ANNAS ROM GUIDE
Marco Antonio Florenzi - prælat
Slutningen af 1500-tallet

Marco Antonio Florenzi var egentlig af flamsk familie, men denne havde tidligere fået fodfæste i Rom, da et medlem, Adriaan Florenz, i 1517 blev udnævnt til Kardinal og i 1522 til Pave med navnet Hadrian VI. Familien ændrede da det flamskklingende Florenz, eller Florensz, til det for italienerne mere udtalevenlige Florenzi.

Pave Hadrian VI var meget reformvenlig og stærkt imod enhver form for nepotisme, så familien Florenzi høstede ingen særlige frugter af forbindelsen. Pavens senere slægtning Marco Antonio Florenzi kom dog alligevel til at gøre karriere indenfor Kirken, men kun som "prælat", d.v.s. en højtstående gejstlig. Her havde han en vis indflydelse ved Pave Pius V's hof i årene 1566-1572 og senere også hos Pave Gregor XIII i årene 1572-1585.

Den velstående Florenzi var yderst gavmild overfor kirker og klostre og han var især meget interesseret i Kirken San Silvestro al Quirinale, hvor han bekostede udsmykningen af loftet, der blev udført i træ, udskåret som kassetter, bemalet og forgyldt. I denne Kirke havde Florenzi også et kapel, det andet kapel i højre side, som allerede tidligere husede det tilbedte maleri Madonna della Catena (Madonna med lænken), et romersk ikon fra det 13.århundrede, som stadig kan ses i Kirken. Prælaten lod i 1581 kapellet udsmykke med malerier af Cesare Nebbia og viede det derpå til Pius V, hans nyligt afdøde pavelige velynder der senere blev helgenkåret som San Pio V, og Kardinal Alfonso Carafa. Senere fulgte Florenzi's nevø og arving sin onkels eksempel og bekostede i 1629 en marmorudsmykning af kapellets alter.

Denne Kirke lå meget tæt på den ejendom, som prælaten på et tidspunkt efter 1551 købte af familien Savelli. Her - på området mellem nutidens Largo Magnanapoli og Via XXIV Maggio - lå der i 1551 bygningskomplekset Casa Savelli, men måske var de gamle bygninger allerede revet ned, da Florenzi overtog ejendommen, de er i hvert fald ikke angivet på Cartaro's bykort fra 1576 og det lader til at Florenzi selv lod opføre et hus midt i en stor have, omgivet af træer.

Marcantonio, som prælaten også kaldes, begunstigede desuden Kirken Santa Maria della Consolazione og det dertil knyttede hospital, Ospedale della Consolazione, hvorfor hans portræt ifølge Angela Negro kom til at hænge i denne Kirke. Også her havde familien et kapel, Cappella Florenzi, som idag kaldes Cappella della Madonna delle Grazie. Her findes ifølge Carlo Pietrangeli et maleri fra 1610 af Hospitalets leder, Abbeden Pietro Giovanni Florenzi, der havde bekostet udsmykningen af Kirken.

Hvad angår Marco Antonio Florenzi, fik hans liv desværre en sørgelig afslutning, da han den 10 september 1600 blev dræbt, da ukendte gerningsmænd angreb ham i nærheden af hjemmet og Kirken San Silvestro al Quirinale.

Herefter overgik hans ejendom til nevøen Virgilio Florenzi.


Litteratur og links om Marco Antonio Florenzi:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi. del 4 / di Angela Negro: side 54 + illustration side 55.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione X, Campitelli. del 1 / di Carlo Pietrangeli: side 78.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 336f.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 482.
Roma, ieri, oggi, domani. Periodici Locali Newton. Anno V n.50, Novembre 1992.
- side 55.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. Elio de Rosa editore.
- 16. itinerario. 1999. Side 28ff. .


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bøger og links om Rom
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.5.2008 og sidst opdateret d. 19.4.2009