ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna della Quercia

- Vicolo dei Balestrari nr. 32 - i Rione Regola -

Se nr. 55 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

På muren til den store bygning mellem Piazza della Quercia, Vicolo dei Balestrari og Vicolo del Giglio sidder i Vicolo dei Balestrari nr. 32 en stor oval stukramme med et lidt udvidsket Madonna-billede. Det er et af de mange små Maria-altre, kaldet "edicole sacre", som findes overalt i kvarteret.

Piazza della Quercia. foto cop.: Leif Larsson
Billede på Piazza della Quercia nr 27. - foto cop.: Leif Larsson

Det drejer sig om en fremstilling af Madonna-typen "Madonna della Quercia", som slagterlauget i Rom, der i 1532 blev dannet af tilrejsende heste- og kvæghandlere og slagtere fra Viterbo-området nord for Rom, havde taget som deres skytshelgen, da denne Madonna-type dyrkedes i deres hjemegn.

Dyrkelsen af Madonna della Quercia, der betyder "Madonna med egetræet", stammer tilbage til 1400-tallet, da et billede af Jomfru Maria med Jesus-Barnet ifølge den tilknyttede histore i 1417 blev malet på en tagsten og ophængt af bestilleren, en vis Mastro Battista Magnano Iuzzante, på stammen af et egetræ, som stod i hans vingård ved landevejen, der førte til Bagnaia og hvor de rejsende ofte udsattes for røverier.

På det originale billede af Madonna della Quercia, også kaldet Santa Maria della Quercia, sidder Maria med ansigtet vendt mod venstre, hvor hun har Barnet på sin højre arm, mens den venstre hånd støtter barnets fødder. Moder og Barn holder deres ansigter tæt sammen, så deres kinder rører hinanden. Barnet løfter sin højre hånd i en velsignende bevægelse. En kopi af dette billede findes idag på højalteret i Kirken Santa Maria della Quercia i Rom.

Det maleri, som ses på husmuren ved Vicolo dei Balestrari nr. 32, er en lidt anden fremstilling. Det drejer sig nemlig her om Slagterlaugets og - Lægbroderskabets emblem: Madonna med Barnet omgivet af egetræets løv og ved træets fod står en okse og en vædder. Om disse dyr også er med på maleriet her på muren, er svært at se, da den underste del af billedet er meget ødelagt.

Madonna sidder på disse billeder til venstre for Barnet, som hun holder i sin venstre arm, mens den højre støtter Barnets fødder. Barnet løfter også her sin højre hånd i velsignelse, mens den venstre hånd strækkes ud mod tilskueren. Både Moder og Barn ser lige frem, måske en smule mod beskuerens højre side, men de læner ikke ømt ansigterne sammen som i det oprindelige maleri.

Billedet er omgivet af en oval ramme i stuk, modelleret som en krans af egeblade, der øverst er bundet sammen med en stor sløjfe.

Billedet sidder mellem 2 vinduer på førstesalen af den store bygning, der tilhører netop slagternes Lægbroderskab og omtales som Palazzo della Confraternita dei Macellai. Identiske billeder ses forøvrigt også på ejendommens andre sider, hvor der i Vicolo del Giglio endda er opsat 2 emblemer, samt på Piazza della Quercia ved nr. 27.

Disse murbilleder dateres alle til et tidspunkt i 1600-1700-tallet og malerens navn kendes ikke.

De øvrige billeder findes følgende steder:
Piazza della Quercia, ved nr. 27
Vicolo dei Balestrari nr. 29
Vicolo del Giglio nr. 6A
Vicolo del Giglio nr.8

Litteratur om Edicola med Madonna della Quercia:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 143-144.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. - Roma : MMC Edizioni, 2015.
- Volume 6: Rioni: VII Regola, XI S .Angelo, X Campitelli.
----- side 40-41.
info.roma.it: Edicole della Confraternita dei Macellai.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.11.2021