ANNAS ROM GUIDE
Fontana delle Tre Cannelle

"Fontænen med de 3 vandrør", "Fontana delle Tre Cannelle", der fra 1500-tallet stod på en lille plads, hvor nu Via IV Novembre løber, eksisterer ikke mere. Den forsvandt i slutningen af 1800-tallet, ligesom pladsen, der havde navn efter fontænen og derfor kaldtes Piazza delle Tre Cannelle.

Fontænen var ellers tegnet af Giacomo della Porta og opført omkring 1588 op ad en mur ind til Palazzo Molara a Magnanapoli. Willy Pocino fortæller, at fontænen bestod af et halvcirkelformet bassin med fremspringende kanter, hvori 3 rør udspyede deres vandstråler. På et kort tegnet af af Filippo Barigioni i 1731 gengives bassinet imidlertid som firkantet og således beskrives det også af Angela Negro.

Fontænen fik vand fra akvædukten Acqua Felice gennem rør, der kom oppe fra haven ved Kirken San Silvestro al Quirinale. Til fontænens forbrug havde Gasparo della Molara i 1588 af Roms Kommune fået tildelt 2 unser vand mod at han sørgede for at den var offentlig tilgængelig, så beboerne i nabolaget kunne hente vand herfra. Desuden påtog Molara-familien sig at sørge for vedligeholdelsen af fontænen.

I den sidste del af 1700-tallet blev Palazzo Molara nedrevet og i slutningen af 1800-tallet ændrede hele området karakter, da den nye vejføring bortskar både pladsen og en del af den tværgående gade, kaldet Via delle Tre Cannelle.


--- Kort over pladsen ------ Kort over området idag ---


Til minde om den gamle plads og den forsvundne fontæne har man idag opsat en lille, enkel og ret anonym vandpost i støbejern med 3 haner på omtrent det sted, hvor den gamle fontæne stod ved trappen op til Quirinalhøjen, nutidens Via della Cordonata, der tidligere kaldtes Selciata degli Arcioni eller Siliciata Sancti Silvestri.
Den nye Fontana delle Tre Cannelle ved foden af Via della Cordonata
Den nye Fontana delle Tre Cannelle ved foden af Via della Cordonata

Litteratur om Piazza delle Tre Cannelle:
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi. del 4 / di Angela Negro: side 74f.
Pocino, Willy: Le Fontana di Roma. Roma, Newton & Compton editori, 1. edizione, 1996.
- side 385.
Roma SPQR: Fontana Molara.


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.12.2007 og sidst opdateret d. 31.12.2007