ANNAS ROM GUIDE
Cafè Renault

Via Nazionale 183B


Teatro Eliseo og Cafè Reanult  på Via Nazionale

I den sydvestlige del af Via Nazionale ligger der på gadens nordvestside i den lidt specielt udseende bygning med numrene 183A og B, mellem Via Mazzarino og Via della Consulta, en trendy cafè og cocktailbar ved navn Cafè Renault.

Her kan man på bilsæder og mellem bildele fra Renaultmodeller sippe cocktails og lytte til live musik af forskellig art fra tidlig morgen til sen aften.

Bygningen, der også i nr.184A huser Teatro Eliseo og dettes lille scene Piccolo Eliseo, er kun i 2 etager, men med høje, store vinduer med støbejernssprosser og flankeret af 2 brede overdækkede indgange under store buede glasvinduer. Facaden er i "Stile Liberty" også kaldet Art Nouveau eller Jugendstil.

Stedet har siden år 1900 haft flere forskellige funktioner og adskillige navne. Fra starten som et udendørs teater med navnet Arena Nazionale eller Teatro d'Estate ("Sommerteatret"). I 1911 med en "rigtig" bygning og navnet Teatro Apollo, opdelt i mindre dele i 1912, hvor teatret fik navnet Cines og der indrettedes en natklub ved navn Sala Apollo, Den nuværende facade blev opført i 1914 og Magazzini Piatti rykkede ind i den del af stueetagen, der idag huser caféen. Samtidig reduceredes Teatro Cines til biograf, der i 1917 skiftede navn til Gran Cinema. Omsider omdannedes bygningen igen til teater i 1918 med det nye navn Teatro Eliseo.

Læs mere om: Teatro Eliseo, Teatro Eliseo's historie, Arena Nazionale eller Teatro d'Estate ("Sommerteatret"), Teatro Apollo, Sala Apollo, Teatro Cines, Gran Cinema og Magazzini Piatti.


Litteratur om Cafè Renault:
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side 1209.
Politikens kulturguide - Rom. Politikens Forlag, 2000.
- side 348.
Severi, Stefania: I teatri di Roma. Newton Compton editori, 1989.
- side 224f.
Teatro Eliseo (Teatrets hjemmeside)
Teatro Eliseo på Facebook.


Kort over området
Fotos fra området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.11.2008 og sidst opdateret d. 8.11.2008