ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 8. April 2017:

Vest for Piazza delle Cinque Scole løber den lille gade Via di Santa Maria de' Calderari. Den er lille og uanseelig og det er de færreste turister, der forvilder sig herind, selvom gaden gemmer på nogle flotte søjlerester og en spændende historie.

Gaden er opkaldt efter en lille kirke, Santa Maria de' Calderari, tidligere kaldet Santa Maria in Cacaberis. Den findes ikke mere, men lå på gadens nordside, omtrent hvor hjørnehuset ud til den nyere Via Arenula nu står. Kirken var bygget her på et tidspunkt før 1100-tallet, hvor vi først møder den i de skriftlige kilder. Indrettet i ruinerne af en gammel dobbelt søjlegang, som har strakt sig i hele gadens længde og op over den nordligere parallelgade Via di Santa Maria del Pianto.

I den østlige ende af Via di Santa Maria de' Calderari ligger Kirken Santa Maria del Pianto, der ligeledes er bygget på ruinerne af de gamle søjle- og buegange, hvis rester kan ses i Kirkens kælder og i kældrene under andre af gadens huse. De er desværre ikke tilgængelige for besøgende, men har også dannet fundament for det gamle hus til højre for indgangen til Santa Maria del Pianto, samt den gamle tårnbygning ved siden af. Og en del af søjlegangen kan man idag stadig betragte i Via di Santa Maria de' Calderari nr. 23B.

I 1600-tallet var den nu forsvundne Santa Maria in Cacaberis overladt til forskellige lægbroderskaber, først marskandisernes, "i rigattieri", som havde dannet eget laug og lægbroderskab. Marskandiserne slog sig på et tidspunkt sammen med madrasmagerne i det fælles Compagnia di San Biagio. Men efter forskellige uoverensstemmelser opdeltes de atter, og i 1662 flyttede marskandiserne til Kirken Santa Maria della Neve og kuskenes lægbroderskab, Confraterita dei Cocchieri flyttede ind og ombyggede og passede Kirken, indtil den blev revet ned i 1881.

Jeg har opdateret Guiden med sider om de ovennævnte seværdigheder og steder, samt med sider om marskandiserne, madrasmagerne og kuskene, og med sider om nogle af disses laug og broderskaber: Università dei Rigattieri, Università dei Rigattieri, Bombaciari e Materassari, Confraternita dei Rigattieri, Confraternita dei Materassari og Confraternita dei Cocchieri.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 8.4.2017