ANNAS ROM GUIDE

Ninfeo del Palazzo Vitelleschi -
rester af murfontæne i Via del Teatro di Marcello

Se til højre for nr. 156 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

I Via del Teatro di Marcello kan man - op af Capitolhøjens side under Palazzo Caffarelli - se et stykke af en mur med en murfontæne.

Det er rester af et fontæneanlæg fra den i 1929 herskabelige villa Palazzo Vitelleschi, som lå her med indgang fra den nu forsvunde østside af den gamle gade Via Tor de' Specchi, og bredende sig op ad højskråningen, mellem bygninger tilnyttet Kirken Sante Orsola e Caterina på højre side og haver og huse i forbindelse med et andet herberg, Ospizio dei Geronimi di Sant'Alessio på venstre side. Hvor der også lå et hospital for spanske kvinder, samt det såkaldte Casa di Michelangelo.

Palazzo Vitelleschi tilhørte den i Rom kendte Vitelleschi-familie, som på et tidspunkt efter 1748 lod et palæ indrette i - eller bygge oven på - det tidligere lille herberg, Ospizio dei Cisterciensi delle Tre Fontane.

Palæet var blot en del af den bebyggelse, der bredte sig fra højskråningen og langt ud i den moderne gade, indtil få meter fra facaderækken på vestsiden af Via del Teatro di Marcello. Den gamle bebyggelse udgjorde østsiden af den gamle, meget smallere gade Via Tor de' Specchi og den forsvandt, da gaden blev udvidet i 1930'erne.

Men indtil da lå Palazzo Vitelleschi altså her - med sin søjlegangsomkransede have, der afsluttedes af 3 buer foran 3 nicher, 2 mindre og 1 større i midten, alle halvcirkelformede og nærmest i apsis-facon. Var det mon rester af et tidligere kapel med forbindelse til det gamle herberg?

I den midterste niche havde Vitelleschi-familien ladet opsætte den murfontæne, hvoraf man kan stadig se rester. Den kaldes nu Ninfeo di Palazzo Vitelleschi og dateres til 1600-tallet. (Se foto fra Il Giornale dell'Arte i nyt vindue).

Fontænen består af et murstykke, der med 2 flade søjler er opdelt i 3 felter, som hver rummer en halvcirkelformet niche under en bue. Sidenicherne, der er ganske smalle, er flankerede af et sæt meget brede, flade søjler, der afslutter muren. Alle søjler har helt enkle flade kapitæler med smalle bånd forneden og foroven, som fortsætter i smalle friser hen over nicherne. Midternichen er meget bred og også højere end sidenicherne og i denne er murfontænen indrettet med et falsk klippelandskab af travertinstykker, som i tidens løb har fået ganske mange aflejringer af kalk og bevoksning af mos. Mange antager derfor, at klippedekorationen er udført i tuf, men de lyse stykker er af en særlig travertinart. Store uregelmæssige runde marksten er også påsat den nederste del af nichen, mens der i toppen er en forvitret travertinudsmykning. (se litt.note nedenfor: Chiocchini)

 

Litteratur om Ninfeo del Palazzo Vitelleschi:
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli - Parte Prima. - Nuova edizione aggiornata / di Carlo Pietrangeli. - 1992. ------- side 54.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21.
Chiocchini, Ugo: La necessità di maggiore sinenergia tra l'archeologia e le scienze della terra: una questione di metodo.
- side 4, 14, 15.

Il Giornale dell'Arte: foto.
Info.roma.it: Ninfeo di palazzo Vitelleschi.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 18.8.2016