ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 6. Marts 2018:

Også i den forløbne måned har arbejdet med Annas Rom Guide været koncentreret om Cenci-familiens spændende boligområde, Monte dei Cenci.

Guiden er nu blevet forøget med sider om: Piazza dei Cenci, Vicolo dei Cenci og Via dell'Arco dei Cenci, der alle på deres ene side har det lille graciøse Palazzetto Cenci, som er opført som en udvidelse af en af familiens gamle huse - der dog kaldtes "Casa Nova di Jacopo Cenci": Jacopo Cenci's Nye Hus. Det var imidlertid i modsætning til Jacopo's gamle hus, som lå på den modsatte side af Via dell'Arco dei Cenci og senere blev udbygget til Palazzo all'Arco Cenci Taviani. Buen Arco dei Cenci forbinder disse bygninger, hvor der mod nord også ligger en af familiens ejendomme, som engang beboedes af Porzia Cenci, hvorfor huset kaldtes Casa di Porzia, ligesom den lille gyde bagved - der idag er lukket af og udgør en indre gårdsplads, kaldtes Vicolo di Porzia.

Cenci-familien består af mange familie-grene, hvoraf nogle er uddøde og andre har skiftet navn, men i 1400-tallet og fremefter levede de fleste i bygningskomplekser, som lå rundt om Piazza dei Cenci eller på skråningerne af Monte dei Cenci. Jacopo Cenci's familie boede altså hernede for foden af højen, mens Francesco Cenci's gren boede på højtoppen i et af de 3 gamle tårne, der engang stod heroppe. Det blev starten på et kompleks kaldet Palazzo Cenci al Monte, der strækker sig ned af højens vestside og slutter med en smal bygning ud til Piazza dei Cenci og Via Beatrice Cenci, det såkaldte Palazzo Cenci Caetani.

Pietro Cenci's gren derimod bredte sig på højens nordside og ned mod Via di Santa Maria dei Calderari overfor Kirken Santa Maria del Pianto, hvorfor dette kompleks også kaldes Palazzo Cenci al Pianto. Om denne del af den store mosaik har jeg dog ikke nået at færdiggøre sider, så det må vente til et senere nyhedsbrev.

Hvad jeg derimod har nået denne måned, er også at uploade sider om det nu forsvundne kloster Monastero di Santa Caterina "de arcu cenciorum", der med tilhørende kirke, Santa Caterina a Cenci, lå hvor nu Via Arenula og Via di Santa Maria dei Calderari mødes. Samt om det Cenci-hus, hvor den berygtede Francesco Cenci levede med sin første hustru og hvor parrets første børn blev født. Rester af denne ejendom kan ses i den syd for Monte dei Cenci løbende Via di San Bartolomeo dei Vaccinri, hvor en gammel kampestensportbue, som idag er delvist nedgravet på grund af det forhøjede gadeniveau, tiltrækker opmærksomheden.

Det ændrede niveau skyldes byggeriet af de høje mure langs Tiberen, som skulle dæmme op for de gentagne oversvømmelser. Hele det bebyggede område ved flodbredden blev revet ned og ændret radikalt og i stedet anlagdes den brede boulevard Lungotevere dei Cenci med en nybygget husrække mellem denne trafikerede gade og Via di San Bartolomeo dei Vaccinari, hvor også den gamle kirke San Bartolomeo dei Vaccinari blev nedrevet i denne forbindelse.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 6.3.2018