ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 6. November 2019:

Den 24. August 1617 blev Rom ramt af et voldsomt skybrud, der ødelagde mange huse og forårsagede mange menneskers død. Som altid gik katastrofen især ud over de fattigste og svageste, der havde de usleste boliger. Naturligvis fulgte der stor nød med, og denne tilstand medførte, at en gruppe tilflyttere fra Firenze og omegn oprettede et lægbroderskab med navnet Compagnia delle Santissime Piaghe di Gesù Cristo.

Gruppens formål var at hjælpe de syge og nødlidende og i 1620'erne var det den velhavende handskemager og parfumehandler Rutilio Brandi fra San Gimigniano, som valgtes til leder. Han var en stor tilhænger af San Filippo Neri og i dennes ånd grundlagde han en række institutioner ved Via Giulia til dette formål. En lille kirke, som først var viet til San Trofimo og senere til San Filippo Neri. Kirkens facade kan stadig ses i Via Giulia nr.134, men bygningen er ikke længere i brug og en del af dens højre sidehus blev desuden revet ned i 1940 i forbindelse med et aldrig fuldført gadeprojekt mellem Piazza della Chiesa Nuova og Ponte Mazzini.

I den endnu bevarede venstre sidebygning og i den nedrevne højre sidebygning lod Brandi indrette dels et lille hospital for fattige og syge præster, dels et hjem for forladte piger, der levede som de bedst kunne på gaderne. Pigehjemmet blev viet til San Filippo Neri og pigerne kaldtes derfor snart "le Filippine". Deres opdragelse og uddannelse i kristendom og husmoderlige sysler varetoges først af barmhjertige og religiøse kvinder, men senere overførtes opgaven til en gruppe nonner, som fulgte en mildere udgave af Sankt Augustins regler.

Brandis bygningskompleks ligger mellem resterne af de 2 sidegader Vicolo del Malpasso, som skal have været så dårligt brolagt, at man nemt kome til at foretage et "mal passo", et forkert skridt. Og Vicolo della Moretta, som havde navn efter et apotekerskilt med en ung afrikansk pige. Apotekeren her skal have hjulpet med at forbinde guldsmeden Benevenuto Cellinis skader efter en af dennes talrige slagsmål og dueller. Som tak skal han have fået et af guldsmedens værker, en ciseleret morter i bronze.

Brandis broderskab Compagnia delle Santissime Piaghe di Gesù Cristo havde før oprettelsen af San Filippo-kirken holdt til i et kapel i kirken Sant'Orsola della Pietà, der stod ved nutidens Largo Tassoni og blev nedrevet, da denne plads og Corso Vittorio Emanuele II skulle anlægges. Ovennævnte Benvenuto Cellinis broder Francesco blev forøvrigt begravet i denne kirke, som fra 1526 tilhørte tilflytterne fra Firenze, der i 1448 for at hjælpe de syge under en stor pestepidemi havde dannet et lægbroderskab med navnet Arciconfraternita della Pietà, også kaldet Arciconfraternita della Misericordia.

Om alle disse emner er der nu kommet sider i Annas Rom Guide, som desuden er blevet beriget med enkelte andre sider med relation til området.

Månedens nyheder omfatter sider om:
Compagnia delle Santissime Piaghe di Gesù Cristo,
Kirken San Filippo Neri, kaldet San Filippino,
Ospedale della Confraternita delle Santissime Piaghe di Gesù,
Conservatorio delle povere Zitelle di San Filippo Neri,
Le Filippine, børn på Pigehjemmet,
Le Filippine, nonner på Pigehjemmet,
Le Filippine, nonneorden grundlagt af San Filippo Benizi,
Vicolo del Malpasso,
Vicolo della Moretta,
Kirken Sant'Orsolo della Pietà,
Arciconfraternita della Pietà,
Et lille helgenbillede på hjørnet af Vicolo del Malpasso og Via dei Banchi Vecchi,
Stabula : antikkens væddeløbsstalde,
desuden har jeg skrevet en side med en Oversigt over de bygningstyper, der er behandlet i Romguiden.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 6.11.2019