ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna - tidligere nyhedsbreve:

Hvad der er sket i Annas Rom Guide i tidens løb:

Her finder du mine nyhedsbreve fra 2023:
Februar 2023 -

Her finder du EN OVERSIGT over mine tidligere nyhedsbreve

 d. 5. Februar 2023:

Langs den ene side af Kirken Santa Lucia del Gonfalone, som jeg tidligere har behandlet, løber mellem Via dei Banchi Vecchi og Via Giulia den lille gade Via delle Carceri, som har navn efter de 2 fængselskomplekser, som står for enden af gaden, ved Via Giulia, på hver side af den lille gyde Vicolo della Scimia.

Mod syd står med indgang i Via Giulia nr. 52 Carceri Nuove, som Pave Innocens X lod bygge i 1652-1655 som erstatning for de gamle fængsler ved Tor di Nona, Corte Savella og i Borgo.

Mod nord står mellem gyden og parallelgaden Via del Gonfalone det i 1825-1827 byggede ungdomsfængsel, Carcere di Correzione per Minorenni, Opdragelses-Fængslet for Mindreårige, som blev bygget under Pave Leo XII efter en tegning af arkitekten Giuseppe Valadier for at huse de unge indsatte fra det gamle Carcere Clementino, som havde sæde ved Ospizio di San Michele. Idag huser en del af bygningen kriminalmuseet Museo Criminologico, som har indgang i Via del Gonfalone nr. 29.

Annas Rom Guide er nu blevet beriget med sider om disse sidegader og fængsler, samt om Museet.

I den modsatte ende af Via delle Carceri ses på nordhjørnet af Via dei Banchi Vecchi resterne af det såkaldte Palazzo del Vescovo di Cervia, som blev påbegyndt bygget i 1513-1525 af Pietro Fieschi, der var Biskop af Cervia og Guvernør over Rom op til Pave Hadrian VI's død i 1523.

Lidt længere henne i Via dei Banchi Vecchi står et hus med en meget speciel udsmykning. Det er Casa Crivelli, der også kaldes Palazzo dei Pupazzi, Palæet med dukkerne/figurerne, på grund af de store gipsfigurer på facaden. Huset er opført for guldsmeden Gian Pietro Crivelli, som menes at have udtænkt udsmykningen, mens den er udført af maleren, billedhuggeren og stukkatøren Giulio Mazzoni. Mens Crivelli ikke er så kendt som sin kollega Benvenuto Cellini, er Giulio Mazzoni mester for andre store værker i Rom.

Det drejer sig om udsmykningen af Palazzo Spada, som vi finder noget længere mod sydøst ved Piazza Capodiferro. Også dette palæ er overalt på facaden udsmykket med gipsfigurer, nicher med statuer, guirlander, rammer med sentenser, våbenskjold og meget mere. Alt udført af Giulio Mazzoni, som også har stået for en del af den indre udsmykning.

Palazzo Spada, der oprindeligt hed Palazzo Capodiferro, erhvervedes i 1631 af Kardinal Bernardino Spada, som var en stor samler af malerier. For at huse disse på behørig vis lod han en del af palæet udvide, så der idag er en række rum, som er indrettet til kunstmuseum under navnet Galleria Spada.

De nye sider i Annas Rom Guide handler denne gang om:
Via delle Carceri
Vicolo della Scimia
Carceri Nuove
Carcere di Correzione dei Minorenni
Museo Criminologico
Palazzo del Vescovo di Cervia
Casa Crivelli
Gian Pietro Crivelli, guldsmed
Giulio Mazzoni, maler, billedhugger og stukkatør
Palazzo Spada
Galleria Spada.

 

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d. 6.3.2023