ANNAS ROM GUIDE

Santa Maria di Monserrato - kort fortalt

--- Via di Monserrato  til højre for nr. 115 ---

Se nr. 65 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

--- Se også: Mere om Kirken --- En Rundgang i Kirken --- Plan over Kirken ---

 

Omtrent midtvejs i Via di Monserrato, som i kvarteret Rione Regola løber fra Piazza Farnese til Via dei Banchi Vecchi, står på hjørnet af den gamle gade Via della Barchetta - og overfor gyden Vicolo di Montoro - den spanske menigheds kirke Santa Maria di Monserrato. Dens oprindelse stammer fra 1300-tallet, hvor den første kirkebygning på stedet var et mindre kapel kaldet San Nicolò a Corte Savella efter det store fængselskompleks på gadens modsatte side: Corte Savella.

Kapellet kaldtes også San Nicolò dei Catalani, fordi det var indrettet i et hus, som under Pave Innocens VI i 1352-1362 var blevet købt af en vis Giacoma Ferrandes med det formål at oprette et herberg for hendes landsmænd fra Catalonien.

Santa Maria di Monserrato - cop.Leif Larsson
Santa Maria di Monserrato - cop.Leif Larsson

Senere byggedes i 1500-tallet den kirkebygning, som vi ser idag. Oprindeligt tegnet af Antonio da Sangallo, men siden fuldført af andre arkitekter. Facaden er for eksempel tegnet af Francesco da Volterra.

Kirken er viet til Jomfru Maria, som hun dyrkes i Spanien i Klosteret Santuario de Montserrat under navnet la Virgen de Montserrat. Klosteret er af St. Benedict-ordenen og beliggende på bjerget Montserrat i Monistrol de Montserrat, Catalonien.

Ordet Monserrat betyder egentlig "det gennemskårne bjerg" og netop dette aspekt kan ses i skulpturgruppen over kirkedøren, hvor Jomfru Maria sidder med Jesus-Barnet, som saver i klippen. (se foto fra Wikipedia)

Santa Maria di Monserrato - cop.Leif Larsson
Santa Maria di Monserrato - cop.Leif Larsson

Inde i Kirken findes 2 pavegrave. Det drejer sig om de spanskfødte Paver af Borgia-familien: Calixtus III (1455-1458) og Alexander VI (1492-1503). Pavernes rester er samlet i et enkelt gravmæle, der sidder på den højre væg i det første kapel i højre side, idag kaldet Cappella di San Diego. (se foto af Alvaro de Alvariis)

Kirkerummets udseende er udført i 1800-tallet af arkitekten Pietro Camporese og senere renoveret i 1929. Der findes dog også forskellige ældre malerier og flere gamle gravmæler.

--- Se også: Mere om Kirken --- En Rundgang i Kirken --- Plan over Kirken ---

--- og: Se fotos af Alvaro de Alvariis fra hans photostream på Flickr ---

 

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 22.7.2021 og sidst opdateret d. 3.8.2021