ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 6. December 2019:

Fra den lille Kirke San Filippo Neri i Via Giulia kunne dens stifter Rutilio Brandi, der - som omtalt i sidste måneds nyhedsbrev - var tilhænger af helgenen San Filippo Neri's gerning, tage vejen mod nord, mod højen Monte Giordano, hvor sammenslutningen Oratorianerne, også kaldte Filippinerne, havde til huse.

Brandi kunne vælge et tage en af gaderne, der lå på hver side af hans lille kirke. Vicolo della Moretta mod sydøst og Vicolo del Mapasso mod nordvest. Gyderne næsten mødes i den lille plads, som ligger mellem Via di Monserrato, der kommer fra sydøst, og Via dei Banchi Vecchi, der støder til fra nordvest.

Lige frem for dette kryds løber den lille Via dei Cartari, der som sit mål havde Santa Maria in Vallicella, en lille, noget forsømt kirke, der indtil 1200-tallet havde haft navnet San Giovanni in Vallicella, men efter ophængningen af et undergørende Madonna-billede var blevet viet til denne Santa Maria in Vallicella. I 1575 havde Pave Gregor XIII overladt kirken til San Filippo Neri og hans følgere, som derpå havde påbegyndt opførelsen af en ny kirke ("Chiesa Nuova").

Da Rutilio Brandi i 1623 grundlagde sin kirke, havde han altså frem for sig på sin tur gennem Via dei Cartari: Chiesa Nuova's facade, som man havde bygget på siden 1594, men som først stod færdig omkring 1605. Til venstre for denne kunne Brandi måske nå at beundre facaden på Oratorio dei Filippini, som blev bygget i perioden 1621-1640. Inden byggeriet af dette kapel begyndte, lå der på stedet flere bygninger og små huse, samt den lille kirke Santa Cecilia de Turre Campi, der blev revet ned i forbindelse med byggeriet. Den lå antagelig der, hvor tårnet med det store ur står ud mod Piazza dell'Orologio, som tidligere kaldtes Platea Mons Iordani.

De gamle bygninger stod syd for den gade, der kaldtes Strada di Parione og løb syd for højen Monte Giordano. Den svarer på dette stykke til nutidens Via del Governo Vecchio. Det var desuden på området mellem denne gade og nutidens Piazza della Chiesa Nuova, at Filippinernes Klosterkompleks, Palazzo dei Filippini, blev opført fra slutningen af 1630'erne. Men på dette tidspunkt lader det til, at Brandi var død, så det færdige projekt har han ikke nået at se.

På Brandi's tid hang hele dette område sammen på en helt anden måde end idag, hvor Corso Vittorio Emanuele II har skåret alle de små tværgående forbindelsesveje over og derved skabt et nord- og et sydområde ud af den gamle bydel.

Nordområdet hævede sig dengang langsomt op mod Monte Giordano, som man læse i Benvenuto Cellinis dagbog fra den store Tiber-oversvømmelse i Oktober 1530. Cellini havde sit værksted i en af gaderne mellem Via dei Banchi Vecchi og den senere Piazza della Chiesa Nuova, måske netop i Vicolo Cellini, som bærer hans navn. Han skrev: "Jeg var næsten færdig med mit arbejde, da den mest alvorlige oversvømmelse ramte hele Rom. Jeg ventede for at se, hvad der videre skete og selv da klokken var slået 22, steg vandet stadig. Mit hus og værksted vendte ud mod "I Banchi", men gården bagved lå en del højere, for den lå på skråningen op mod Monte Giordano. Jeg tænkte nu på at redde mig selv, fyldte mine lommer med juveler og klatrede barfodet ned fra husets bagside og gik gennem vandet så godt jeg kunne, indtil jeg nåede Monte Cavallo...."

De nye sider, som jeg denne måned har tilføjet Annas Rom Guide, knytter sig til ovennævnte beretning. Det er sider om:
Oratorio dei Filippini,
Palazzo dei Filippini,
sidegaden Via dei Filippini, der løber til venstre for Oratoriet,
Palazzo Bassi
og Palazzo del Banco di Santo Spirito, senere kaldet Palazzo Spada og Palazzo Bennicelli
- disse 2 palæer står begge på vestsiden af Via dei Filippini -
Santa Cecilia di Torre Campi, som stod omtrent på hjørnet af Via del Governo Vecchio og Piazza dell'Orologio
og
Torre di Stefano Petri, et Middelaldertårn tilhørende en vis Stephanus, søn af en Petrus og fader til den Cencio, der Julenat 1075 overfaldt Pave Gregor VII foran alteret i Kirken Santa Maria Maggiore, hvor han var ved at celebrere højmessen. Cencio sårede og bortførte Paven, som han derpå holdt fangen i et tårn - måske netop dette tårn. Tårnet havde stor betydning, indtil det blev revet ned i 1536 for at give mere plads til den store procession, som skulle afholdes under Kejser Karl V's besøg i Rom.

 

Og hermed ønsker Annas Rom Guide sine besøgende En Glædelig Jul og Et Godt Nytår,

Det næste nyhedsbrev vil blive udsendt omkring den 7. Februar 2020.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 6.12.2019