader, samt andet til beboelserne hørende, såsom forrådsrum, køkkener, og boliger til tjenestefolk, staldkarle og køkkenpiger. Næsten en hel lille "by i byen", der også omfattede slagtehuse, butikker og udlejningshuse.

Bageriet, "Il Forno dei Cenci", ejedes oprindelig i fællesskab af 2 familiegrene, "ramo di Pietro" og "ramo di Francesco". Det var den førstnævnte gren, som boede i det gamle Casa-Torre på toppen af Monte dei Cenci og de senere knopskydninger nedad højens nordside mod Kirken Santa Maria del Pianto. Denne del af komplekset kaldes også Palazzo Cenci al Pianto.

Første gang ovnhuset nævnes er i 1364, da det omtales som "furnus ... dicti Johannis de Cintiis ... in regione caccabariorum", altså: "den nævnte Giovanni Cenci's ovn i caccabari-kvarteret". (I området levede nemlig mange håndværkere, som fremstillede og reparerede kedler, de såkaldte "cacabi"). Ovnen benyttedes naturligvis af Cenci-familiens tjenestefolk til at bage og stege i, men det er muligt, at også kvarterets beboere kunne betale for at benytte faciliteterne. Det vides dog ikke med sikkerhed, om det var tilfældet her. Men man har dokumenter fra 1448, hvori bygningen omtales som udlejet til en bager.

Senere beskrivelser af Pietro-grenens ejendom fortæller også om bageriets beliggenhed overfor Kirken San Salvatore de Caccabariis, som var en forgænger for nutidens Santa Maria del Pianto. Ovnhuset var tilsyneladende mere eller mindre bygget sammen med Palazzo Cenci al Pianto overfor Kirken, på det område, hvor der nu ligger pladsen Piazza delle Cinque Scole. Eller måske lidt længere mod vest, hvor den nyere del af Palæet, Palazzo Cenci Bolognetti, blev udvidet. I 1519 berettes det i "Taxae Viarum", vejskattelisten, at bygningen ligger på et hjørne.

I 1574 solgte Francesco Cenci af slægtsgrenen "ramo di Francesco" sin del af bageriet til Ludovico Cenci, der således blev eneejer af bygningen.

 

 

Litteratur om Forno dei Cenci:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Bevilacqua, Mario: Il Monte dei Cenci : una famiglia romana e il suo insediamento urbano tra medioevo ed età barocca. Roma, Gangemi Editore, 1988. (Roma, storia, cultura, immagine, 3).
- side 36-37, 108 m.fl.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 28 (før de nyeste fund).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.2.2018 og sidst opdateret d. 4.4.2018