ANNAS ROM GUIDE
Via Domenichino
er en lille gade mellem Via di San Martino ai Monti, hvor den udspringer omtrent overfor Via di Santa Prassede mod nord, til Via Giovanni Lanza ved Largo Brancaccio mod syd.

Gaden har navn efter maleren Domenichino., der boede i et hus ved siden af det, der idag hedder nr.18. En indskriftssten opsat på husvæggen i 1870 fortæller herom.

Området, hvorpå Via Domenichino er anlagt, var tidligere en del af "Vigna dei Carmelitani di San Martino", en vingård tilhørende Karmeliter-munkene ved Kirken San Martino ai Monti. Mod nord løb gaden Via in Selci, som svarer nogenlunde til nutidens gader Via in Selci, Via di San Martino ai Monti og Via di San Vito og som i Antikken kaldtes Clivus Suburanus og på stykket heroppe ved Cispius-højtoppen Clivus Summus Suburanus.

Det var heroppe, at der oprindeligt var et stort område med gravplads for fattige, slaver og udstødte, og man har da også udgravet en lang række grave omkring Via Giovanni Lanza og Largo Brancaccio.

Senere blev jorden renset og området blev udlagt til haver og bebyggelse og kom til at udgøre den nordlige del af Maecenas' pragtvilla Horti Maecenatis. Mange andre rigmænd fulgte Maecenas' eksempel og byggede i kvarteret, hvor man udfor Via Domenichino har udgravet rester af nogle større huse og villa'er og identificeret nogle af de fundne rum som et bibliotek, et mithræum og et lararium.


Litteratur om Via Domenichino:
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.23.

Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.6.2005