ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Azzurri

- Piazza del Teatro di Pompeo nr. 19 -
hjørnet af Vicolo dei Bovari og Piazza Pollarola

Se under nr. 44 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Ud til Piazza del Teatro di Pompeo står - på Pladsens østside mellem Vicolo de' Bovari (mod nord) og Piazza Pollarola (mod syd) - et elegant Palæ fra 1800-tallet, hvor det blev bygget af og for arkitekten Francesco Azzurri og det derfor kaldes for Palazzetto Azzurri eller Palazzo Azzurri.

Palæets facade vender ud mod Pladsen, mens dets nordside med 5 fag vender ud mod Vicolo de' Bovari og dets sydside med kun 2 fag vender mod Piazza Pollarola. Mod øst er Palæets bageste del sammenbygget med karréens øvrige huse - mod nord et hus tilhørende Kirken San Lorenzo in Damaso (hvis ejermærke ses på facaden) og som derfor kaldes "Casa del Santissimo Sacramento di San Lorenzo in Damaso". Mod syd en anden ejendom som ligeledes hørte til San Lorenzo in Damaso's kompleks med facade mod Piazza del Paradiso.

Palazzetto Azzurri er et højt, 6-etagers hus med en smukt vedligeholdt og udsmykket facade og hovedindgang fra Piazza del Teatro di Pompeo, hvor den høje hovedportalbue med nr. 19 sidder i midten af de 5 fag under en marmorbalkon båret af profilerede konsoller. Stueetagen har her kun 2 fag, da der på hver side af portalen er en stor, firkantet butiksåbning. (nr.18 og 20). På hushjørnet mod Piazza Pollarola sidder i andensals højde et af de små gadealtre, som ses så hyppigt i kvarteret. Her er det en stor rund, udskåret stukramme med et 1800-tals maleri af Madonna Immacolata foran en stor solskive.

På både hovedfacaden og de 2 sidemure er de 2 nederste etager dækket af lyst puds med smukt stenmønster over 2 baser af forskelligtfarvet lyst marmor. Under andensalens vinduer løber en bred frise med bemaling af griffer og blomsterkummer på brun bund. Vinduerne på de øverste etager er alle indsat i buer, som på anden- og trediesalen er indsat i rektangulære profilerede rammer. Under trediesalens vinduesrække løber en smal frise med en lang indskrift, der ender i årstallet MDCCCLVIII (1858).

I stueetagen er der mod Vicolo de' Bovari 3 firkantede butiksåbninger i profilerede karme og imellem disse 2 små buer med vinduer. (Med husnumre fra nr. 14 til nr. 16).

Mod Piazza Pollarola har ejendommen kun 2 fag med i stueetagen en firkantet butiksåbning til venstre (nr.21) og et lille vindue i en bue til højre (nr.22).

Den øverste, 6. etage er tilbygget senere. Den er trukket lidt tilbage fra murene nedenunder og derved blevet forsynet med en altan.

 

Litteratur om Palazzo Azzurri:
Info.roma.it: Palazzetto Azzurri.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.7.2023 og sidst opdateret d. 27.9.2023