ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Ciampolini

- Vicolo del Giglio nr. 9 - i Rione Regola -

Se over nr. 53 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

I Vicolo del Giglio nr. 9 findes en gammel indgangsportal, som skal stamme fra en ejendom, der engang må have tilhørt Ciampolini-familien, da dette husnummer også omtales som Palazzo Ciampolini.

Portalen stammer fra 1500-tallet og og består af en bue i grå stensøjler med en delvis spidsbuet overdel. Idag er den en del af facaden på det store kompleks Palazzo della Confraternita dei Macellai di Roma, som er hovedsæde for Roms Slagterlaug.

Ejendommen har siden 1700-tallet været ejet af Slagterlauget og det tilknyttede lægbroderskab, som passer Kirken Santa Maria della Quercia. Denne institution har ombygget en meget stor ejendom, der går fra Piazza della Quercia, langs Via dei Balestrari og her ud mod Vicolo del Giglio, dækkende gadenumrene 6A til 9. På muren sidder flere steder i førstesals højde ovale malerier af Laugets emblem Madonna della Quercia (over nr.6A og nr.8).

Bygningen har i alt 6 fag og 5 etager, samt en facade i lyst okker puds. I stueetagen er der en række forskellige åbninger, først en delvist tilmuret, bred portbue, dernæst et tilgitret vindue og med husnummer 8 endnu en bred portbue. Herefter følger 2 vinduer og så - i nr. 9 - den gamle indgangsportal med travertinblokke forneden og sten- eller tufkarme foroven. På førstesalens mur over nr.8 sidder det sidste af Lægbroderskabets Maria-billeder.

Ejendommen på den modsatte side af gaden, hjørnehuset Vicolo del Giglio nr. 23A-24 og Via dei Balestrari 34-37, har ligeledes tilhørt Ciampolini-familien en gang i 1500-tallet.

Litteratur om Palazzo Ciampolini, Vicolo del Giglio 9:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13 og 18.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
borgato.be: Via dei Balestrari.
borgato.be: Vicolo del Giglio.
info.roma.it: Palazzo Ciampolini (Via dei Balestrari).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.12.2021 og sidst opdateret d. 6.12.2021