ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna
Hvad der er undervejs i Annas Rom Guide netop nu!

d. 9. Oktober 2021:

 

Via del Mascherone, som fik en side i Romguiden i forrige måned, munder ud i Piazza Farnese ved sidegaden Vicolo dei Venti. Det store Palazzo dei Cavalieri dell'Ordine Teutonico, som jeg også nævnte i sidste nyhedsbrev, ligger her på hjørnet af de 2 gader, så det er naturligt at fortsætte vejen gennem Roms gader med en side om netop Vicolo dei Venti, hvor der står flere mindre, interessante ejendomme, såsom Casa di Polidoro Benamati i nr.9-10. Denne Polidoro var en advokat fra Gubbio, som virkede i Rom i 1500-tallet, hvor huset blev bygget.

Andre ejendomme i Vicolo dei Venti, som nu er behandlet i Annas Rom Guide, er: Palazzetto dei Venti i nr. 5, Hjørnehuset mod Piazza Farnese: Palazzo Mandosi fra 1600-tallet, den gamle naboejendom i Vicolo dei Venti 8A, samt det i 1940 nedrevne Palazzetto dei Venti, som stod der, hvor nu Piazza della Quercia breder sig. Ved nedrivningen forsvandt også en lille gyde bag palæet, kaldet Vicolo della Quercia.

Flere steder er der på husmurene opsat Madonna-billeder og om nogle af disse er der nu også skrevet sider i Guiden:
Et mosaikbillede af Maria med Barnet på hjørnet af Via del Mascherone og Vicolo dei Venti.
En stor udskåren stukramme med et oliemaleri af Maria med Barnet og San Giovannino på muren i Vicolo dei Venti nr. 5.

Piazza della Quercia støder op til Piazza Capo di Ferro, der tidligere kaldtes Piazza di Spada, fordi det store palæ på Pladsen ejedes af Spada-familien. Mellem de 2 pladser går gaden Via dei Balestrari op til Campo de' Fiori. Også denne gade har nu fået en side.

Tre nye personsider er ligeledes kommet til, en om ovennævnte Polidoro Benamati, en anden om Francesco Fusconi, der var livlæge for hele 3 paver: Hadrian VI (1523), Clemens VII (1523-1534) og Paul III (1534-1549). Som tak for god behandling købte Hadrian VI et hus i kvarteret Rione Regola til ham den 8. Maj 1523. Paven betalte den tidligere ejer Ugone Spina, der var auditør ved domstolen La Sacra Rota, 2.000 dukater for ejendommen, som muligvis er det lille 1400-tals palæ, der ligger i Vicolo dei Venti nr. 5 og engang tilhørte Familien Venti.
Der var dog den hage ved gaven, at Domstolen senere annullerede købet og ønskede, at ejendommen i stedet skulle gå til Ugone Spina's kreditorer. Efter Hadrian VI's død blev Fusconi derfor "smidt ud" og møblementet blev fjernet. Da Clemens VII blev Pave, sørgede han dog i 1524 for, at hans livlæge fik sin ejendom og sine ejendele tilbage.

Også 1500-tals arkitekten Pietro di Giacomo Rosselli, som muligvis har tegnet husene i Vicolo dei Venti nr. 8 og 9-10, har nu en side i Annas Rom Guide.

 


Mine tidligere nyhedsbreve kan ses på denne side.

Er du interesseret i at modtage et månedligt nyhedsbrev, når jeg opdaterer denne side, kan du tilmelde dig her.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv til mig her.

NB: hvis du ikke får svar fra mig i løbet af få dage, kan det være, at der er noget galt med din e-mail-adresse. I så fald beder jeg dig venligst genfremsende din e-mail-adresse skrevet i mail-teksten!
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 9.10.2021