ANNAS ROM GUIDE
Via Rasella
Via Rasella. cop. Leif Larsson
Via Rasella går nedad mod Via del Traforo. - Foto: cop. Leif Larsson

er en lille gade på nordsiden af Quirinalhøjen.

Den løber op af højsiden fra Via del Traforo i dalen nedenfor og op til Via delle Quattro FontaneColle Quirinales højderyg.

Navnet skulle ifølge Delli (se litt.note forneden) stamme fra familien Roselli, som havde en ejendom på dette sted. Gaden skulle så have heddet Via Rosella, hvilket efterhånden blev til Via Rasella.

Gaden er idag mest kendt, fordi det var her, at der i 1943 blev udøvet et attentat mod den tyske besættelsesmagt, som fik følger i form af en voldsom hævnakt, hvor 335 romere (10 for hvert dræbt tysker - og så et par stykker til) blev henrettet i udkanten af Rom ved Fosse Ardeatine.

Quirinalskråningen, hvor Via Rasella ligger idag, var bebygget allerede i Antikken, hvor der på et sted, hvis nøjagtige beliggenhed vi ikke kender, stod et Tempel for Flora. Længere henne - omkring nutidens Palazzo del Quirinale, stod i meget gammel tid et Tempel for den gamle guddom Quirinus. Mellem disse Templer skal der ifølge Vitruvius have været de såkaldte "Officinae minii", værksteder der forarbejdede zinnober, som blev importeret i rå form fra Spanien.

I begyndelsen af Kejsertiden blev området endnu mere udbygget og man har fundet mange antikke ruiner, når der har været gravet i kvarteret. I Middelalderen var her til gengæld ikke så megen beboelse og først i slutningen af 1500-tallet opstod den nye bebyggelse med rige familiers og kardinalers vingårde og landsteder.


Omkring Via Rasella's udmunding i Via delle Quattro Fontane ejede Kardinal Domenico Grimani indtil 1523 en vingård, som derpå gik i arv til hans nevø, Kardinal Marino Grimani. Kardinalernes ejendom dækkede tilsyneladende hele skråningen fra Via del Quirinale til Via del Tritone, og så fortsatte den også på den anden side af Via delle Quattro Fontane, der først blev anlagt i slutningen af 1500-tallet med navnet Strada Felice. I parken var opstillet mange marmorfragmeneter og skulpturer og her stod også flere forskellige bygninger, som man dog ikke kender meget til. Dog ved vi, at der stod en bygning på det sted, hvor Palazzo Tittoni står idag. Under en restaurering af dette palæ har man i 1921 fundet rester af et mindre termeanlæg fra midten af det 2.århundrede efter Kristus. De restaurerede rum blev indrettet til et lille teater, som fungerede i en kortere årrække.

For enden af Via Rasella lå i sin tid en lille Kirke San Nicola in Arcione. Den forsvandt, da tunnelen under Quirinalhøjen og Via del Traforo blev anlagt omkring 1907-1908. Området havde i Middelalderen tilhørt familien Arcioni, hvorfra Kirkens tilnavn og stednavnet Via in Arcione stammer. Familiens navn stammer måske til gengæld fra buerne, der her omkring fører akvædukten Aqua Virgo mod Pincio-højen.

En anden lille kirke lå ved sidegaden Via del Boccaccio: Santa Maria della Neve, som var opført i 1629.


Via Rasella. cop. Leif Larsson---------- Via Rasella. cop. Leif Larsson
Via Rasella set fra Via Quattro Fontane - og fra Via del Traforo i dalen. - Fotos: cop. Leif Larsson

Via Rasella. cop. Bo Lundin
Skudhuller i ejendom i Via Rasella. - Foto: cop. Bo Lundin

I Via Rasella findes stadig nogle gamle og interessante ejendomme:

I nr.134 ligger et hus fra 1800-tallet, hvor Salig Maria De Mattias boede. Hun var grundlægger af den religiøse orden Suore Adoratrici del Preziossimo Sangue og døde her i huset den 20. August 1866. Over indgangsdøren og under den lille balkon sidder en travertinramme med en mindesten med teksten "La beata - Maria De Mattias - fondatrice - delle Suore Adoratrice - del - Preziosissimo Sangue - dimorò in questa casa - per dedicare a sua opera - di educazione e di istruzione - a benificio delle fanciulle - del quartiere. - Vi morì il XX Agosto MDCCCLXVI" ("Salig Maria De Mattias, grundlægger af (ordenen) Suore Adoratrici del Preziosissimo Sangue, boede i dette hus for at vie sit (livs)værk til opdragelse og undervisning af unge piger i kvarteret. Hun døde her den 20. August 1866").

Ved sidegaden Via del Boccaccio står en ældre ejendom, som stadig har mærker efter skudhuller fra attentatet i 1943. Et lille gadealter med et majolika relief af Jomfru Maria pryder hjørnet mod sidegaden.

På det modsatte hjørne skjuler en ejendom fra 1800-tallet i sit indre resterne af den gamle Kirke Santa Maria della Neve dei Foglianti. På en endevæg i Hotel De Petris' stueetage skal man stadig kunne se den bue, som var bygget op omkring alterrummet.

