ANNAS ROM GUIDE
Vigna Ginucci

Denne vingård lå på Quirinalhøjens skråning i nærheden af ruinerne fra Constantin's Termer og nutidens Via XXIV Maggio på det øverste stykke ved Piazza del Quirinale og har måske strakt sig langs Via del Quirinale til Via Ferrara, På højtoppen stod den store statuegruppe af Dioskurerne Castor og Pollux som hestebetvingere, der i dag står på Piazza del Quirinale. Statuerne stammede antagelig fra Serapis-Templet, der lå på skråningen ned mod Via della Pilotta, og de gav navn til hele området, som tidligere kaldtes Montecavallo, "hestebjerget".

Jorden tilhørte familien Ginucci, som også benævnes Ghinucci, Giannucci, Genuzio eller Ghinutio. Den omtales som tilhørende "Cardinale Genutio", Girolamo Ghinucci, der efter 1535 var i Rom og havde titelkirkerne Santa Balbina og San Clemente. Ejendommen lå ifølge Coffin (se nedenfor litt.note 1) øst for Vigna Ferreri og skal have været i Ghinucci's eje siden 1527 eller måske endog tidligere.

Efter Kardinalens død i 1541 er vingården tilsyneladende gået i arv til familien. Ifølge et register over vejskatter ("Taxae Viarum") fra 1562 havde et af familiens medlemmer, Paulo Ghinutio, en ejendom i dette område, der her kaldes "Contrada dei Cavalli". Ejendommen strakte sig ifølge registeret på "begge sider af vejen".

Hvilken vej det drejer sig om, vides ikke. Måske var det den gamle Alta Semita, nutidens Via del Quirinale. Lanciani (se nedenfor litt.note 2) placerer med nogen tøven "Vigna del Cardinale Genuzio" på sydsiden af denne gade ved Via Ferrara, omtrent på det sted, hvor Parken Giardino Carlo Alberto ligger idag. På den anden side af gaden havde Kardinal Carafa en vingård og villa, som i 1550 blev overtaget af Kardinal Ippolito d'Este og indrettet med stier, pavilloner og bede af Girolamo da Carpi og Tommaso Ghinucci. Også Vigna Ginucci overgik på et tidspunkt til d'Este-familien og blev en del af den lystgård, der senere blev til Quirinalets store park.

I 1558 fortælles det, at der "in vinea Hieronymi Genuti" (Girolamo kaldes Hieronymus på latin) ovenfor Kirken San Vitale stod gamle ruiner af et Tempel for Guden Quirinus og at der var fundet mange marmorfragmenter af bygningens gulv. Quirinus-Templet lokaliseres idag på den modsatte side af Via del Quirinale i det område, der dækkes af Palazzo del Quirinale's lukkede park.

På ejendommens område har der også været andre ruiner, for man mener at den gamle Kirke Sant'Agata de Caballo har ligget her og at det er ruinerne heraf, der omtales i et kirkekatalog fra Pave Pius V's tid som "chiesa rovinata nella vigna delli Giannucci" ("kirke i ruin i vingården tilhørende familien Giannucci").

 

Litteratur om Vigna Ginucci:
(1) Coffin, David R.: The Villa in the Life of Renaissance Rome .Priceton, New Jersey, Princeton University Press, 1988.
- side 190.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 747.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori.
Rione II - Trevi. A cura di Angela Negro.
Parte I. 1995: side 48, 80.
Hülsen, Christian: Le Chiese di Roma nel Medio Evo. Firenze, Olschki, 1927.
- side 166.
Lanicani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.16.
(2) Lanciani, Rodolfo (Amedeo): Storia degli scavi di Roma, e notizie intorno le collezioni romane di antichità. Roma, Edizioni Quasar.
Volume Terzo: 1550-1565. 1990.
- side 196.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 37.

Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til Quirinalturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.5.2010 og sidst opdateret d. 26.5.2010