ANNAS ROM GUIDE

Santa Maria della Quercia

- Piazza della Quercia nr. 27 -

Se nr. 55 på Bykort til den midterste del af Campo de' Fiori-turen

Denne lille kirke ligger gemt i et hjørne af den stemningsfulde Piazza della Quercia i kvarteret Rione Regola, bagved den store befærdede Piazza Farnese.

Piazza della Quercia. foto cop.: Leif Larsson
foto cop.: Leif Larsson

Kirken er viet til Jomfru Maria i egetræet ("la quercia"). Den er dog ikke opkaldt efter det store egetræ, som står midt på Pladsen, eftersom dette først er plantet ret sent, da en gammel bygning, Palazzetto dei Venti, som stod frit her på Pladsen, blev revet ned i begyndelsen af 1900-tallet. Tilnavnet "della Quercia" fik bygningen af Pave Julius II (1503-1513) til minde om et tilbedt Madonna-billede i den meget kendte helligdom i Viterbo.

Kirken her i Rom hed før starten af 1500-tallet San Niccolò de Curte og har antagelig stået på dette sted siden slutningen af 1200-tallet. Den nuværende bygning er dog opført i 1727-1731 og skyldes arkitekten Filippo Raguzzini.

I 1507 overlod Julius II den gamle kirkebygning til en gruppe tilflyttere fra byen Viterbo, der ligger ca. 100 kilometer nord fra Rom. Denne gruppe, kaldet "i Viterbesi", ernærede sig fortrinsvis ved salg af heste og kvæg fra Maremma-området (marsklandet i den sydlige del af provinsen Toscana) og slagtning af disse dyr.

Viterbo-tilflytterne medbragte deres hjembys kult af netop "Madonna della Quercia", et billede af Madonna med Barnet som ifølge den tilknyttede histore var blevet malet i 1417 på en tagsten og ophængt af bestilleren, en vis Mastro Battista Magnano Iuzzante, på stammen af et egetræ, som stod i hans vingård ved landevejen, der førte til Bagnaia og hvor de rejsende ofte udsattes for røverier.

I løbet af de næste 50 år spredtes rygtet om det smukke Madonna-billede langsomt, og da et voldsomt pestangreb brød ud i 1467, samlede en stor menneskemængde sig ved Madonna i Egetræet for at bede om hjælp. Kort tid efter hørte epidemien op og efterhånden opførtes både et kapel og en kirke på stedet og flere og flere kom til og tilbad netop dette Madonna-billede.

Omkring 1523 flyttede slagterlauget, som først kaldtes Compagnia dei Macellari og senere Università dei Macellai, ind i Kirken og i 1532 godkendte Pave Clemens VII oprettelsen af et lægbroderskab af slagtere kaldet Confraternita di Santa Maria della Quercia dei Macellai og godkendte på denne måde, at Kirken nu var viet til Madonna, men også fik et længere navn, nemlig: Santa Maria della Quercia dei Macellai.

Til Kirken flyttedes det oprindelige Maria-billede fra Viterbo og det står nu (vistnok i en senere kopi) på Højalteret. Slagterbroderskabet besluttede at gøre det til deres eget emblem ved at få fremstillet et maleri af Madonna med Barnet siddende i kronen af et egetræ og med 2 dyr ved træets rod, en okse og en vædder. Dyrene ses dårligt på det billede, der sidder på muren af Broderskabets ejendom, Palazzo della Confraternita dei Macellai, som står til højre for Kirken. Også på husets facader mod sidegaderne ses flere af disse billeder.

Piazza della Quercia. foto cop.: Leif Larsson
foto cop.: Leif Larsson

I Santa Maria della Quercia virkede slagterlauget og -broderskabet i mange år, indtil man i begyndelsen af 1700-tallet besluttede sig for at lade opføre en ny bygning, der som ovenfor nævnt blev tegnet af Filippo Raguzzini. I 1728 kunne Pave Benedikt XIII nedlægge grundstenen og i 1738 kunne den nye bygning indvies. Dette skete dog uden Raguzzini's medvirken, da han i byggeriets sidste fase var blevet erstattet af en anden arkitekt.

I 1864 blev bygningen restaureret af arkitekten Andrea Busiri Vici den ældre.

I 1960 genngemgik Kirken en ny restaurering.

Kirken er ofte åben for messen om søndagen, kl. 10.30. Muligvis også på hverdage mellem 7 og 8.

Den 1. Søndag i September måned er særlig festdag for Santa Maria della Quercia.

----- EN RUNDGANG I KIRKEN -----

Litteratur om Santa Maria della Quercia:
Armellini, Mariano: Le Chiese di Roma dal secolo IV al XIX / di Mariano Armellini. Pubblicato dalla Tipografia Vaticana, 1891. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 411.
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984. ----- side 3, 8, 10, 114, 130.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Le Chiese di Roma : cenni religiosi, storici, artistici. - (Nr.) CII : Santa Maria della Quercia / a cura dell'Istituto di Studi Romani. - Roma : 1962.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 204.
Rendina, Claudio: Le chiese di Roma. - Roma : Newton Compton Editori, 2007. (Tradizioni italiane, 62).
- side 213.
Roma Sacra. Elio de Rosa editore, 13. Itinerario, 1998.
- side 2-5.
Alvaro de Alvariis' photostream på Flickr: S. Maria della Quercia.
Info.roma.it: Santa Maria della Quercia.
Roman Churches / Churches of Rome Wiki: Santa Maria della Quercia.
Romeartlover.it: S. Maria de' Macellari.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.10.2021 og sidst opdateret d. 9.12.2023