ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Varese

- Via Giulia nr. 16 -

(Se fotos af Alvaro de Alvariis på Flickr)

se nr. 93 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Det 1600-tals Palæ, der står i Via Giulia med hovedindgang i nr.16, kaldes Palazzo Varese efter sin bygherre, Monsignor Diomede Varese, der levede fra omkring 1582 til 1652 og i perioden 1617-1618 lod arkitekten Carlo Maderno opføre sin nye bopæl.

Heri bosatte sig også Diomede's slægtning Monsignor Pompeo Varese, som var Ærkebiskop i "Adrianopoli" (/Adrianopel, på græsk:  Hadrianopolis. Idag Edirne i Tyrkiet) og pavelig Nuntius i Paris fra 1675-1679.

Efter Pompeo Varese' s død arvede Degli Atti-familien Palazzo Varese og tog samtidig navneforandring til Varese. Palæet kaldes derfor også Palazzo Varese Degli Atti.

I 1788 donerede Monsignor Giuseppe Varese, som tidligere hed Giuseppe Degli Atti, Palæet til institutionen Congregazione di Propaganda Fide.

I 1881 blev Palazzo Varese frasolgt og købt af Vincenzo Benucci, for senere at overgå til andre ejere, først til Mencacci-familien og senere til Mancini-familien. Den seneste, i 2009 afdøde, ejer var Emilia Mancini-Jacobini.

Palazzo Verese er en meget lang bygning i 4 etager under et meget kraftigt fremspringende og udskåret tagudhæng (se foto fra info.roma.it). Facaden er i - nu afskallet - mørkt okker puds og der er 14 fag vinduer på etagerne, samt 8 døråbninger i brede portbuer (med numrene 14, 15, 15A og 18, 19, 20 og 21) og 6 høje tilgitrede vinduer i stueetagen. Hovedindgangen sidder i midten i en grå, profileret portal med husnummer 16 under en altan, der bæres af udskårne konsoller (se foto fra info.roma.it).

Første- og andensalens vinduer er høje og indsat i profilerede rammer under vandrette overliggere. Trediesalens vinduer er små og aflange, men også omgivet af profilerede rammer. Udskæringerne i tagudhænget består af små relieffer af flyvende ørne og fæstningsborge, som var Varese-familiens våbensmærke.

Palæets indre gårdsplads er omgivet af søjlegange i 3 etager (se foto af Alvaro de Alvariis). Nederst er der tale om søjler med joniske kapitæler udsmykket med flyvende ørne. Oprindeligt skal gården have været åben ned mod Tiberen, men det blev senere ændret af en søjlegang med nicher, hvori der var anbragt antikke buster og sarkofager. Åbningen mod Tiberen førte ud til en lang have, der bredte sig ned over den skrånende flodbred i et forløb, der dengang ikke var afbrudt af flodboulevarden Lungotevere dei Tebaldi og de høje digemure, der forhindrer oversvømmelse af de lavereliggende områder. Dog løb her i 1700-tallet gaden Strada dell'Armata, der hvor Via di Sant'Eligio løber idag et niveau under Lungotevere dei Tebaldi.

De gamle lokaler i nr. 14 og 15 huser idag den stemningsfyldte fiske- og skaldyrsrestaurant Assunta Madre (se fotos på deres hjemmeside). I den anden ende af bygningen har den seneste, nu afdøde, ejer Emilia Macini Jacobini i nr. 19-21 ladet indrette store sale til møder og arrangementer, kaldet Off-Off Theatre.

Palazzo Varese ejes idag af den af Emilia Mancini Jacobini oprettede velgørende organistation Fondazione Mancini-Jacobini Onlus, der som formål har at hjælpe nødlidende ældre i Roms Kommune.

 

Litteratur om Palazzo Varese:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 519-522.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte 3 / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione. ------- side 34-37.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Info.roma.it: Palazzo Varese Degli Atti.
Wikipedia (italiensk tekst): Palazzo Varese.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.3.2024 og sidst opdateret d. 1.4.2024