ANNAS ROM GUIDE
Roms 7 kristne regioner i starten af Middelalderen

Da Rom i begyndelsen af Middelalderen efterhånden forfaldt og affolkedes mere og mere, tog det unge kristne administrations-apparat over. Man benyttede de institutioner og faciliteter, som man kunne overtage, og af Kejser Augustus' 14 regioner, dannede Kirken nu 7 distrikter ved at sammenlægge nogle af de mere afsides beliggende og tyndt befolkede områder.


De 7 kristne "regioner" omfattede:
Regionens navn: Regionens område:
Regio I Den gamle Regio I Porta Capena blev her sammenlagt med Regio XII Piscina Publica og Regio XIII Aventin. den dækkede byens sydøstligste hjørne og var inddelt i 5 sogne, heriblandt 3 viede til helgeninderne Balbina, Prisca og Sabina.
Regio II Den gamle Regio II Coelimontana bevaredes. Den omfattede Celiohøjen og var inddelt i 2 sogne, hvoraf det ene var Santi Quattro Coronati.
Regio III Den gamle Regio III Isis et Serapis blev sammenlagt med Regio V (Esquiliae) og kom således til at dække dalen ved Colosseum og Colle Oppio samt den del af Esquilin, der lå udenfor Servius-Muren. Regionen var inddelt i 7 sogne, hvoriblandt der var sognekirkerne San Clemente, San Pietro in Vincoli, Santa Prassede og Santa Pudenziana.
Regio IV den gamle Regio VI Alta Semita blev nu til Regio IV. Den dækkede Quirinal- og Viminal-højene og var inddelt i 3 sogne med blandt andre kirken Santa Susanna.
Regio V Den tidligere Regio VII Via Lata blev nu til Regio V og dækkede blandt andet området ved nutidens Piazza Venezia. Den var inddelt i 2 sogne, hvor den ene sognekirke var San Marco.
Regio VI Den tidligere Regio IX Circus Flaminius blev omdøbt til Regio VI og dækkede stadig Marsmarkens nordlige del langs Tiberen. Den blev inddelt i 2 sogne med de 2 sognekirker San Lorenzo in Damaso og San Lorenzo in Lucina.
Regio VII I denne region samledes de tidligere Regio XI Circus Maximus (Forum Boarium, Velabrum og Circus Maximus (nutidens Piazza della Bocca della Verità, Velabro og Circo Massimo)) og Regio XIV Transtiberim (Trastevere og de andre områder på den side af floden). Her var der ialt 4 sogne med 4 tituli, blandt andet Santa Anastasia ved Forum og Santa Cecilia i Tratevere.

3 af de gamle regioner indeholdt ikke nogen sognekirker og kom derfor ikke med i den nye kristne inddeling, det drejede sig om Regio IV Templum Pacis, Regio VIII Forum Romanum og Regio X Palatin. Man formoder, at disse områder har været meget tyndt befolkede eller at Kristendommen ikke var trængt særligt godt igennem her på det tidspunkt, hvor denne sogneinddeling blev foretaget.

Den tidligste kendte liste herover er fra år 499. Senere inddeltes byen også i Diakoni-områder efter de forrådsmagasiner, hvorfra Kirken uddelte rationer til de trængende. Diakoniernes blomstringsperiode var i det 7. og 8.århundrede.

.Litteratur om Rione-systemet:
Nyber, Tore: Skt. Peters efterfølgere i brydningstider. Odense Universitetsforlag, 1979. - side 14f.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 9.3.2003