ANNAS ROM GUIDE

Casa Grande dei Barberini

- Via dei Giubbonari 41 / Via dell'Arco del Monte 99 -

Se nr. 39 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Dette hus, som engang tilhørte Barberini-familien og derfor også omtales som Palazzo Barberini (omend det ikke må forveksles med det store "rigtige" Palazzo Barberini, beliggende ved Piazza Barberini og Via delle Quattro Fontane i kvarteret Rione Trevi), står på hjørnet af Via dei Giubbonari og Via dell'Arco del Monte i kvarteret Rione Regola, hvor facaden til den sidstnævnte gade også danner afslutning for pladsen Piazza del Monte di Pietà. Ejendommen benævnes også Palazzo Barberini ai Giubbonari.

Navnet Casa Grande dei Barberini - Barberini-familiens Store Hus - betyder, at Palæet var Barberini-familiens hovedsæde i Rom i slutningen af 1500-tallet og indtil midten af 1600-tallet, hvor familiens nye store hovedsæde Palazzo Barberini alle Quattro Fontane blev bygget.

Idag huser den store bygning i Rione Regola flere forskellige institutioner, såsom Scuola Materna "Trento e Trieste" og Istituto Magistrale "Vittoria Colonna", men engang ejedes den første del af det idag så store kompleks af Scapucci-familien, som i 1581 solgte det til Monsignore Francesco Barberini, der var onkel til den senere Pave Urban VIII (1623-1644).

Barberini-familien begyndte herefter at udbygge det oprindeligt lille hus ved at opkøbe naboejendommene. Fra 1584 boede også den senere Pave, som dengang hed Maffeo Barberini, i huset og i 1591 lod han påbegynde opførelsen af fløjen ud mod Via dei Giubbonari.

I år 1600 arvede Maffeo Barberini onklens ejendom og fortsatte derpå med at udvide denne ved hjælp af arkitekten Flaminio Ponzio. Senere kom Filippo Breccioli og Carlo Maderno til i 1621-1622 at stå for yderligere arbejder på ejendommen, heriblandt opførelsen af en spiralformet trappe.

I 1623 overgik ejendommen til Maffeo's broder Carlo Barberini, efter at Maffeo var blvet valgt til Pave. Carlo lod udvidelsesarbejderne fortsætte indtil han døde i 1630. Men også herefter fortsatte de under Carlo's søn Taddeo Barberini. Nu var det fløjen mod Piazza del Monte di Pietà, som blev udbygget af arkitekten Francesco Contini. Arbejderne fortsatte lige så længe Pave Urban VIII levede, hvilket var indtil 1644.

Efter Taddeo, der døde i eksil i Frankrig, blev det hans søn Maffeo Barberini, som til slut solgte komplekset til Kardinal Antonio Barberini, efter hvem hans arvinger Francesco, Carlo og Maffeo igen tog over. Efter et kortvarigt salg overtog Kardinal Carlo Barberini hele ejendommen i 1680 for at udleje den til forskellige privatpersoner.

Efter denne periode overlod arvingen Prins Francesco Barberini i 1734 bygningerne til karmelitermunkene, I Carmelitani Scalzi di Santa Teresa della Scala, som lod dem indrette til Ordenens hovedsæde (Curia Generalizia), men allerede i 1759 solgte ejendommen videre til Monte di Pietà, der lod den indlemme i de allerede eksisterende bygninger ved Piazza del Monte ved hjælp af en tilbygning med en bue over Via dell'arco del Monte - den bue, som kom til at give navn til gaden.

I slutningen af 1900-tallet blev komplekset overtaget af Roms Kommune og som nævnt indrettet til at huse forskellige institutioner.

En tur langs bygningens facader:

Ud mod Via dei Giubbonari, hvor den første fløj blev udbygget i 1591, har ejendommen 16 fag i 4 etager. Der er i nr. 41 en meget stor og bred portbue under et lille relief med Kommunens mærke "SPQR". Her er indgang til Scuola Elementare Statale "Trento e Trieste", mens der i firkantede åbninger til højre og venstre herfor er indrettet butikslokaler (nr. 40 og 39). En smallere dør i en bred travertinbue giver adgang til et kontor for P.C.I., kommunistpartiet, og her har afdeling "Guido Rattoppatore" til huse. Til venstre for døren hænger en marmorplade med en mindeindskrift for netop denne partisan fra modstandskampen mod tyskerne under Anden Verdenskrig, hvor han blev skudt den 7. Marts 1944.

Hele facaden på dette stykke er pudset i en lys okker farve og alle vinduer har brede travertinrammer. Under det brede tagudhæng løber en smal udskåret frise med ægmønster.

På hushjørnet mod Via dell'Arco del Monte sidder ud for stueetagen og førstesalen en lodret række udskårne travertinfliser, mens dette område på de øverste etager er forsynet med et lyst pudslag som en flad hjørnesøjle. Under gesimserne over travertinfliserne, samt under tagudhænget, sidder relieffer af Barberini-familiens våbensmærke: bien.

Mod Via dell'Arco del Monte har bygningen hele 18 fag med 2 hovedindgange i let profileret travertinkarme med husnumrene 99 og 99A.
Facaden er også her enkel, i lyst okker puds uden udsmykning, bortset fra de brede travertinrammer om alle vinduer. Palæets facade mellem de 2 hovedindgange vender ud mod den lange Piazza del Monte di Pietà. Det var her, at Karmeliter-Ordenen i sin ejerperiode fra 1734 lod indrette en lille kirke kaldet Santi Teresa a Giovanni della Croce dei Carmelitani. Dens facade og indgangsportal mellem 2 høje søjler og under et trekantet gavlfelt, flankeret af vinduer i 2 etager på hver side, blev efter salget til Monte di Pietà i 1759 fjernet og facaden blev ændret i stil med resten af bygningen, som den fremstår idag. (Kirkens facade ses tydeligt på Giuseppe Vasi's tryk fra 1759, her på foto fra info.roma.it)

Ved siden af Palazzo Barberini står en lille, smal bue, lukket af et kraftigt, aflåst gitter, som engang har ført ind til en smal passage mellem ejendommene, men som senere er blevet indrettet til et lille kapel (se foto fra borgato.be). Dette "Cappella della Madonna del Soccorso" blev indrettet i 1759 af Organisationen Monte di Pietà. På en marmorplade over buen står: "Sancta Maria Succurre Miseris". I buen over gitterdøren er der i smedejern udført et kunstfærdigt monogram for Sacro Monte di Pietà, som det også er skrevet nedenunder.

Litteratur om Casa Grande dei Barberini:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 64-55.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. ----- side 14, 16, 18, 21, 26, 72.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
borgato.be: Via dei Giubbonari: Casa Grande dei Barberini.
Info.roma.it: Casa Grande dei Barberini.
Roma Segreta.it: Via dei Giubbonari.
RomeArtLover: Monte di Pietà: Palazzo di Urbano VIII.
Storia della sede dell'Istituto "Vittoria Colonna".


Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.4.2023 og sidst opdateret d. 10.10.2023