ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 7. Marts 2019:

Den hyggelige fodgængerbro over Tiberen, som forbinder de i sidste nyhedsbrev omtalte to pladser: Piazza Trilussa og Piazza di San Vincenzo Pallotti, hedder Ponte Sisto. Navngivet efter den Pave Sixtus IV, på italiensk: Sisto IV, som lod den bygge i anledning af Jubelåret 1475.

Det vil sige, det var egentlig en genopbygning af en ældgammel, men ødelagt bro, som på dette sted havde forbundet de 2 Tiberbredder siden Antikken. Måske stammende helt tilbage til Kejser Augustus' tid og den gang kaldet Pons Agrippae. Siden blev den repareret og genopbygget flere gange, og med nye bygherrer fulgte også nye navne: Pons Antoninus, Pons Aurelius, Pons Janiculensis og Pons Valentinianus.

Den lange historie kan læses i Annas Rom Guide, som nu er blevet beriget med en side om denne bro.

Det runde hul i den midterste bropille på Ponte Sisto tjente i mange år romerne som varsel på en kommende oversvømmelse og hvor alvorlig denne i givet fald ville blive. Lige fra Antikken har byen været plaget af oversvømmelser og selv de høje digemure har ikke kunnet forhindre, at der også har fundet nogle af disse sted efter opførelsen i slutningen af 1800-tallet. Men så voldsomme som tidligere har de ikke været. Dengang kunne der være tale om veritable katastrofer, som rev huse og broer med sig, hvor man kunne tælle de druknede i hundreder og ødelæggelserne i tusindevis af dukater.

Vandhøjden måltes på den vandmåler, som var opsat på muren ved Kirken San Rocco. Den omtales "Idrometro di Ripetta" og viser oversvømmelsernes højde i perioden 1598 til 1843. Hvis vandet steg til lidt over 12 meter på dette sted, blev området fra Via della Fiumara og Ghetto'en oversvømmet. Hvis det kom op på 12,88 meter, stod der vand på Piazza dell'Orso. Hvis vandet nåede til 12,98 meter, oversvømmedes også området omkring Pantheon. Ved 13,12 meters højde løb der vand over Via di Ripetta. Ved 13,35 meter nåede det til San Giacomo alla Lungara.

Efter mange af de store oversvømmelser opsatte man forskellige mindesten med angivelse af vandstandens højde på udvalgte steder i Rom. De kan stadig mødes på mange husmure, når man bevæger sig rundt i byen. Flere af dem er nævnt på den nye side om oversvømmelser, som nu er kommet til i Guiden.

Den sidste store oversvømmelse før digemurenes indkapsling af floden var den 28. December 1870. Den var meget voldsom, vandstanden nåede op på en højde af 17,22 meter. Men kan nemt forestille sig katastrofens omfang, hvis man mindes den beskrivelse af en oversvømmelse, som Vilhelm Bergsøe gav i Fra Piazza del Popolo. Han var imidlertid ikke i Rom på dette tidspunkt, men oplevede en noget mindre oversvømmelse under sit ophold i byen i 1862-1863. Den 20. Januar 1863 overværede han her, hvorledes Tiberen steg til 14,92 meter.

Mange af mindestenene fra katastrofen i 1870 - og der blev opsat mere end 46 - findes endnu, men mange er også efterhånden forsvundet, når husfacader skulle renoveres eller ændres. Jeg har opdateret en side udelukkende om denne oversvømmelse.

En af årsagerne til, at floden i den grad kunne brede sig og rase i de smalle gader i de lavtliggende bydele, var de mange flydende vandmøller, som siden Antikken lå forankret ved flodbredderne, to ad gangen og ofte flere på række. De sørgede for at male korn til byens melforsyning, eller de malede andre materialer til brug for garvning eller til farvestoffer. For rigtigt at få gang i møllehjulene blev der nogle steder nærmest lavet diger eller kanaler, så vandstrømmen ledtes den rigtige vej, men dette var med til at indsnævre flodlejet og udgjorde dermed en ekstra fare for oversvømmelse.

Der er nu i Guiden også en side om disse vandmøller, samt en side om dem som drev møllerne, i molinari, og en side om deres laug.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 7.3.2019