ANNAS ROM GUIDE

Museo Storico della Liberazione di Roma

Via Torquato Tasso 145

I dette hus, som blev bygget i slutningen af 1930'erne af Francesco Ruspoli, blev der i 1957 indrettet et museum for Roms befrielse: Museo Storico della Liberazione, også kaldet Museo Storico della Lotta della Liberazione di Roma.

Ejendommen var under Anden Verdenskrig i perioden 1943-1944 brugt som nazisternes kommandocentral for sikkerhedspolitiet SIPO med Major i SS Herbert Kappler som leder. Det var hertil at folk, som tyskerne havde mistanke til eller et horn i siden på, kunne bringes hen og stilles for krigsdomstol, blive dømt til deportering, til fængsling i Regina Coeli eller til henrettelse. Omkring 2000 mænd og kvinder blev bragt hertil og måtte udstå forhør, brutalitet, vold og tortur. Da Rom blev befriet den 4. Juni 1944, trængte romerne ind i ejendommen, befriede fangerne og ødelagde inventar og bygning.

Ejendommen står idag næsten som dengang med vinduerne, som SS-folkene lod dække med gitre eller tilmure; med de metaldøre, som blev isat i stedet for de oprindelige trædøre; med de for inventar ryddede køkkener og badeværelser (huset havde oprindelig været tænkt som lejlighedskompleks); ja selv de elektriske installationer står som dengang Kapplers folk benyttede dem. Det gælder dog kun 2 af de oprindelige 4 lejligheder. Under besættelsen var hele ejendommen i brug som fængsel, efter krigen blev dele af den brugt som nødlejligheder for hjemvendte og idag er stadig nogle af etagerne beboet af private familier.

Huset er i 4 etager, samt en tagetage, med 12 fag vinduer mod Via Tasso. Ejendommen består af denne hovedfløj og 2 sidefløje, hvoraf den venstre, mod Via Francesco Berni, har 5 fag vinduer, mens den højre fløj ud mod boldbanen tilhørende Istituto Santa Maria er vinduesløs. Mellem de 2 fløje er bagsiden af hovedhuset opført i en buet form, der modsvarer den halvcirkelformede exedra, som udgør muren ind til naboejendommen Villa Giustiniani-Massimo's have. Mellem denne havemur og den konkave hovedfløj ligger en smal og mørk gårdsplads med et par høje træer.

Museet består af flere lejligheder fordelt på etagerne. Den nederste rummer arkiv, bibliotek, foredragssal og reception. Disse rum blev af nazisterne brugt til administrative formål og indrettet som kontorer.

Etagen ovenover er en del af det gamle fængsel, hvor en række celler er åbne for museumsgæsten. Rummene her står som de gjorde under krigen.
I en af cellerne, som var det største værelse i den oprindelige lejlighed, hvorfor der kunne "proppes" særlig mange fanger herind, er der udstillet en lang række fotografier af fanger, som døde i forbindelse med deres ophold her, heriblandt de, der blev henrettet i Fosse Ardeatine under tyskernes hævnaktion den 24. Marts 1944.
En anden celle var isolationscelle og det var her, at fanger i deres desperation og afmagt på væggen indridsede tanker, citater og bønner, kalenderbidder, hilsner til deres kære, "testamenter" og beskeder til dem, som kunne fortsætte kampen, når de selv var blevet henrettet. I sagens natur havde de ingen skriveredskaber, så de måtte bruge deres negle eller søm for at formidle deres budskaber. Der var heller intet lys i isolationscellerne, så fangerne måtte klare sig med den smule, der kom ind gennem dørspionen.
En tredje celle er viet til de henrettede ved Forte Bravetta, hvor mange frihedskæmpere døde.
I den fjerde celle er der minder om dem, som blev dræbt, da tyskerne måtte forlade byen. Kun få timer før de allierede trængte ind i Rom skød nazisterne ved den 14.kilometersten på Via Cassia, ved lokaliteten La Storta, 14 fanger fra Via Tasso-fængslet, som de havde taget med sig på deres retræte.
En anden isolationscelle var indrettet i lejlighedens køkken. Dette rum er viet Løjtnant Giuseppe Cordero Lanza di Montezemolo, som var en af modtandskampens ledere og blev henrettet i Fosse Ardeatine.