I nr.152 ses et smukt palæ fra det sene 1500-tal med facade i puds og stenmønster forneden. Her er en smuk buet portal og en elegant lille balkon på førstesalen, båret af 3 udskårne konsoller. I ejendommens indre gård er der en lille murfontæne med et løvehovede, der spyr vand ned i en lille grofttilhugget stenkumme.

Nr.155 er Palazzo Tittoni, tidligere kaldet Palazzo Grimani. Det er bygget på det sted, hvor Kardinal Grimani i sin tid havde et lysthus på sit landsted, der lå her på skråningen mellem Via del Quirinale og Via del Tritone. Det gamle lysthus kaldtes "domus Grimani". Palæet, som ligger her idag, er fra 1600-tallet. Facaden har en buet portal under kraftige konsoller, som bærer en stenbalkon. Familien Tittoni erhvervede ejendommen i slutningen af 1800-tallet, deraf det nye navn. Også i denne bygnings indre gård er der en fontæne. Denne gang en fritstående med et grofttilhugget klippestykke, hvorpå der troner en lille amorin, som leger med en fisk eller delfin.

Det var udenfor Palazzo Tittoni, at attentatet i 1943 fandt sted, og selv den gamle fru Tittoni, som befandt sig i sin lejlighed i palæet, blev af tyskerne beordret ned på gaden sammen med de andre arrestanter, som tyskerne mistænkte for at stå bag bomben.

På den modsatte side af gaden ligger i nr.8 et smalt hus fra 1700-tallet med fine stukdekorationer af muslingeskaller og blomsterranker omkring vinduerne. På en indskriftssten mellem vinduerne på førstesalen står den nu vanskeligt læselige tekst "Sub propiretate - Insignis Academiae - Theologicae no.VIII", der hentyder til at ejendommen har tilhørt det teologiske akademi.

På hjørnet af Via delle Quattro Fontane ligger på venstre side en ejendom, som er en del af det tidligere Collegio Scozzese, som ligger i forbindelse med Kirken Sant'Andrea degli Scozzesi, der har indgang fra Via delle Quattro Fontane.

En øjenvidneberetning fra gravearbejde i 1694:

"Da Palazzo Grimani (nu: Palazzo Tittoni) blev bygget i Strada Rosella fandt man ud over mange underjordiske og antikke stykker murværk også et stort stykke af en akvædukt i god stand, men det vides ikke, hvorfra den kom. I ejendommens fundament ud til gaden fandt man nogle korridorer eller grotter beklædt med stuk. En af disse var 11 "palmi "høj (2,45 meter) og 10 "palmi" bred (2,23 meter). Den gik ind under Monte Cavallo og de andre gik i en anden retning. Gulvene var belagt med meget smukt marmor, alabaster, grønt, gult, og andre typer. I et andet rum, lidt lavere beliggende på grund af gadens hældning, fandt man vaser med aske og nogle små metalfigurer".

Og en anden fra 1737:

"I fundamenterne under Kardinal Saverio Gentili's hus (som lå der, hvor Via Rasella nu krydser Via del Traforo, overfor den nedrevne kirke San Nicola in Arcione) fandt man nogle statuer af torsoer af unge mænd og en statue i sort marmor af en skægget og behåret mand."

Litteratur om Via Rasella:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 753.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 187-188.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori. ----- Rione II - Trevi. Parte I/ di Angela Negro. 1995.
- side 67ff., 79.
Harder, Thomas og Hans Scheving: Rom. Kbh. Gyldedals Bogklubber, 1990.
- side 52f.
Juhl, Carsten: Italiensk historie fra enhedsstatens oprettelse til det historiske kompromis. Kbh., Suenson, 1979.
- side 105ff.
Lanciani. Rodolfo (Amedeo): Storia degli scavi di Roma, e notizie intorno le collezioni romane di antichità. Roma, Edizioni Quasar.
Volume Quinto: 1605-1700. 1994. ----- side 301-302.
Lundin Bo: Om Rom. 6.utökade upplagan. Stockholm, Carlssons, 2005.
- side 122-126.
Mangianti, Cesare: A testa alta : passeggiate romane, i percorsi della memoria. Roma, MMC Edizioni, 2005-2010. (A spasso conla storia).
- Volume V. ---- side 81-82.
Paolucci, Alberto: Piccole targhe sugli edifici dei rioni storici di Roma : Le proprietà di confraternite e congregazioni religiose. Roma : Palombi Editori, 2008.
- side 26-27, 89.
Procacci, Giuliano: Storia degli Italiani. Vol II. (Universale Laterza). Roma-Bari, Laterza, 1978.
- side 544f.
Pulvers, Marvin: Roman Fountains : 2000 Fountains in Rome : a complete Collection. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 2002.
- side 618.
Roma occupata 1943-1944 : itinerari, storie, immagini / Anthony Majanlahti, Amedeo Osti Guerrazzi. Milano, Il Saggiatore, 2010. (La Cultura, 698).
- side 161-154.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. 5. itinerario. Elio de Rosa editore, 1996.
- side 30.
Storia di Roma. Dalla fondazione all' inizio del terzo Millennio. Claudia Cerchiai, Giovanni di Benedetto, Ludovico Gatto, Fulvia Mainardis, Alberto Manodori, Vincenzo Matera, Claudio Rendina, Claudio Zaccaria. 1. edizione. Roma, Newton & Compton editori, 2003.
- side 1338-1139.


Fotos fra området
Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.9.2012 og sidst opdateret d. 30.9.2012