ANNAS ROM GUIDE
Isaia da Pisa - italiensk billedhugger

1400-tallet


Isaia da Pisa kaldtes han i Rom, fordi hans fader var Pippo Ghanti fra Pisa. Isaia kaldes derfor også af og til Isaia di Pippo Ghanti. Isaia var tredje generation af en kendt stenhuggerfamilie, der talte bedstefaderen Giovanni eller Johanni di Ghante, som arbejdede sammen med Donatello, og faderen Pippo Ghanti, som i 1431 arbejdede i Vatikanet. Også Isaia's søn Gian Cristoforo Romano gik i sine forfædres fodspor som sten- og billedhugger. Familiens navn staves også af og til: Gante.

Isaia da Pisa var sikkert født i begyndelsen af 1400-tallet, måske i 1410, og han omtales som en allerede anerkendt kunstner, da han i slutningen af 1447 overtog færdiggørelsen af et gravmæle i Kirken San Giovanni in Laterano (4.kapel i højre side) for Kardinalen af Portugal, Antonio Martinez de Chavez , fra billedhuggeren Filarete, som måtte flygte fra Rom efter en anklage for relikvietyveri.

Kort efter fik Isaia til opgave at færdiggøre gravmælet for Pave Eugen IV, der døde i 1447. Det var opstillet i den gamle Peterskirke, men findes i dag i Klosteret ved Kirken San Salvatore in Lauro.

I peridoden 1450-1451 lavede Isaia et udkast til gavlen til Domkirken i Orvieto, men det blev ikke godkendt. Nogle år efter fik han arbejde i Napoli, men i slutningen af 1460 var han atter tilbage i Rom, hvor Pave Pius II overlod ham nogle opgaver.

I 1463-1464 arbejdede Isaia på Andreastabernaklet i Benediktionskapellet i Peterskirken sammen med andre stenhuggere som Jacopo di Pietrasanta, Pellegrino da Viterbo, Giovanni Agostino di Roma og Matteo da Settignano.

Kort før 1470 blev Isaia da Pisa fader til sønnen Giovanni (eller Gian) Cristoforo Romano, der som navnet antyder blev født i Rom.

Isaia da Pisa døde på et tidspunkt efter 1470, måske mens sønnen endnu var ganske lille.

 

Af Isaia da Pisa's værker i Rom kan nævnes:

i Kirken Sant'Agostino, Cappella d Santa Monica i Venstre Tværskib: monument for Santa Monica, ca.1455,

i Kirken San Giovanni in Laterano, 4.kapel i højre side: dele af gravmælet for Kardinalen af Portugal, Antonio Martinez de Chavez: statuer af "La Fede" ("Troen"), "La Speranza" ("Håbet") og "La Carità" ("Kærligheden"), udført ca. 1448,

i Kirken San Marco: relief af San Marco i det halvcirkelformede felt over indgangsdøren (se foto nedenfor),

i Kirken Santa Maria Maggiore: gravmælet for den franske Kardinal Filippo de Levis og hans broder Ærkesbiskop Eustachio de Levis på indgangsvæggen i Venstre Sideskib, udført ca. 1489 (se foto nedenfor). Monumentet antages af nogle at være et værk af Andrea Bregno, mens andre tilskriver det Isaia da Pisa eller Giovanni Dalmata.

i Kirken Santa Maria sopra Minerva: statue af Santa Caterina da Siena har været tilskrevet Isaia da Pisa, men er muligvis udført af en ukendt romersk billedhugger fra 1400-tallet, (se foto nedenfor),

i Kirken San Pietro in Vaticano (Peterskirken): Andreastabernaklet i Benediktionskapellet, udført sammen med andre stenhuggere som Jacopo di Pietrasanta, Pellegrino da Viterbo, Giovanni Agostino di Roma og Matteo da Settignano,
i kælderen under Kirken, kaldet Vatikanets Grotter, kan man desuden se nogle skulpturfragmenter af en tronende Kristus, San Pietro og San Paolo, og en statue fra Kardinal Eroli's gravmæle fra 1479. De er af nogle tilskrevet Giovanni Dalmata, af andre Isaia da Pisa eller andre af tidens billedhuggere.
---- på endevæggen ud for Pave Paul VI's grav i højre side hænger et relief af Madonna med Barnet mellem 2 engle. Det tilskrives en kunstner fra Isaia's kreds.
---- i sidste del af den buede korridor hænger et halvcirkelformet felt med et relief med 2 engle, der løfter Sant'Andrea's hovede op i et klæde. Det har været tilskrevet Isaia, men anses idag af nogle for at være udført af Paolo Romano.
---- i Cappella della Madonna tra i santi Pietro e Paolo, der ligger til højre for Confessions-åbningen, findes på endevæggen et marmorrelief af Jomfru Maria med Barnet mellem helgenerne Pietro og Paolo, som nu regnes for et værk af Isaia da Pisa fra omkring 1451.

i Klostergården ved Kirken San Salvatore in Lauro: gravmæle for Pave Eugen IV, udført ca.1450-1455 og oprindeligt opstillet i den gamle Peterskirke.

Litteratur om Isaia da Pisa:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Answers.com: Isaia da Pisa (engelsk tekst).
Iccd Fototeca Nazionale: Scede foto (Isaia da Pisa - italiensk tekst).
Info.roma: Isaia da Pisa (italiensk tekst).
Wikipedia: Isaia da Pisa (italiensk tekst).
Google billedsøgning.

Monument for Filippo og Eustachio de Levis i Santa Maria Maggiore

Monument for Filippo og Eustachio de Levis i Santa Maria Maggiore

Relief af San Marco over hovedindgangen til San Marco
Relief af San Marco over hovedindgangen til San Marco

Statue af Santa Caterina da Siena i Santa Maria sopra MinervaStatue af Santa Caterina da Siena i Santa Maria sopra Minerva

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 22.1.2011 og sidst opdateret d. 30.1.2011