ANNAS ROM GUIDE

Santi Giovanni e Petronio dei Bolognesi

- Via del Mascherone 61 -

 

Denne Kirke tilhører menigheden af romerske tilflyttere fra Bologna, som har viet den til deres skytshelgener San Giovanni Evangelista og San Petronio. Det var også denne menighed, som i 1582 lod bygge en ny kirke på resterne af den gamle, men totalt forfaldne Kirke San Tommaso de Hispanis.

Nutidens Kirke Santi Giovanni e Petronio er altså ikke mere end godt 400 år gammel, men de tilrejsende bolognesere havde tidligere holdt til i Kirken San Giovanni a Porta Latina, hvor de holdt deres messer og møder fra begyndelsen af 1500-tallet.

I 1575 var denne Kirke blevet dem for trang og de købte Kirken San Giovanni Calibita på Tiberøen for her at opføre et kapel og et hospital.

I 1581 overlod Pave Gregor XIII imidlertid den forfaldne San Tommaso de Hispanis, hvis tidligere ejere, den spanske menighed i Rom, var flyttet til Via di Monserrato, til bolognesernes lægbroderskaber "Venerabile Compagnia della Nobil Natione de' Bolognesi commoranti in Roma" og "Confraternita dei Bolognesi" (også kaldet Arciconfraternita delle Stimmate della Nazione bolognese), som i 1576 havde slået sig sammen under beskyttelse af deres skytshelgen San Petronio).

Det fælles Broderskab, som havde store midler at råde over, startede med at renovere San Tommaso-Kirken, men besluttede snart, at de i stedet ville bygge en helt ny Kirke, som de viede til helgenerne San Petronio og San Giovanni Evangelista. Ved denne ombygning, der startede i 1582, forsvandt alle spor af den gamle San Tommaso degli Spagnoli.

Arkitekt på om- og nybyggeriet, som til at vare ganske længe, var Ottaviano Mascherino. Først engang i sidste halvdel af 1600-tallet lader kuplen til at være færdigbygget. Og først ved en restaurering i 1696-1700 fik Kirken sit nuværende udseende med den 3-delte facade i 4 "etager" og indskriften: Divis Ioanni Evangelistae et Petronio dicatum MDCC" ("Viet til helgenerne San Giovanni Evangelista og Petronio 1700"). Også højalteret stammer fra denne periode. Kirkegulvet derimod blev omlagt i 1873 og der er desværre ikke noget af det originale gulv tilbage.

Mascherino tegnede også i 1597 et lille kapel ved siden af Kirken, men det findes ikke længere. Herinde hang der ellers et maleri af Emilio Savonanzi forestillende "Cristo morto": "Den døde Kristus".

En anden af Mascherino's bygninger lå til venstre for Kirken og er også senere nedrevet. Den var bygget til Monsignore Orano omkring 1581. Derimod blev den planlagte opførelse af et fattighospital for deres landsmænd aldrig gennemført, da det ikke lykkedes lægbroderskabet at få opkøbt naboejendommene til dette formål.

Det skulle tilsyneladende være muligt at besøge Kirken hver dag mellem kl. 16.30-19.

----- EN RUNDGANG I KIRKEN -----

Litteratur om Santi Giovanni e Petronio dei Bolognesi:
Armellini, Mariano: Le Chiese di Roma dal secolo IV al XIX / di Mariano Armellini. Pubblicato dalla Tipografia Vaticana, 1891. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 426.
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione, 1979. ----- side 58, 61.
Hülsen, Christian: Le Chiese di Roma nel Medio Evo / di Christian Hülsen. Firenze, Olschki, 1927. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 492.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 212.
Roma Sacra. Elio de Rosa editore, 12. Itinerario, 1998.
- side 19-20.
Alvaro de Alvariis' photostream på Flickr: Ss Giovanni e Petronio dei Bolognesi.
Info.roma.it: Santi Giovanni e Petronio dei Bolognesi.
Romeartlover.it: Ss. Giovanni e Petronio.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.8.2021 og sidst opdateret d. 3.9.2021