ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 6. Maj 2019:

Det gælder om at være hurtig, hvis man vil nå at se nogle af de i sin tid mange bemalede facader på Roms gamle huse. Adskillige er allerede forsvundet, husene revet ned eller facaderne kalket over. Andre er godt på vej, med dekorationerne halvt udviskede eller ved at gå i opløsning. En af de ejendomme, hvor man dog stadig kan se nogle detaljer - selvom det interessante midterfelt nærmest er forsvundet - ligger i Vicolo Cellini, en lille sidegade mellem Via dei Banchi Vecchi og Corso Vittorio Emanuele II. Huset har nr. 31 og det nu nærmest forsvundne runde maleri på førstesalen viste et slag mellem nogle ryttere.

Vicolo Cellini er en stemningsfyldt gyde, hvor man også i nr. 33-34 finder en ejendom fra 1500-tallet med en smuk marmorportal. Båden gyden og de 2 ovennævnte huse har nu fået sider i Annas Rom Guide.

Det samme gælder den nu forsvundne kirke Santo Stefano in Piscinula, som stod på hjørnet af Vicolo Cellini og Via dei Banchi Vecchi. Idag står her et nyere hus fra ca. 1870, men på hushjørnet hænger et maleri af Santo Stefano til erindring om den gamle kirke. Da denne i 1740 blev revet ned for at blive genopbygget, fandt man gamle søjle- og bygningsrester, som man mente stammede fra det kun fra få kilder kendte "Holovitreum", et slags astrologisk-astronomisk labratorium, som faderen til bypræfekten Agrestius Chromatius omkring år 200 efter Kristus skulle have indrettet i sit hus. Der er dog mange løse ender i denne historie, blandt andet tvivl om hvilken Chromatius, der er tale om, og hvor hans hus var beliggende. Men nu kan man i Guiden læse historien om både Holovitreum og Palatium Chromatii.

Vicolo Cellini er idag opkaldt efter guldsmeden og billedhuggeren Benvenuto Cellini, der i perioder arbejdede i Rom og netop boede et sted i nærheden. Det fortælles desuden, at det er ham, der har tegnet forlægget til udsmykningen på facaden i nr. 31. Gaden var forøvrigt et yndet hjemsted for prostituerede, blandt andet skal den skønne kurtisane Imperia have boet her. De damers erhverv medførte at gyden engang kaldtes Vicolo Calabraghe, der hentyder til den megen larm og trafik.

Fra Piazza della Chiesa Nuova løb der en afvandingskanal eller afløbsrende - oprindeligt åben, senere overdækket som kloak - ned gennem Vicolo Cellini og mod Via Giulia og Tiberen. Kanalen kaldtes Chiavica di Santa Lucia, fordi den løb forbi Kirken Santa Lucia del Gonfalone, og pladsen foran kirken og krydset Vicolo Cellini og Via dei Banchi Vecchi kaldtes også for Chiavica di Santa Lucia. Den åbne rende har måske her nærmere været en pøl eller et sumpet område. Også disse navne er nu behandlet i Annas Rom Guide.

Området kaldtes forøvrigt i 1500-tallet for Contrada delle Mosche efter den Mosca-familie, der i denne periode havde ejendomme i kvarteret.

Den sidste nye side, som er kommet til i denne omgang, er en kort beskrivelse af det helgenbillede, som hænger på muren i Via dei Banchi Vecchi nr. 145 og af flere menes at forestille San Lorenzo.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 6.5.2019