ANNAS ROM GUIDE

Palazzetto Albertoni in Piazza Margana

- Piazza Margana nr. 34-36 -

Se til venstre for nr. 158 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Den i 1400-tallet og århundrederne derefter indflydelserige familie Albertoni ejede en stor mængde jord mellem området syd for Piazza Campitelli og Piazza Margana. Her har de i tidens løb haft mange boliger og opført flere både ældre og nu forsvundne huse, samt senere og endnu bevarede palæer. Blandt disse sidste er Palazzetto Albertoni in Piazza Margana, der som navnet angiver, ligger ved Piazza Margana.

Palæet ligger på Pladsens sydvestside og altså i den nordligste del af familiens besiddelser. Bagved (og syd for) bygningen ligger en stor, aflang have og gårdsplads, ud til hvis vestside bygningerne ved Via dei Delfini vender. De gamle 1400-tals huse her har muligvis også tilhørt Albertoni-familien, ligesom huset nede ved den nu aflukkede gyde Vicolo Capizucchi. Det kaldes Palazzetto Paluzzi degli Albertoni og byggedes omkring 1615. En i 1616 opført bue forbinder denne ejendom med familiens hovedresidens Palazzo Albertoni Spinola, hvia hovedfacade står på nordsiden af Piazza Campitelli. Der er altså - og har altid været - en tæt forbindelse mellem familiens forskellige ejendomme.

Palazzetto Albertoni in Piazza Margana er sandsynligvis oprindeligt fra 1400-tallet, hvorfra også portalen i nr.35 stammer. Porten i nr.34 er imidlertid fra 1600-tallet, hvor bygningen kan være genopført eller renoveret.

Palazzetto Albertoni har ud til Piazza Margana 3 etager med 6 vinduer på første- og andensalen. De er i hvide rammer med vandrette overliggere i travertin. Smalle, men dybe friser løber under vinduerne som etageadskillelse. Øverst er der et bredt, udskåret tagudhæng. Midt på facaden slår denne et ganske lille knæk, så den fremstår som svagt trekantet.

Til højre for knækket sidder i nr.35 indgangsdøren til beboelsesdelen i en høj buet portal af stenkvadre. Over buen er der en aflangt tilgitret vindue under et lille relief af Albertoni-familiens våben. Til højre for portalen er der en portbue med indgang til restauranten Taverna degli Amici, som også er indrettet i det gamle hjørnehus. (Læs mere om dette og restauranten her).

Til venstre for knækket sidder et højt vindue med karmen båret af udskårne konsoller, der omslutter et tilgitret kældervindue. Til venstre er der en høj port med en karm af kvadersten, hvor den øverste del udgøres af en kantet bue.

I området omkring Piazza Margana stod i Antikken en række bygninger, måske forskellige beboelseshuse af domus-typen. Om der findes rester heraf i ejendommens kælder, vides ikke.

 

Læs også om andre af Albertoni-familiens palæer: Palazzetto Paluzzi degli Albertoni og Palazzo Albertoni Spinola.

 

Litteratur om Palazzetto Albertoni in Piazza Margana:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 19
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 629.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli, Parte Prima / di Carlo Pietrangeli. - Nuova edizione aggiornata. - 1992 ------- side 34.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).

Info.roma.it: Palazzetto Albertoni.

Romasegreta.it: Piazza Margana.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.11.2015 og sidst opdateret d. 3.3.2016