ANNAS ROM GUIDE

Palazzetto Paluzzi degli Albertoni

- Via dei Delfini nr. 36 -

Se til højre for nr. 130 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

I begyndelsen af Via dei Delfini står på gadens sydøst side, på hjørnet af Vicolo Capizucchi et palæ, som Albertoni-familien, der også kaldtes Paluzzi Albertoni, lod opføre i 1600-tallet: Palazzetto Paluzzi degli Albertoni.

Palæet var en udvidelse af familiens i 1603 opførte Palazzo Albertoni (idag kaldet Palazzo Albertoni-Spinola), der ligger mellem Piazza Capizucchi og Piazza Campitelli, hvor hovedindgangen findes.

Hovedindgangen til Palazzetto Paluzzi degli Albertoni findes i Via dei Delfini nr.36, men de 2 palæer blev forbundet af en bue med en 2-etagers overbygning, Arco degli Albertoni, som Baldassarre Albertoni i 1616 fik myndighedernes tilladelse til at bygge.

Palazzo Paluzzi degli Albertoni er sandsynligvis tegnet af arkitekten Giacomo della Porta - ligesom hovedbygningen ved Piazza Campitelli. Det er som nævnt bygget i 1600-tallet - antagelig efter 1603, hvor det store palæ fik sin facade, og før 1616, hvor der blev givet tilladelse til forbindelsesbuen.

Facaden er i teglsten og portalen i nr.36, som sidder i det andet fag fra hjørnet, er kantet af kvadersten. Huset har 8 fag i 3 etager ud til gaden og 3-4 fag mod gyden Vicolo Capizucchi. Hushjørnet er her beskyttet af en vandret række kvadersten i arten peperino. Samme stenart som indrammer vinduerne. I den nordligste del af bygningen sidder i nr. 33 en ganske lille og uanseelig dør, mens der i nr. 34 sidder en firkantet stenramme indsat i en tilmuret bue. I nr. 35 er den i teglsten opførte portbue bevaret.

Ejendommen var beregnet til udlejningsbrug og beboerne var som regel adelige eller af høj stand. Her har boet flere grever, blandt andre Francesco Marsciano, Grev Fieschi, Girolamo Testa, Ottavio Perini, medlemmer af Del Nero-familien, samt prælaterne Giuseppe Pepe og Francesco Maria Antaldi. I 1819 boede Kardinal Bartolomeo Pacca her også for en periode. Han boede ellers i hovedhuset ved Piazza Campitelli.

Til venstre for Palazzetto Paluzzi degli Albertoni står en sammenbygget række af huse fra 1400-tallet, der udfylder rummet op til Piazza Margana, hvorudtil endnu et af Albertoni-familiens palæer står.

 

Læs også om andre af Albertoni-familiens palæer: Palazzo Albertoni Spinola og Palazzetto Albertoni in Piazza Margana.

 

Litteratur om Palazzetto Paluzzi degli Albertoni:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 19.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 629.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli, Parte Prima / di Carlo Pietrangeli. - Nuova edizione aggiornata. - 1992 ------- side 34.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).

Info.roma.it: Palazzo Paluzzi degli Albertoni.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.11.2015 og sidst opdateret d. 27.11.2015