ANNAS ROM GUIDE

San Paolo alla Regola

- Via di San Paolo alla Regola (nr.6) -

Se nr. 109 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Se Alvaro de Alvariis' photostream på Flickr: S. Paolo alla Regola.

Denne Kirke, som står ved gaden af samme navn med facaden vendt mod den lille Piazza di San Paolo alla Regola, har meget gammel oprindelse. Ifølge traditionen er den bygget på det sted, hvor Apostlen Paulus boede til leje, mens han opholdt sig i Rom. Som følge af denne tradition kaldtes Kirken også "Schola Pauli".

Man kender ikke noget til denne allertidligste kirkebygning, for det er først i en bulle, udsendt af Pave Urban III i 1186, at Kirken nævnes som filial af San Lorenzo in Damaso. Der er dog ingen tvivl om, at der her allerede var tale om en gammel kirke. Kirken kaldtes i bullen San Paulus de Arenula.

I udgaver af Cencio Camerario's kirkekatalog fra 1192 omtales Kirken som Sancto Paulo de Aureola eller Sancto Paulo de Areola.

I Kirkekataloget fra Torino fra ca. 1320 fortælles, at "Ecclesia sancti Pauli de Arenula habet 1 sacerdotem". Der var altså på dette tidspunkt knyttet én præst til Kirken.

I 1539 blev Kirken sognekirke og omkring 1572 blev San Paolo slået sammen med en anden filialkirke, San Cesario de Arenula, som man har kendskab til lige fra 1096, hvor den stod i området mellem San Paolo (der også i folkemunde kaldes San Paolino) og Tiberen, i nærheden af Kirken Sant'Anastasio dei Cuochi. (Denne Kirke er senere nedrevet, men den lå omtrent på det sted, hvor nutidens Via delle Zoccolette krydser Via del Conservatorio). Omtalen af San Cesario er bevaret på en indskriftssten, som idag er indsat i muren til højre for højalteret i San Paolo.

I en kirkefortegnelse foretaget under Pave Pius IV (1559-1565) kaldes Kirken S. Paulo et Cesareo.

I 1566 var der et visitations-besøg fra den kirkelige administration, et "Visita Apostolica", og i optegnelser herfra nævnes det, at Kirken på grund af ælde var i meget dårlig stand. Da Pave Clemens VIII senere blev Pave fra 1592 til 1605, besluttede han i 1594 at lukke Kirken som sognekirke og overføre dette hverv til den nærliggende Santa Maria in Monticelli.

Kirken har tilhørt mange forskellige religiøse ordener. Forskellige lægbroderskaber såsom Confraternita dei Vaccinari, Confraternita dei Magzzinieri, Confraternita dei Cappellari, Confraternita dei Giovani dei Barbieri og Confraternita dei Cicorari har haft sæde i denne Kirke, der efter 1594 overgik til Ordenen "Agostiniani Riformati", som foretog flere restaureringer og udvidede Kirkens område ved køb af nabohusene til brug for deres Kloster.

I 1619 blev alle bygningerne erhvervet af "Terz'Ordine Regolare di San Francesco della Nazione Siciliana", der i det tilstødende Kloster oprettede deres skole og bibliotek, idag kaldet "Collegio Siculo".

I 1687 besluttede denne Orden at bygge en ny Kirke på stedet. Arkitekten og munken Giovan Battista Bergonzoni leverede tegninger til byggeriet, som kunne indvies den 29. September 1728 af Monsignor Camillo Cybo, der var Patriark af Konstantinopel. Bygningen er dog senere restaureret, blandt andet efter ødelæggelser under Den Romerske Republik i 1798.

Kirken omtales idag også som San Paolino alla Regola.

----- LÆS også: En Rundgang i San Paolo alla Regola ----- Og SE: Plan over Kirken -----

----- Se flere fotos på Alvaro de Alvariis' photostream på Flickr: S. Paolo alla Regola -----

 

Litteratur om San Paolo alla Regola:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola / a cura di Carlo Pietrangeli. - Parte I: 3. edizione, 1980. ------- side 32-36.
Hülsen, Christian: Le Chiese di Roma nel Medio Evo / di Christian Hülsen. Firenze, Olschki, 1927. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 414-415: S. Pauli De Arenula.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Le Chiese di Roma : cenni religiosi, storici, artistici / a cura dell'Istituto di Studi Romani.
--- : XXX : San Paolo alla Regola. 1949.
Rendina, Claudio: Le chiese di Roma. Roma, Newton Compton editori, 2007. (Tradizioni italiane, 62)
- side 283.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. 13. itinerario - . Elio de Rosa editore, 1998.
- side 21-27.
San Paolino alla Regola : Piano di recupero e restauro / scritti di F. Giovanetti ... (et al.) / a cura di Enrico Valeriani. - Roma : Edizioni Kappa, 1987.
060608.it: Chiesa San Paolo alla Regola.
Info.roma: San Paolo alla Regola.
Alvaro de Alvariis' photostream på Flickr: S. Paolo alla Regola.
Churches of Rome, Wiki: San Paolo alla Regola.
Romasegreta.it: S.Paolo alla Regola.
Romeartlover.it: Chiesa di S. Paolo alla Regola.
Wikipedia (tysk tekst): San Paolo alla Regola.
Wikipedia (italiensk tekst): Chiesa di San Paolo alla Regola.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.7.2018 og sidst opdateret d. 2.8.2018