ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna - tidligere nyhedsbreve:

Hvad der er sket i Annas Rom Guide i tidens løb:

Her finder du mine nyhedsbreve fra 2018:
Februar 2018 -

Her finder du EN OVERSIGT over mine tidligere nyhedsbreve

Nyhedsbrevene fra indeværende år findes her:
Nyt fra Anna, indeværende ård. 7. Februar 2018:

Foruden Roms kendte og naturligt opståede høje gemmer byen også på flere kunstige bakker også kaldet "bjerge": "monti". Det kendteste er Monte Testaccio, som er opstået af tusindevis af ituslåede amforaer, de høje smalle krukker, som brugtes til at transportere olie og vin. Skibsladninger heraf blev gennem hundreder af år losset i flodhavnen Emporium og rester og ødelagte krukker blev smidt på et område, der langsomt voksede i højden, indtil affaldet dannede et helt lille bjerg.

Det spændende område kaldet Monte Giordano menes ligeledes opstået over en affaldsplads ved en Tiberhavn, men der er også kunstige høje, som er dannet på andre måder. Monte Savello blev for eksempel dannet af byggeri ovenpå resterne af Marcellus-Teatret, hvor Savelli-familien slog sig ned i Middelalderen. Teatret er nu for en stor del fritlagt, men Orsini-familiens palæ ligger stadig indbygget i de antikke mure. Endelig er der Monte dei Cenci, som måske også er opstået på antikke ruiner, selvom det ikke har været muligt at udgrave området og få sikker viden om, hvad der gemmer sig under "bjerget".

Monte dei Cenci huserede fra 1200-/1300-tallet Cenci-familien, som stadig har ejendomme her og bor i kvarteret. Det er således en gammel og spændende familie, som nu har fået en side i Annas Rom Guide. Slægten tæller masser af medlemmer, der har beklædt høje poster både indenfor den kommunale administration og indenfor den pavelige. Men den er nok mest kendt for den sørgelige historie om Beatrice Cenci, der i 1598 i ledtog med sin storebroder Giacomo og sin stedmoder dræbte deres fader og ægtemage Francesco Cenci, som var en brutal og voldelig tyran, der forpestede både familiens og naboernes liv, samt måske endog endte med at voldtage sin unge, smukke datter. Den skandaløse sag vakte megen furore og delte vandene. Mange blev betaget af den kønne, unge kvinde, som nu måtte lade livet for sin forbrydelse. Både Beatrice, broderen og stedmoderen blev henrettet, men myten om hendes uskyld og skønhed lever videre til vore dage.

Cenci-familien fik i 1400-tallet brugsret til et lille kapel, som lå på skråningen af Monte dei Cenci. Kirken var viet til Apostlen Thomas og kaldes San Tommaso dei Cenci. Jeg har skrevet 2 sider om denne lille kirke: en om kirken og dens historie, og en Rundgang omkring og i kirken.

Også Monte dei Cenci har fået en side om stedet og historien, samt en side med en plan over højen og de omliggende huse, der alle tilhører eller har tilhørt Cenci-familien. Disse bygninger vil efterhånden blive nærmere beskrevet i Guiden. Det samme gælder de mange små gader og pladser, som gennemkrydser Monte dei Cenci. Dog har jeg allerede færdiggjort en side om Via di Monte dei Cenci, den stemningsfulde gyde der snor sig opad skråningen, samt en side om Piazzetta di Monte dei Cenci, den lille plads på højens top.

 

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d. 6.3.2018