ANNAS ROM GUIDE

Vicolo del Merangolo

Se under nr. 108 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Denne gyde ("vicolo"), som ikke længere eksisterer, kaldtes "Pomeransgaden" efter den frugt, der på romersk dialekt kaldes "merangolo", men på italiensk "melangolo": pomerans, en tykskallet citrusfrugt, der vokser på et op til 15 meter højt, tornet træ. Il melangolo kaldes også "arancia forte" , appelsinen med den kraftige smag, eller "arancia amara", bitter-appelsin. Pomeranstræets latinske navn er "Citrus x aurantium". Planten stammer fra Indien og dyrkedes også af araberne op i 800-tallet. I begyndelsen af 1000-tallet tog de den med til Sicilien, hvor den stadig dyrkes. Den kaldes også "malum assyrium".

Der fandtes tidligere adskillige gader og pladser i Rom, som bar dette navn, men idag findes der kun én "Via del Melangolo", som dog ikke svarer til den gamle "Vicolo del Merangolo". Den nye er opstået i det i begyndelsen af 1900-tallet nybebyggede område mellem gaderne Via delle Zoccolette og Lungotevere dei Vallati og forbinder disse med et forløb i retningen nord-syd.

Den gamle Vicolo del Merangolo derimod - den løb i en helt anden retning, nemlig fra den ligeledes nu forsvundne gade Via della Mortella i øst, hvor Tiberens sandaflejringer med tiden havde dannet en hel sandbanke, kaldet "La Renella". Vicolo del Merangolo løb herfra mod vest i en svag bue, der svarer nogenlunde til flodens bue og til den svage bue, som nutidens gader Lungotevere dei Vallati og Via delle Zoccolette slår. Samt til den bue, som dannes af sydfacaden på det store Justitsministeriepalæ, Ministero di Grazia e Giustizia.

Og det var netop dette byggeri, samt de nye gadeforløb, der betød enden for den lille, smalle Vicolo del Merangolo, der mod vest sluttede i en lille plads omkring Via del Conservatorio og Conservatorio delle Zoccolette's store bygning.

Lige her - på nordsiden af gydens veststykke - stod engang den gamle Kirke Santi Vincenzo e Anastasio dei Cuochi, der i flere hundrede år passedes af kokkenes og konditorernes lægbroderskab, Confraternita dei Cuochi e Pasticcieri. Også denne Kirke måtte lade liver for det nye byggeri.

 

(Som nævnt fandtes der tidligere mange "Pomeransgader" i Rom, der var for eksempel en Vicolo del Merangolo i kvarteret Rione Ripa. Den kaldes idag Via Bucimazza. - En Piazza del Merangolo fandtes i Rione Sant'Angelo, det er den, som idag kaldes Piazza Lovatelli. - En Vicolo del Merangolo i Rione Campo Marzio løb parallelt med nutidens Via Tomacelli, men er idag forsvundet. - En anden Vicolo del Merangolo i Rione Trastevere hedder idag "Via del Cedro". - Endelig var der en Vicolo del Merangolo i Rione Trevi, som muligvis var den, der idag kaldes Via del Mortaro).

 

Litteratur om Vicolo del Merangolo:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 573.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte Prima / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. ------- side 48.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 28 (før de nyeste fund).
Le strade di Roma / Claudio Rendina, Donatella Paradisi. - Roma : Newton & Compton Editori, 2004.
- Volume Secondo E-O. ---- side 810.
Info.roma: Via del Melangolo, Roma.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.6.2018