ANNAS ROM GUIDE
Kirken San Martino ai Monti

Kort om San Martino ai Monti:

Denne gamle kirke ligger på Colle OppioCispius-højtoppen med hovedindgang fra Viale del Monte Oppio og apsis og bagindgang ud til Piazza di San Martino ai Monti ved Via Giovanni Lanza.

Den nuværende kirke er grundlagt i det 9.århundrede, hvor man sammenlagde to eksisterende oldkristne kirker, der lå her ved siden af hinanden: Titulus Aequitii og Chiesa dei Santi Silvestro e Martino.

Titulus Aequitii ligger i en udgravet romersk bygning fra det 3.århundrede, som lå lige udenfor den nuværende kirkes venstre sideskib, man kan komme derned igennem krypten under kirkens højalter.

Den oprindelige kirke Santi Silvestro e Martino fra det 6.århundrede skal have ligget i en anden romersk bygning, så lå mere vestpå, måske en privat kirke eller en lagerbygning, hvis facade i to etager stadig kan ses fra Via in Selci, Antikkens Clivus Suburanus, øst for Kirken Santa Lucia in Selci.

I det 9.århundrede under Pave Sergius II (844-847) blev den gamle kirke fra Pave Symmachus' tid nedrevet og genopbygget på det nuværende sted sammen med det tilstødende kloster. I 1635 blev kirken gennemgribende restaureret til sit nuværende udseende, i 1664 fik den ny facade og i 1714 ny kampanile.

Kirken er opdelt i 3 skibe med 2 rækker à 12 marmorsøjler, der måske er rester fra den tidligere kirke og måske dengang hentet fra de nærliggende Trajan's Termer, men ellers er der ikke meget tilbage fra tiden før ombygningen i 1635. I Cappella della Madonna del Carmine øverst oppe i venstre sideskib er der et smukt Madonna-billede af Girolamo Massei fra 1595 og i sakristiet er der nogle rester fra det 13.århundrede samt en votivlampe fra det 5.århundrede i en tynd udvalset sølvplade, som man engang troede var Pave Sylvesters krone på grund af indskriften i kanten "Sancto Silvestro Ancilla Sua Votum (Solvit)".

Bemærk kirkens smukke forgyldte og stukklædte træ-kassetteloft fra 1700-tallet. Der er også en forgyldt stukfrise over søjlerne, den højre side viser bibelske episoder og symboler, den venstre side scener og redskaber fra martyriet. Den er udført af Paolo Naldini i årene 1649-1652.

Langs væggene i sideskibene er der en række fresker fra 1640-55 af Gaspard Dughet med Profeten Elias' historie ("Storia di Sant'Elia"), der udspiller sig i skønne landskaber fra den romerske Campagne - en sjældenhed i de romerske kirker. Sideskibene er ellers udsmykket af forskellige kunstnere i løbet af 1600-tallet.

Fra trappen foran højalteret kommer man ned i krypten, som er ombygget i det 17.århundrede med dekorationer og stukarbejde af Paolo Naldini. Herfra kan man fortsætte ned til de imponerende ruiner af Titulus Aequitii fra det 3.århundrede.


Kirkens historie
Rundgang i kirken
Plan over kirken
Titulus Aequitii: historie
Rundgang i Titulus Aequitii
Plan over Titulus Aequitii
Klosterets historie
Fotos fra kirken
Bøger og links om kirke og titulus
Kort over nær-området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet før d.3.5.2003 og sidst opdateret d. 6.10.2007