ANNAS ROM GUIDE
Case dei Borgia

På nordskråningen af Colle Oppio og Fagutalhøjen lå i Middelalderen nogle huse og en vingård, som for en tid i slutningen af det 15.århundrede tilhørte Borgia-familien.

Spanieren Rodrigo Borgia, den senere Pave Alexander VI, blev af sin onkel, Pave Calixtus III, kaldt til Rom og som 25-årig udnævnt til kardinal i 1456. Den unge Kardinal Borgia var en damernes ven og anskaffede sig omkring år 1466 også en fast elskerinde, nemlig den smukke 25-årige Vannozza Catanei, som fødte ham flere børn (Giovanni, CesareLucrezia og Goffredo). Hele sin lille familie installerede han i denne ejendom på Colle Oppio mellem den nuværende Via Cavour og Piazza San Pietro in Vincoli, men også i andre huse i byen, hvor Kardinalen ejede et i Via del Monte Giordano.

Det fortælles, at det var fra en familiemiddag i dette såkaldte "Casa dei Borgia", at Pavens ældste søn Giovanni, hertug af Gandia, tog hjem den nat, han mødte sin banemand.

Den gamle ejendom havde tidligere tilhørt forskellige andre af Roms gamle adelige familier, blandt andet Montanari-familien. Senere overtog Margani-familien huset, som omkring år 1450 overgik til Orsini-familien. Efter Borgia-familien overtog Orsini-familien igen ejendommen, som i 1531 af Giordano Orsini blev solgt til Jacopo Giorgio Cesarini for 3000 scudi. Her anbragte Cesarini-familien deres store kunstsamling, som idag findes på Capitol-Museet. I 1622 blev palæet købt af Frate Pizzullo til brug for Collegio dei Minimi.

Af disse huse er der nu kun en lille del tilbage: en bue over trappegaden Salita San Francesco di Paola og to etager med en meget smuk marmorbalkon med buet dør samt to sidevinduer med ovenover to ovale rammer. Huset viser rester af befæstning og tæt ved står det gamle fæstningstårn, engang kaldet "Torre dei Borgia" eller "Torre dei Margani" eller "Torre dei Cesarini", men idag inkorporeret som kampanile i Kirken San Francesco di Paola som "Torre di San Francesco di Paola".

Idag har Istituto Centrale del Restauro til huse i en del af det gamle Casa dei Borgia ligesom det har i en del af de tidligere klosterbygninger.


Litteratur om Case dei Borgia:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 85f.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 417.
Politikens kulturguide - Rom. Politikens Forlag, 2000.
- side 346.
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 48f.

Fotos af huset
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 11.1.2003