ANNAS ROM GUIDE
Giovanni Dalmata - dalmatisk billedhugger

ca.1440-efter 1509


Giovanni Dalmata, Giovanni fra Dalmatien, var det som Johannes Duknowich de Tragusia (eller Tragurio), der var født i byen Traù i Dalmatien omkring 1440, kaldtes da han omkring 1460 kom til Rom for at arbejde i værkstedet hos en af byens sten- og billedhuggere, måske under Paolo Romano. Giovanni Dalmata omtales også nogle gange som Jan Duknovic.

I Rom kom han til at arbejde sammen med andre af tidens kendte sten- og billedhuggere, såsom Andrea Bregno, Mino da Fiesole og Isaia da Pisa.

I 1481 rejste Dalmata til Ungarn, hvor han arbejdede for Matthias Corvinus på dennes slotsbyggeri. Sandsynligvis vendte han tilbage til Italien efter Corvinus' død i 1490 og han virkede herefter i Rom i en periode. Senere rejste han til Venedig og arbejdede der i 1498.

I 1503 vendte han tilbage til Rom, hvor han arbejdede på gravmælet i Sant'Agostino for Giovanni Antonio Lomellini.

Giovanni Dalmata døde på et tidspunkt efter 1509, hvor han udførte sit sidste værk, et gravmæle i Domkirken i Ancona i Norditalien. Hvor dødsfaldet skete, vides ikke.

 

Af Giovanni Dalmata's værker i Rom kan nævnes:

i Kirken Sant'Agostino, rummet indenfor sideindgangen i venstre side: fragment af gravmæle: Madonna med Barnet, der måske har været en del af monumentet for Santa Monica, hvoraf der i Kirken opbevares helgenindens sarkofag med statue af Isaia de Pisa.
--- nedenunder ses gravmælet for den Pavelige Protonotar Giovanni Antonio Lomellini fra Genova, der døde i 1503.

i Kirken Santi Apostoli, venstre side i Kirkens apsis: gravmæle for Pietro Riario, der døde i 1474, menes udført af Andrea Bregno og andre stenhuggere, såsom Giovanni Dalmata og Mino da Fiesole. Hvilke dele af monumentet, der er udført af den enkelte kunstner, kan kun vanskeligt bestemmes.

i Kirken Santa Balbina, 4.kapel i højre side: på alteret et marmorrelief af Kristus på Korset mellem Maria og Johannes, som tilskrives Mino da Fiesole og Giovanni Dalmata. Det stammer fra Pave Paul II' s grav i San Pietro (se nedenfor),

i Kirken San Clemente, højre sideskib: gravmæle for Kardinal Bartolomeo Roverella, der døde i 1476, udført af Dalmata - ifølge nogle i samarbejde med Andrea Bregno,

i Kirken San Marco: et alter, som idag findes i Sakristiet, udført i 1474 sammen med Mino da Fiesole,

i Kirken Santa Maria Maggiore: gravmælet for den franske Kardinal Filippo de Levis og hans broder Ærkesbiskop Eustachio de Levis på indgangsvæggen i Venstre Sideskib, udført ca. 1489 (se foto nedenfor). Monumentet antages af nogle at være et værk af Andrea Bregno, mens andre tilskriver det Isaia da Pisa eller Giovanni Dalmata.

i Kirken Santa Maria sopra Minerva:
--- på væggen før det første kapel i venstre side: gravmæle for Kardinal Giovanni Tebaldi, der døde i 1466, måske udført af Dalmata sammen med Andrea Bregno,
--- til venstre i Klostergården: gravmæle for Kardinal Pietro Ferrici di Tarragona (Pedro Ferris), der døde i 1478, måske udført af Dalmata sammen med Andrea Bregno,

i Kirken San Pietro in Vaticano (Peterskirken): gravmæle for Pave Paul II, udført i 1471-1473/1477. Monumentet, der fyldte en hel væg og var kantet med statuer, hugget af Mino da Fiesole, var anbragt på den ydre, venstre væg i den gamle Kirke, men blev i 1544 flyttet til østvæggen og revet ned i det 17.århundrede. Idag kan sarkofagen, som er antik og stammer fra Kirken Santa Costanza, ses i Vatikanets Grotter. Sarkofagens låg udgøres af en statue af den liggende Pave, udført af Giovanni Dalmata. Rester af udsmykningen skal være opbevaret i søjlen bag Altare di San Basilio i Kirkens højre side. De kan desværre kun beses efter en skriftlig ansøgning til Vatikanet. Et relief af Kristus på Korset blev flyttet til Kirken Santa Balbina (se ovenfor),

--- i Vatikanets Grotter kan man desuden se nogle skulpturfragmenter af en tronende Kristus, San Pietro og San Paolo, og en statue fra Kardinal Eroli's gravmæle fra 1479. De er af nogle tilskrevet Giovanni Dalmata, af andre Isaia da Pisa eller andre af tidens billedhuggere.

--- i Vatikanet, Det Sixtinske Kapel: korskranke udført i 1480-1481,

i Kirken San Salvatore in Lauro, i refektoriet i det tilknyttede kloster: gravmælet for Maddalena Orsini tilskrives Giovanni Dalmata.

 

Litteratur om Giovanni Dalmata:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
abcroma: Giovanni Dalmata (italiensk tekst).
Answers.com: Giovanni Dalmata (engelsk tekst).
Artcyclopedia: Giovanni Dalmata (engelsk tekst).
Info.roma: Giovanni Dalmata (italiensk tekst).
Wikipedia: Giovanni Dalmata (engelsk tekst).
Wikipedia: Giovanni Dalmata (italiensk tekst).
Google billedsøgning.

Monument for Filippo og Eustachio de Levis i Santa Maria Maggiore

Monument for Filippo og Eustachio de Levis i Santa Maria Maggiore

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 22.1.2011 og sidst opdateret d. 28.1.2011