ANNAS ROM GUIDE
Nyt fra Anna - tidligere nyhedsbreve:

Hvad der er sket i Annas Rom Guide i tidens løb:

Her finder du mine nyhedsbreve fra 2021:
Februar 2021 - Marts 2021 -

Her finder du EN OVERSIGT over mine tidligere nyhedsbreve

 d. 7. Marts 2021:

Det fortælles, at der engang i første halvdel af 1500-tallet kom en ung kvinde til Rom, hvor hun slog sig ned og levede som kurtisane. Kvinden hed Tina og havde taget efternavnet Baroncella efter en tidligere kæreste. Det fortælles også, at Tina Baroncella i Rom især betjente tilrejsende fra Genova og at hun udøvede sit erhverv i den smukke bygning, der kaldes Casa Mocari og stadig står på hjørnet af Via di Monserrato og Via della Barchetta.

Ejendommen stammer fra 1500-tallet og findes nævnt i en folketælling, foretaget under Pave Clemens VII (1523-1534). Bygningen er opført af Mocari-familien, der allerede i 1400-tallet havde ejendom i området. Der findes ikke mange oplysninger om denne familie, men alligevel ved man lidt om den retslærde notar Bernardo de Mocaris, som i sit hus udfærdigede retsgyldige dokumenter til domstolen i det overforliggende Corte Savella.

Nu er der i Annas Rom Guide blevet tilføjet sider om Tina Baroncella og Mocari-familien, samt om Casa Mocari og Via della Barchetta. I denne gade sidder der ved nr. 12 et lille majolikarelief i klare farver af Jomfru Maria og Jesus-Barnet. Dette relief har nu fået en side i Guiden.

Maria er her fremstillet som "Madonna del Buon Consiglio" og denne fremstilling kan ses mange steder i Rom. Den særlige udgave i farvet majolika ses dog knapt så ofte, så jeg har på siden om relieffet i Via della Barchetta skrevet en lille liste over disse. Et næsten identisk Maria-alter findes lige i nærheden i Via dei Cappellari nr. 81.

På hjørnet af Via della Barchetta og Via Giulia ligger en del af det store kompleks Palazzo Ricci, som strækker sig hele vejen langs Via Giulia og frem til sidegaden Vicolo di Sant'Aurea. Og videre langs denne smalle gyde op til pladsen Piazza de' Ricci, som er ganske særligt stemningsfuld på grund af de mange malerier på de 2 af Palazzo Ricci's facader, der vender ud hertil.

På hjørnet af Palæet og Vicolo di Sant'Aurea sidder et stort Madonna-maleri, hvor Maria fremstilles som "Madonna orante" : Madonna i bøn. Udover det nævnte maleri har jeg også skrevet en side om typen "Madonna orante" med en liste over nogle steder, hvor man kan finde fremstillinger af en bedende Jomfru Maria.


d. 7. Februar 2021:

Siden sidste nyhedsbrev er Annas Rom Guide blevet tilføjet 3 sider om 3 lange gader, som forbinder Piazza Farnese og Campo de' Fiori med Via dei Banchi Vecchi, der løber mod nord og mod Tiberbroen Ponte Sant'Angelo. Gaderne er: Via di Monserrato, Via dei Cappellari og Via del Pellegrino. Alle er de fulde af miljø og charme og alle er de krydset af masser af sidegader og snoede gyder, udvidet med større og mindre pladser og kranset af bygninger, der også har historier at fortælle.

Nogle sidegader, bygninger og andre seværdigheder - både eksisterende og nu forsvundne - er allerede omtalt i Guiden, mens andre vil komme til i de følgende måneder; nu er der i hvert fald kommet et skelet at hænge dem op på.

En kort side om det værtshus, Locanda del Pellegrino, der måske har givet navn til Via del Pellegrino, er også blevet tilføjet. Ligesom en side om den nu forsvundne gamle kirke Santa Margherita, der muligvis har givet navn til den bue, Arco di Santa Margherita, som igen har lagt navn til en lille snoet gyde mellem Via del Pellegrino og Via dei Cappellari: Vicolo dell'Arco di Santa Margherita.

Netop på hjørnet af denne gyde og Via del Pellegrino sidder i andensals højde et meget stort og smukt udsmykket Maria-billede med en statue af Madonna med Barnet og et relief af San Filippo Neri, samt både englebørn og ørne med mere. Det er udført i 1716 og omtales ofte blot som "Madonna col Bambino e San Filippo Neri", men kaldes også "L'Assunta di Via del Pellegrino", fordi man plejede at gå i procession til dette billede ved Festa dell'Assunta den 15. August.

I Via del Pellegrino findes forøvrigt nogle af de få overleverede facademalerier, som Rom i 1500-tallet var så rig på. I nr. 66-67 kan man mellem vinduerne på de øvre etager se rester af større malerier med motiver fra den romerske historie, som menes udført af Michelangelo's elev Daniele da Volterra omkring midten af 1500-tallet. I nr. 64-65 er der rester af runde felter med 3 kronede hoveder, som man har tolket som De Hellige Tre Konger, der måske har tilhørt et gammelt værtshus med navn Locanda dei Tre Re ("De 3 Konger"), eller Locanda dei Re Magi ("De Hellige Tre Konger"). Også disse malerier er fra 1500-tallet.

 

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d. 5.4.2021