ANNAS ROM GUIDE

Palazzetto dei Venti i Vicolo dei Venti 5

- i Rione Regola -

Se under nr. 55 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

Dette lille palæ, som står i Vicolo dei Venti nr. 5, menes at have tilhørt Venti-familien, der har givet gaden navn og også ejede en nu nedrevet ejendom overfor, hvor Piazza della Quercia nu breder sig.

Palazzetto dei Venti har 3 fag og 4 etager under et bredt udskåret tagudhæng. Bygningen er ældre end nabohuset, der stammer fra 1600-tallet. Palazzetto'et her menes derimod at være fra 1400-tallet. Den gamle bygning med dens enkle portal i kraftige stenkvadre blev tilsyneladende på et tidspunkt opslugt af nabopalæet.

Den smalle ejendom har i stueetagen - udover den smukke gamle portal i midten (nr. 5) - også en mindre indgangsdør i højre side (nr. 5A) og et lille tilhgitret vindue i venstre side. Under førstesalens vinduer sidder en dobbelt frise som etageadskillelse. Vinduerne er heroppe høje og rektangulære og indsatte i kraftige profilerede rammer. Vinduesrammerne på de 2 øvre etager er smallere, men stadig profilerede. Nogle af vinduerne heroppe er tilmurede.

På facaden sidder i førstesals højde et stort og smukt Madonna-billede i udskåret stukramme. Oliemaleriet, der forestiller Jomfru Maria med Jesus-Barnet og San Giovannino, er udført af ukendt kunstner i 1864.

Der er forskellige teorier om ejendommen og såmænd også om Madonna-billedet. Delli (se litt.note nedenfor) skriver, at ejendommen blev opført i 1400-tallet af Ugone della Spina og senere overgik til Francesco Fusconi di Norcia, som var livlæge hos Pave Hadrian VI.
Borgato.be nævner, at det kun antages, at ejendommen har tilhørt Venti-familien, og at den i 1500-tallet husede et alderdomshjem for lægeenker.
RomaSegreta opfatter bygningen som en del af den store nabo til højre, Palazzo dei Cavalieri dell'Ordine Teutonico.

Hvad angår Maria-billedet anfører borgato.be, at det skulle være udført i 1700-tallet og restaureret i 1864 (ved siden af rammen findes - ikke synligt fra gaden - en indskrift med årstallet 1864). Men her nævnes også, at det våbenskjold, som ses underst i rammen, tilhører famlien Della Rovere, til hvem Pave Julius II (1503-1513) hørte. Det foreslås derfor, at billedet er opsat efter hans ønske. Andre steder dateres dog både billede og ramme til 1864.

Litteratur om Palazzetto dei Venti i Vicolo dei Venti 5:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 873.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Le Strade di Roma / Claudio Rendina e Donatella Paradisi. - Roma : Newton & Compton editori, 2004. - Volume Terzo: P-Z.
- side 1336-1337.
Info.roma.it: Palazzetto Venti.
www.borgato.be: Vicolo de' Venti.
RomaSegreta.it: Vicolo de' Venti.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.9.2021 og sidst opdateret d. 27.9.2021