Museet i Via Tasso 145: facaden, forskellige montre og en af fængselscellerne. Fotograf og cop.: Bo Lundin
Via Tasso 145. cop.Bo Lundin---- Via Tasso 145. cop.Bo Lundin---- Via Tasso 145. cop.Bo Lundin---- Via Tasso 145. cop.Bo Lundin---- Via Tasso 145. cop.Bo Lundin---- Via Tasso 145 - fængselscelle. cop.Bo Lundin

Ovenover er der flere fængselsceller med fotografier af faldne og beretninger om sammenstød og episoder i frihedskampen i Rom og i omegnen.
Også heroppe er der en isolationscelle, hvor man på væggene kan se budskaber fra fangerne.
I en celle opbevares en lang række hemmelige aviser og skrifter, samt nogle partisansøm, som blev brugt i modstandskampen. Her ligger også et stykke brød, hvorpå en fange før sin henrettelse nåede at skrive ordene "coraggio mamma": "Fat mod, mor".

Øverst ligger en række kontor- og arkivrum, samt en stor sal, som er viet til dokumentation om jødeforfølgelsen i Rom og Italien under krigen. Den 15. Oktober 1943 foretog SS-tropperne en razzia i Roms ghetto-kvarter og tog 1259 jøder til fange. Trods det at Kommandant Kappler kort tid inden havde krævet - og modtaget - 50 kg guld af Roms jødiske samfund for netop at undlade razzia'er og fængslinger. Mange af jøderne blev bragt her til fængslet i Via Tasso og mange vidnesbyrd herom kan ses i denne sal sammen med vidnesbyrd om den hjælp, der var fra den katolske kirke og fra de "almindelige" romere.

 

Museet er åbent tirsdag til søndag fra kl. 9.30 til 12.30, samt tirsdag, torsdag og fredag fra kl.15.30 til 19.30. Sommerlukket i August måned. Se mere om åbningstider på Museets side.

 

------------------- Se Fotos fra Museet --------------------

 

Litteratur om Museo Storico della Liberazione di Roma:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 818.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori. ----- Rione XV - Esquilino. A cura di Sandra Vasco Rocca. 1982.
- side 122, 124, 132, 162.
Lundin Bo: Om Rom. 6.utökade upplagan. Stockholm, Carlssons, 2005.
- side 122.
I Rioni di Roma : storia, segreti, monumenti, tradizioni, leggende, curiosità / Alberto Manodori, Ludovico Pratesi, Claudia Cerchiai, Mauro Quercioli. Roma : Newton & Compton editori, 2005. Volume 1-3.
- Volume 3: Trastevere, Borgo, Esquilino, Ludovisi, Sallustiano, Castro Pretorio, Celio, Testaccio, San Saba, Prati.
- side 1002-1003.
Roma occupata 1943-1944 : itinerari, storie, immagini / Anthony Majanlahti, Amedeo Osti Guerrazzi. Milano, Il Saggiatore, 2010. (La Cultura, 698).
- side 16, 89-96.
Staccioli, Paola: Guida insolita dei Musei di Roma - e della Città del Vaticano : storia, arte, segreti, leggende e curiosità. Newton & Compton Editori, 2003.
- side 283-285.
Museo storico della Liberazione - Roma.
Info.roma: Via Tasso.
Info.roma: Museo Storico della Lotta di Liberazione di Roma.
Memorialmuseums.org: Historical Museum of the Liberation - Via Tasso.
Novecento italiano: Guerra - Resistenza a Roma - Via Tasso.
Rome the Second time: Via Tasso.
Wikipedia (italiensk tekst): Museo storico della Liberazione.

Kort over området
Fotos fra Esquilinturen
Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Tilbage til Esquilinturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.9.2012 og sidst opdateret d. 24.9.2012