ANNAS ROM GUIDE

Vicolo dell'Arcaccio

Se under nr. 104 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Vicolo dell'Arcaccio - Gyden ved den grimme Bue - er en lille blindgyde, som findes i kvarteret Rione Regola lige før den østlige start af Via Giulia, hvor området stadig kaldes Piazza di San Vincenzo Pallotti. Faktisk markerer Vicolo dell'Arcaccio netop det sted, hvor Pladsen ender og Via Giulia begynder.

Den Bue, som navnet hentyder til, er muligvis den store Arco Farnesiano, der med en bro forbinder Palazzo Farnese med familiens tidligere haveanlæg mod floden. Da ordet "arcaccio" imidlertid er negativt ladet, er det muligt, at navnet hentyder til anden, mere eller mindre ødelagt antik bue, som har stået i nærheden.

Farnese-Buen står også et pænt stykke længere mod vest, mens den smalle Vicolo dell'Arcaccio smyger sig ind mellem et lavt hus i Via Giulia og et stort og imposant palæ ved Piazza di San Vincenzo Pallotti, hvor dets indgang findes i nr. 204. Det har 6 høje etager, samt en tagterrasse og en høj kælder. Facaden er ret enkel med ensartede, høje vinduer i brede travertinrammer og 7 fag uden yderligere udsmykning. I stueetagen er der lidt mere variation. I første, tredie, femte og syvende fag (gadenumrene 202, 203, 205 og 206) er der brede og tilgitrede gamle portbuer, mens fag nr. 2 og 6 udgøres af smalle, tilgitrede vinduer. I fag nr.4 (gadenummer 204) sidder den høje indgangsportal i bred marmorramme med vandret overligger og pagodetag. Herunder sidder 2 indskrifter på vandrette bånd. Øverst læser man "Charitas Christi urget nos" og nedenunder "Apostolato Cattolico Pallottino
Ud til Vicolo dell'Arcaccio har ejendommen 2 fag og en enkelt smal, tilgitret sidedør. Bygningen huser hovedsædet for "Congregazione dell'Apostolato Cattolico", ("I Padri Pallottini"): Casa Generalizia dei Padri Pallottini. Piazza San Vincenzo Pallotti 204, 1. 00186 Roma.

Niveauet falder mod vest, så den gamle Via Giulia, der begynder her efter Vicolo dell'Arcaccio, løber noget lavere end den nye parallelle flodboulevard Lungotevere dei Tebaldi.

Den lave bygning, som står på hjørnet af Via Giulia og gyden, er også trukket noget frem i gadebilledet, da Via Giulia i sit forløb er smallere end Pladsen. Der er en stor portåbning og en indgang i en smuk profileret marmorbue med husnummer 200 ud mod Via Giulia, mens der er flere døre og vinduer i de 6 fag mod Vicolo dell'Arcaccio.

Efter endnu et lille 2-fags hus i 3 etager ud til Gyden står her den høje havemur ind mod Palazzo Spada's store ejendom. Men her er området - og gyden - spærret af en høj smedejernsport. Hvilket gør Gyden til nærmest en privat indkørsel for beboerne i Palazzo Spada, der ligger og gemmer sig mellem husene på højre side og småhusene ud til Via Giulia, samt ejendommene ud til parallelgaden Via del Polverone. Palæets hovedfacade vender derimod ud mod Via Giulia's parallelgade Via Capodiferro.

På grund af sin funktion som adgang til Palazzo Spada kaldtes Gyden også Vicolo Spada. Og oprindeligt var gyden desuden ikke lukket af, men var en effektiv forbindelsesvej mellem Via Giulia og Via Capodiferro. Der eksisterede dengang også en bro mellem Spadafamiliens palæer, Palazzo Spada og Palazzetto Spada og denne bro var bygget ovenpå en bue - måske den bue, der gav Gyden navn? - Vicolo dell'Arcaccio blev faktisk først lukket af, da Spadafamilien lod opføre den mellembygning, hvori det berømte "galleria prospettica" blev installeret som en del af udsmykningen.

På højre side af Vicolo dell'Arcaccio står efter det store hjørnehus en lidt mindre ejendom med 4 fag og 3 etager, samt en overbygget ekstra etage. Og langs Palazzo Spada's private del en højere og velholdt bygning, som idag udgør en del af det gamle og velrenomerede Hotel Ponte Sisto.

Vicolo dell'Arcaccio var ikke den eneste gyde i Rom med dette navn, men de øvrige er med tiden forsvundet. Det drejer sig om en Vicolo dell'Arcaccio i Trastevere-kvarteret, i nærheden af Kirken Sant'Agata. Samt om en Vicolo dell'Arcaccio i den nu nedrevne jødiske Ghetto, beliggende ved Piazza delle Tre Cannelle og den store port. Også i kvarteret Borgo Pio må der have været en gade eller plads med dette navn, for lokalhistorikeren Rufini omtaler et Osteria dell'Arcaccio eller dell'Arcaccio di Castello. Der er sikkert i alle tilfælde tale om, at der har stået en mere eller mindre ruineret antik bue i nærheden.

 

Litteratur om Vicolo dell'Arcaccio:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18. -
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 113. -
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione, 1979. ----- side 62.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund). -
Le strade di Roma / Claudio Rendina, Donatella Paradisi. - Roma : Newton & Compton editori, 2004.
--- Voume Primo : A-D. ----- side 117-118.
Nolli's kort over Rom (The Nolli Map Website / University of Oregon): Søø under og mellem nr. 715 og 716. -

1
Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 19.8.2022 og sidst opdateret d. 9.2.2024