ANNAS ROM GUIDE
Horti Liciniani

Omkring den nuværende Piazza di Vittorio Emanuele II på Esquilin lå i antikken den store park Horti Liciniani, den enorme ejendom som Kejser Gallienus (253-268 efter Kristus) af Licinius-familien ejede og som fungerede som residens for kejserhoffet, når kejseren var i byen.

Licinius-familien ("Gens Licinia") havde fra gammel tid besiddelser her på Esquilinhøjen. Cicero nævner en ejendom tilhørende Marcus Licinius Crassus (115-53 før Kristus) og man har fundet rester af familiens "columbarium" (urnehal) i nærheden af Kirken Santa Bibiena, men det var Kejser Gallienus, som lod selve villa-komplekset opføre. Det strakte sig vidt omkring i området (og måske var der indlemmet i det også de gamle parker Horti Epaphroditii, Horti Torquatii og Horti Pallantiniani) og i parken fandtes mange bygninger, så regeringsanliggender kunne klares herfra og hele hoffet finde plads. Selve kejserpaladset, "Palatium Licinii" lå måske i nærheden af det sted, hvor Santa Bibiena står idag.

Gallienus var meget interesseret i kunst og kultur, især den græske, så villaen har uden tvivl været udsmykket med mængder af kunstværker. Man har under udgravninger her fundet 2 statuer: "I Magistrati", som findes på Museo Capitolino idag.

I parken var også i det 4.århundrede opført et nymfæum, hvoraf man stadig kan se rester idag ved Via Giolitti, hvor det er kendt under navnet "Minerva Medica's Tempel", "Tempio di Minerva Medica", fordi man her fandt en statue af Gudinden Minerva med en slange, symbolet på medicinsk kundskab, og derfor troede at man stod overfor et tempel for denne gudinde.

Ud for "Tempio di Minerva Medica" kan man på den anden side af jerbanelegemet ved Via di Porta Labicana i den gamle Aurelianske bymur se en mindre port, som måske har været indgangen til Horti Liciniani. Porten er lukket idag, den har overligger og sidestolper i travertin. Den ydre del ligger meget lavt på grund af de arbejder på muren, som blev foretaget under Kejser Honorius og som man kan se spor af på dette stykke.


Litteratur om Horti Liciniani:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 224, 226.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 982.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XV, Esquilino, side 9, 60f., 72.
Zaccagnini, Carlo: Le ville di Roma. Newton Compton editori, 1976.
- side 36


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Bøger og links om Rom
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet ca. 27.12.2002 og sidst opdateret d. 6.11.2018