ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 7. December 2018:

Området omkring gaderne Via di San Paolo alla Regola, Via di Santa Maria in Monticelli og Via degli Specchi bærer stadig mange vidnesbyrd om de familier, som boede her i 1500- og 1600-tallet og spillede en stor rolle i datidens Rom.

Hvor de 2 førstnævnte gader har navn efter de kirker, de fører hen til, har Via degli Specchi navn efter et familiepalæ, der ikke længere findes, og efter dettes beboere, Specchi-familien, som i ovennævnte periode bestred flere høje hverv indenfor den kommunale administration. Til familien hører antagelig også de 2 lidt senere arkitekter: Alessandro Specchi og Michelangelo Specchi.

Selvom familiepalæet Palazzo Specchi ikke længere eksisterer, kan man dog stadig se bygningens smukke portal i Via degli Specchi nr. 17, hvor den er blevet indsat i det hus, der kom til at erstatte Specchi-families hjem, nemlig Palazzo Alibrandi-Cavalieri.

Ved Palazzo Specchi lå en lille plads kaldet Piazzetta Specchi. Det var på denne plads, at der i 1664-1668 stod den "piramide infame", den vanærende "pyramide" - altså en skamstøtte, som Pave Alexander VII blev nødsaget til at lade opsætte efter "Freden i Pisa" mellem Pavestaten og Frankrig som afslutning på en længere uheldig række fornærmelser og sammenstød mellem de to magter.

Palazzo Specchi forsvandt i 1700-tallet og det var vel her, at Specchi-familien levede i 1600-tallet. Men allerede før 1500-tallet ejede familien en samling småhuse ved Via di San Paolo alla Regola, hvor komplekset "Casa Specchi" ligger bag et lille torv eller udvidelse på gadens sydside. Husene er enkle og prunkløse, men interessante fordi de i kældrene og bag murene gemmer antikke bygningsrester i op til 4 etagers højde. De tidligste måske stammende fra Kejser Domitian eller de lagerbygninger, der kaldtes Horrea Vespasiani. Det er imidlertid en historie, der må fortælles senere. I denne måned er der andet, der er blevet tilføjet Annas Rom Guide.

Udover Specchi-familien har også Fredi-familien, også kaldet De Fredis, sat sine spor. Ved Via degli Specchi står det lille Palazzo Fredi, hvor blandt andre Felice de Fredis levede. Den mand, der i 1506 opdagede Laokoonstatuen, da han foretog udgravninger på sin landejendom på Oppio-højen. Statuen blev hurtigt berømt og Felice De Fredis fik en smuk sum penge - samt et godt "ben" - for at sælge den til Pave Julius II.

Felice De Fredis var forøvrigt gift med en Girolama, som tilhørte Branca-familien, der også engang havde et palæ i området og som gav navn både til en plads, en gade og en gyde, der altsammen forsvandt, da Via Arenula og Piazza Cairoli blev anlagt.

Det var dog ikke kun områdets kendte familier, der færdedes i gaderne. Ved Via og Piazza di San Paolo alla Regola havde også præsteordenen "I Padri Dottrinari" deres kloster og en skole. Denne bygning bruges forøvrigt stadig til undervisning, men idag i håndværksfag.

De nye sider, som er kommet til i månedens løb:

Palazzo Specchi --- Specchi-familien --- Piazzetta Specchi --- Palazzo Alibrandi-Cavalieri,

Piramide Infame --- La Pace di Pisa,

Casa Specchi --- Largo davanti alla Casa Specchi,

Palazzo Fredi --- Fredi-familien --- Felice de Fredis,

Branca-familien --- Palazzo Branca --- Piazza Branca ---- Via Branca --- Vicolo Branca,

Convento dei Padri Dottrinari --- Padri Dottrinari --- Scuola d'Arte e dei Mestieri Nicola Zabaglia.

 

Og hermed ønsker Annas Rom Guide sine besøgende En Glædelig Jul og Et Godt Nytår,

Det næste nyhedsbrev vil blive udsendt omkring den 7. Februar 2019.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 7.12.2018