ANNAS ROM GUIDE
Università dei Macellari ed arti dipendenti

Oksekødsslagterne (i macellai, macellari eller beccai) sluttede sig omkring år 1500 sammen i slagterlauget "L'Università dei Macellari ed arti dipendenti".

Slagterne valgte Madonna della Quercia som deres beskytter og de holdt deres møder i Kirken Santa Maria della Quercia, hvor Pave Sixtus V en gang i 1589 læste messe, og i Kirken Santi Sergio e Bacco.

I laugets statutter stod blandt andet anført, at "ingen slagter måtte sige injurier eller gøre nedsættende tegn til kommunens konsuler". Oksekødsslagterne var nemlig store og stærke, kvikke i replikken, selvbevidste og stridbare folk.

I 1590 blev nogle slagtere sågar hængt, fordi de ikke fulgte de af myndighederne foreskrevne priser for deres kød.

Slagterne var dog også respekterede folk og lauget havde det privilegium, at de hvert år kunne fritage en dødsdømt fra denne straf. Dette privilegium nød guldsmeden og kunstneren Benvenuto Cellini godt af, da han den 15.august 1535 slap for at blive hængt som straf for drabet på en guldsmed fra Milano.

Slagterlauget deltog før 1550 i processionen ved Festa dell'Assunta (Jomfru Marias Himmelfart) den 15. August og her fik de tildelt det hverv at beskytte det hellige billede eller den hellige statue, som man bar i procession. Befolkningen trængtes, puffede, skubbede og masede nemlig og brugte alle kneb for at komme så tæt på det hellige billede som muligt, ja allerhelst komme til at røre ved det for at få del i det hellige.

For at kunne holde folk på afstand var slagterne iklædt jernbrynjer og hjelme og bevæbnede med lange brændende stave, der kunne få tilskuerne til at flytte på sig. Sådan en brændende kæp kaldtes i den romerske dialekt "stizzo" og slagterne fik snart øgenavnet "i stizzi". slagterne udøvede deres hverv med megen nidkærhed, så det endte efterhånden med den rene vold og fra 1551 fik de forbud mod at deltage i processionen.

Slagterne dannede sidst i 1520'erne et Lægbroderskab, Confraternita di Santa Maria della Quercia dei Macellai, der bekræftedes den 30. August 1532 af Pave Clemens VII.


--- Læs om Lav og sammenslutninger --- Oversigt over erhverv, håndværk og faglige sammenslutninger ---


Litteratur om Università dei Macellari ed arti dipendenti:
La Stella, Mario: Antichi mestieri di Roma. Newton Compton editori, 2.edizione, 1996.
- side 257ff.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 23.2.2007 og sidst opdateret d. 7.11.2021