ANNAS ROM GUIDE
"Via Mercati Traianei"

er navnet på en gade, som i Antikken løb nede i Forumdalen, øst for muren der afgrænsede Trajan's Forum, og langs facaden på Trajan's store Markedskompleks, der strakte sig op ad højskråningen.

Gaden var en af de 3 veje, som fra Antikkens tid forbandt Campus Martius og Quirinalhøjtoppen i nord med Monte Magnanapolihøjen og Subura-kvarteret i syd: Via della Torre der løb øverst på højderyggen, Via Biberatica der løb midtvejs oppe på højskråningen og "Via Mercati Traianei" der løb nede i dalen.

Vi kender egentlig ikke navnet på denne antikke gade, kun dens eksistens, som kan aflæses af brolægningen mellem Forummuren og Markedsfacaden, men man mener, at den har haft et noget længere forløb, at den er kommet ude fra Marsmarken (Campus Martius) og gået i en bue bagom den store østlige exedra i Basilica Ulpia og derpå fortsat, først langs det korte lige stykke Forummur og dernæst i en bue bag den endnu større Forumexedra, og så igen langs det korte lige stykke Forummur overfor facaden ind til den sydlige aula i Markedskomplekset. Herfra gik der en trappe op til Via della Salita del Grillo

Foto fra Trajan's Marked

Vi kan for en del også idag følge gadeforløbet langs Markedskompleksets uregelmæssige facade, mens vi må tænke os til Forummuren mod vest. Forumpladsens exedra ses derimod tydeligt i brolægningen og bagvæggen havde i sin tid en dekoration af flade søjler i giallo antico-marmor. Gulvet i søjlegange og exedraer var belagt med fliser i mangefarvet marmor (pavonazzetto og giallo antico).

Nogle murrester langs gaden stammer fra Senantikken, måske hidrører de fra Kirken Sant'Abbaciro, som nogle forskere mener kan have ligget hernede.

Foto fra Trajan's Marked

Litteratur om Via Mercati Traianei:
Guida archeologica di Roma. A cura di Adriano La Regina. Milano, Electa, 2004.
- side 163.
I Mercati Traianei e la Vita Commerciale nella Roma Antica, di Lucrezia Ungaro e Luigi Messa. (Comune di Roma, Assessorato alla Cultura, Centro di Coordinamento Didattico, 3). Roma, Fratelli Palombi Editori, 1989.
- side 14, 18.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 4: side 46.

Planer over Trajan's Marked
Kort over Viminal-området
Plan over Forumdalen
Viminaltur
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.6.2007 og er sidst opdateret d. 22.7.2007