ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 7. December 2020:

Til venstre for Collegio Inglese i Via Monserrato løber sidegaden Via di Montoro, som har navn efter det store Palazzo Montoro, der står på gadens nordside. Det er en smuk ejendom, som er ombygget og renoveret i første halvdel af 1700-tallet, men står på en grund, der oprindeligt husede Montoro-familiens bygninger fra 1500-tallet. Palazzo Montoros smukke indgangsportal stammer fra denne tid, mens sidedørene er fra 1700-tallet.

Palazzo Montoro har igennem tiden båret flere navne, alt eftersom Montoro-familien giftede sig ind i andre familier og føjede disses navne til deres eget. Man kan finde palæet omtalt som Palazzo Chigi Montoro, Palazzo Chigi Montoro Patrizi eller Palazzo Patrizi Naro Montoro. Idag ejes bygningen af familien Lepri og kan også ses omtalt som Palazzo Lepri.

Ligesom palæet har haft mange navne, har også Via di Montoro båret forskellige navne gennem tiden. Fra 1400-tallet og frem til 1654: Vicolo di Corte Savella, fordi det store fængselskompleks Corte Savella lå der, hvor Collegio Inglese står idag. Senere blev navnet Via Chigi, mens det idag er Montoro-navnet, der har vundet hævd.

Overfor Palazzo Montoro står forøvrigt en nydeligt restaureret ældre bygning, hvorpå der ses et smukt Madonna-billede fra 1800-tallet. En Madonna Addolorata forsynet med krone, rosenkrans og votivgaver. På husets facade ses også en indskrift om ejeren i 1833: Felice Varesi, som var en kendt baryton-sanger, der især excellerede i Verdi-partier.

Via di Montoro har også andre fine huse og indskriftstavler, som man kan læse mere om på siden om denne gade.

På den anden side af Via dei Cappellari, hvori Via di Montoro udmunder, fortsætter gadeforløbet i gyden Vicolo del Bollo, som er opkaldt efter det Ufficio del Bollo, der stod her fra 1740. Til dette kontor måtte alle kvarterets guld- og sølvsmede begive sig med deres færdigt udførte varer for at få disses renhed kontrolleret og modtage det i 1744 lovbestemte ægthedsstempel med billedet af den pavelige tiara på sølvprodukterne og af tiaraen med Sankt Peters nøgler på guldvarerne.

Vicolo del Bollo er snæver og snoet, men også charmerende, især om sommeren når klatrerosen blomstrer over den lille plads midtvejs. Op mod Via del Pellegrini sidder desuden et noget afskallet og bleget oliemaleri af Jomfru Maria med Barnet og San Filippo Neri.

På en mur i Vicolo del Bollo sidder desuden en lille tavle med teksten "Sub proprietate - V. Monasterii - S. Apolloniae - Urbis". Den angiver, at bygningen engang var ejet af klosteret Sant'Apollonia, som lå på den anden side af floden, i Trastevere ved Via del Moro og Piazza di Sant'Apollonia. Kirke og kloster blev i 1888 og frem ombygget til et lejlighedskompleks, men havde ellers en spændende historie, som nu kan læses i Guiden.

 

Og hermed ønsker Annas Rom Guide sine besøgende En Glædelig Jul og Et Godt Nytår,

Det næste nyhedsbrev vil blive udsendt omkring den 7. Februar 2021.


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 7.12.2020