ANNAS ROM GUIDE

Ciampolini-Familien

- gammel familie fra Pisa -

Ciampolini-familien var en fin gammel familie fra Pisa, men også i Firenze og andre norditalienske byer havde familiens medlemmer aktiviteter.

I Pisa var Ciampolini-familien allerede fremtrædende i slutningen af 1300-tallet, hvor både Lorenzo Ciampolini og hans søn Giovanni Ciampolini nævnes som "mercanti-banchieri", handelsfolk og bankierer. I 1405 grundlagde Giovanni desuden et handelskompagni i Genova sammen med Bindo delle Brache.

Faderen Lorenzo Ciampolini handlede især med uldstof og lignende varer fra Milano, såsom farvestoffer, alun, voks, og desuden krydderier, korn, papir, bomuld, pels og lædervarer.

Familien virkede også i Rom, hvor de i 1500-tallet ejede et hus i kvarteret Rione Regola, nærmere bestemt i Vicolo del Giglio nr. 9.

Ejendommen overgik senere til Slagternes Laug og Lægbroderskab i Rom, som inkorporerede den i deres store nye domicil, opført i 1700-tallet mellem Piazza della Quercia, Via dei Balestrari og Vicolo del Giglio.

Af dette Palazzo Ciampolini ses kun idag den smukke gamle portal opsat i Vicolo del Giglio nr.9, på den nye facade på Palazzo della Confraternita dei Macellai.

Også hjørnehuset Vicolo del Giglio 23A-24 - Via dei Balestrari 34-37 var i Ciampolini-familiens eje. Ejendommen stammer fra 1500-tallet og det var muligvis på dette tidspunkt, at den ejedes af Ciampolini-familien, men senere overgik den til Lægbroderskabet Arciconfraternita di S. Maria in Portico della Consolazione e delle Grazie, som det kan ses på en indskriftsplade over døren til nr. 37.

I begyndelsen af 1500-tallet kendes i Rom en Giovanni Ciampolini, der handlede med antikke sager og selv var samler. Han og hans broder Michele Ciampolini, i dokumenter benævnt "Michaelis", ejede på dette tidspunkt en vingård på Aventinhøjen ved Kirken Sant'Alessio, hvor der kunne udgraves mange antikke fund, der kom til at indgå i den såkaldte "Collezione Ciampolini" og opbevaredes i Palæet i Via dei Balestrari.

I 1537 omtaler kilderne en anden vingård udenfor Porta Latina, som ejedes af en vis Imperia, der var enke efter en Francesco Ciampolini.

Litteratur om Ciampolini-Familien:
Lanciani. Rodolfo (Amedeo): Storia degli scavi di Roma, e notizie intorno le collezioni romane di antichità. Roma, Edizioni Quasar.
Volume Primo: 11000-1530. 1998. ---- Side 133-136.
Volume Terzo: 1550-1565. 1998. ---- Side 150, 276.
Mëlanges de l'École francaise de Rome : Moyen Age : Pisa negli ultimi decenni del Trecento : i mercanti-banchieri e i ritagliatori / Alma Poloni.
borgato.be: Via dei Balestrari.
borgato.be: Vicolo del Giglio.
info.roma.it: Palazzo Ciampolini (Via dei Balestrari).

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.12.2021