ANNAS ROM GUIDE
Vicus Caprarius
En gade ved navn Vicus Caprarius, som senere blev forvansket til Vicus Capralicius og derefter til Vicolo Capralicio, udgjorde i Antikken den nordligste del af gaden Via Biberatica, det stykke, der idag kaldes Via di San Vincenzo og ligger mellem Piazza di Trevi og Largo Pietro di Brazzà.

Man mener, at navnet stammer fra et relief eller en statue forestillende en ged, "capra", som kaldtes "aedicula capraria". Måske har der her været en helligdom for Juno Caprotina, en af Gudinden Juno's mange roller, her som beskytter af småkvæget og frugtbarheden.

I årene 1999-2001 var ejendommen mellem Via di San Vincenzo og Vicolo del Puttarello ved at blive ombygget til en ny biograf, "Sala Trevi, Alberto Sordi" og ved denne lejlighed blev der mulighed for at foretage en fuldstændig udgravning af husets kælder og fundament, hvorved man fandt rester af gaden og bebyggelsen omkring.

Her lå mod nord en mindst 3-etagers bygning med udlejningslejligheder. Den skulle være opført på Nero's tid, efter den store brand som i år 64 efter Kristus ødelagde store dele af byen. Bygningen er ombygget i første halvdel af det 2.århundrede og igen i slutningen af det samme århundrede.

Foto fra Vicus Caprarius. Cop. Leif Larsson
Foto: cop. Laif Larsson

- se flere fotos -

Omkring midten af det 4.århundrede blev boligkarréen (latin: insula) ombygget til en fin privat bolig (latin: domus) og så ypperligt udsmykket, at historikerne mener, at det har været en senator, der har boet her.

Omkring midten af det 5.århundrede er huset blevet ødelagt af en brand, måske dette er sket i år 455, da Geiserik's vandalerhær erobrede Rom. Det gik hårdt ud over ejendommen, hvorfra man har udgravet omkring 14.000 keramik-stumper og mere end 8000 stykker af bronzemønter.

På sydsiden af Vicus Caprarius lå der oprindeligt et hus i 2 etager, som har haft en eller anden offentlig funktion. Efter år 123 efter Kristus blev bygningen radikalt ændret og nogle af rummene slået sammen til ét stort, der blev indrettet til vandreservoir med en kapacitet på 150.000 liter. Arkæologer og historikere mener, at vi her har at gøre med et såkaldt "castellum aquae", en af de 18 vandbeholdere hvorfra vandet fra akvædukten Aqua Virgo fordeltes ud i forskellige retninger, i ledninger til forskellige aftagere

Op mod midten af det 6.århundrede holdt man op med at bruge beholderen, måske fordi Vitiges goterhær i 537 ødelagde akvædukterne udenfor byen, så denne ikke fik nye vandforsyninger. Kort efter blev også denne bygning offer for en brand. Ruinerne af de ødelagte huse tjente senere som fundament for en Middelalderbebyggelse i det 12. og 13.århundrede.

Udgravningerne i Area Archaeologica Vicus Caprarius, "La città d'acqua", kan beses fra Vicolo del Puttarelli nr. 25 (Bagved Piazza della Fontana di Trevi). Åbningstider: mandag: kl.16-19, tirsdag og onsdag: bestil tid på 339 77 86 19 2, torsdag+søndag: kl.11-15.

Foto fra Vicus Caprarius. Cop. Kasper Gramstrup Olsesen
Foto: cop. Kasper Gramstrup Olsesen

Litteratur om Vicus Caprarius:
Carpaneto, Giorgio: I vicoli di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1995.
- side 82f.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 245.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.16.
Platner, Samuel Ball: A Topographical Dicitionary of Ancient Rome.
Roma in Museo. Roma, Editorial Service System. : Anno I, n.1: maggio 2005.
- side 40f.


Fotos fra Vicus Caprarius
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.7.2007 og sidst opdateret d. 25.10.2016