ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 9. November 2020:

Ved siden af Kirken San Tommaso di Canterbury står det store kompleks Collegio Inglese, som er kollegium for engelske katolikker, der opholder sig i Rom for at studere teologi. Den lange, smukke og sammenhængende facade ud mod Via Monserrato skjuler et sammensurium af mindre og større bygninger, hvoraf nogle er rester af 1400-årenes retsbygning Corte Savella, hvor den smukke fadermorderske Beatrice Cenci sad fængslet inden sin henrettelse.

Collegio Inglese regner sin "fødsel" fra år 1362, selvom selve kollegiet først blev dannet senere. Men den spæde begyndelse var, da en i Rom boende engelsk rosenkranssælger John Shepherd i 1361 købte en grund med hus og have, som han året efter solgte videre til den engelske sammenslutning Societas pauperum Anglorum. Huset indrettedes til herberg for engelske pilgrimme, kaldet Hospice of St. Thomas (på italiensk: Ospizio di San Tommaso di Canterbury).

Denne lille engelske enklave opstod muligvis efter de store Jubelår 1300 og 1350, der tiltrak mængder af pilgrimme, ikke mindst fra England. Men disse var ikke de første engelske tilrejsende, som man kender til. I hvert fald siden midten af 600-tallet havde engelske pilgrimme søgt mod Rom, men dengang husedes de i den såkaldte Schola Saxonum, der var beliggende i nærheden af Peterskirken, i det som idag kaldes Borgo in Sassia. I 1201 stoppede imidlertid benyttelsen af dette herberg og i en årrække manglede engelske pilgrimme og tilflyttere et sted, hvor de kunne mødes og måske få tag over hovedet eller hjælp i nødstilfælde. Det var dette tomrum, som Ospizio di San Tommaso kom til at udfylde.

I Annas Rom Guide er der nu kommet sider om Collegio Inglese og den gamle retsbygning Corte Savella. Samt en side om det tidligere herberg Ospizio di San Tommaso di Canterbury.

Desuden har jeg tilføjet en side om Englændere i Rom - fra 700-tallet til slutningen af 1500-tallet. Og om den første engelske bosættelse ved Peterskirken: Schola Saxonum, samt om det samlede kompleks af udenlandske bosættelser i samme område, de såkaldte Scholae Peregrinorum.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 9.11.2020