ANNAS ROM GUIDE
Via Volturno

Via Volturno er en bred, lige gade, som blev anlagt i slutningen at 1800-tallet sammen med de øvrige gader på den nordlige del af Esquilin-højen i Rione Castro Pretorio.

Gaden har som de andre gader i nabolaget navn efter steder, der har haft betydning for uafhængighedskrigene i midten af 1800-tallet. Volturno er en flod i Syditalien, hvor de napoletanske tropper i 1860 besejredes af Garibaldi og hans piemontesiske hær.

Via Volturno fortsætter Via Marsala, som kommer ude fra Porta San Lorenzo og løber på nordsiden af jernbaneterrænet ind til Piazza dei Cinquecento, hvor den krydses af Via Solferino. Herfra løber Via Volturno op til Via Cernaia, hvor den munder ud i Piazza delle Finanze midt for den store bygning, der huser "Ministero del Tesoro".

Via Volturno har både "en ny" og "en gammel side": På venstre side ligger i starten lige ved Via Solferino et lille indhegnet anlæg foran hjørnehuset (se foto). Her kan man se rester af den gamle Servius-Bymur (se foto). Herefter følger nogle nye huse og derpå krydses gaden af Via Gaeta. Et kig til venstre ad denne viser de store, gamle ruiner af en exedra fra Diocletian's Termer. Det var en del af ydermuren, der fortsatte sit løb over til Via Cernaia omtrent som Via Volturno idag.

Efter Via Gaeta fortsætter de nye huse på Via Volturno afbrudt af sidegaden Via Calatafimi på højre hånd. Det er denne side, der er den "nye side", for herovre er der ikke nogen synlige gamle ruiner. Ikke desto mindre har også denne side sin historie, for tværs over dette stykke løb i sin tid den såkaldte "Agger", den forsvarsvold, som heroppe på den flade høj udgjorde en del af Servius-Bymuren. Og længere fremme lidt efter Via Montebello løb den antikke gade "Ad Tres Fortunas" nede fra de Termruiner, vi lige har skimtet, og op til Vicus Portae Collinae lige før byporten Porta Collina (omtrent i krydset Via Goito/Via XX Settembre).

På Via Volturno's venstre side, altså "den gamle side", brydes husrækken igen ved Via Montebello, hvor et lille blindt vejstykke giver os kig til endnu et murstykke. Denne gang er det imidlertid ikke en Termeruin, men derimod en mur fra det Karteuser-Kloster, som blev bygget på det gamle Termeområde, da "I Padri Certosini" fik overdraget ansvaret for Kirken Santa Maria degli Angeli, som i 1561 blev indrettet i Termeruinerne ud mod nutidens Piazza della Repubblica.


Fotos fra Via Volturno
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om Rom
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.7.2.2004 og sidst opdateret d.8.2.2004