ANNAS ROM GUIDE

Forica Pensile

- på Area Sacra di Largo Argentina -

Se nr. 21 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

I den vestlige del af det arkæologiske område på Largo Argentina har man udgravet rester af 2 antikke latriner, de såkaldte "forica". På planen over ruinerne nedenfor er disse rester mærket med tallene 6 og 8. Nr. 6 for den såkaldte Forica Grande og nr. 8 for den såkaldte Forica Pensile. På siden om Area Sacra kan man læse mere om de øvrige ruiner på Pladsen.

Forica Pensile, den hængende / svævende Latrin, findes som nr. 8 bagved ruinerne af det såkaldte Tempio C, Templet for guddommen Feronia. Latrinen er udgravet i Pladsens sydvestlige hjørne ved Via di Torre Argentina, tæt på Via Florida.

Det var et firkantet rum, hvor "wc-sæderne" var anbragt langs de 3 vægge, som er udgravede, således at de trængende ikke blot sad side om side, men også overfor hinanden, mens de forrettede deres nødtørft. Bygningens vestlige del er ikke bevaret, men østvæggen er ca 20 meter lang og det udgravede stykke af sidevæggene 3-5 meter. Man mener, at der her har været mindst 60 pladser.

Ved udgravningen fandt man adskillige marmorfragmenter, som man antager kan stamme fra en tagudsmykning.

Krønikeskriveren Cassius Dio fortæller om disse Latriner: "Det sted, hvor han (Caesar) blev myrdet, blev først aflåst og senere omdannet til latrin-rum". Ruinerne mellem Forica Grande og Forica Pensile menes at stamme fra Pompejus' Curia, hvor Senatet mødtes, den dag Caesar blev myrdet i år 44 før Kristus.

Årene herefter var karakteriserede ved den lange og voldsomme borgerkrig, inden Augustus satte sig definitivt på magten og Pompejus' Curia kan således godt have ligget med aflukkede og ubrugte rum. I år 80 efter Kristus brændte hele kvarteret og blev derpå genopbygget ved at man lagde travertinfliser ovenpå brandtomten. Latrinerne er bygget i netop dette niveau, hvorfor arkæologerne udleder, at de først er indrettet her i sidste del af det 1. århundrede efter Kristus.

---------- Læs om Latriner i Rom ----------

 

Plan over Area Sacra di Largo Argentina

 

Litteratur om Forica Pensile:
Neudecker, Richard: Die Pracht der Latrine. Zum Wandel öffentlicher Bedürfnisanstalten in der kaiserzeitlichen Stadt. München, Verlag Dr. Friedrich Pfeil, 1994.
- side 92-103.
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 317.


Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.12.2013