ANNAS ROM GUIDE
Giuseppe Passeri - romersk maler

1654 - 1714


Giuseppe Passeri var en romersk maler, som i Rom især udførte sine malerier i byens forskellige Kirker. Han var nevø til maleren Giovanni Battista Passeri og i familie med flere andre kunstnere med efternavnet Passeri.

Giuseppe Passeri blev født i Rom den 12. Marts 1654. Han blev elev af sin onkel Giovanni Battista Passeri og senere af maleren Carlo Maratti, der syntes så godt om den unge mand, at han lod ham blive arvtager af sit værksted.  

Den 20. September 1693 blev Passeri som knap 40-årig medlem af kunstnersammenslutningen Accademia di San Luca.

I 1701 lod Passeri sig også indskrive som medlem af kunsternes lægbroderskab Congregazione dei Virtuosi al Pantheon

Giuseppe Passeri døde den 2. November 1714 i Rom. Han var da 60 år gammel. 

 

Af Giuseppe Passeri's værker i Rom kender vi blandt andre:

I Kirken Sant'Anna dei Falegnami: I perioden 1654-1682 blev Sant'Anna renoveret af arkitekten Carlo Rainaldi. Ved den lejlighed fik den et nyt loftsmaleri malet af Giuseppe Passeri. 

I Kirken Santa Barbara dei Librai: Facaden er tegnet af Giuseppe Passeri og opført ved renoveringen af Kirken i 1680.

I Kirken Santa Caterina da Siena a Magnanapoli: Loftsfreskerne i det andet kapel i højre side er måske udført af Giuseppe Passeri. De er idag meget ødelagte.
Ved siden af den højre trappe op til presbyteriet er der en dør ind til nogle små rum, der giver adgang til nonnernes bagvedliggende kirkerum. Over døren er væggen udsmykket med fresken "Santa Caterina sorpresa in preghiera dal padre" ("Santa Caterina's fader overrasker sin datter fordybet i bøn"), udført af Giuseppe Passeri omkring år 1699.
Ved siden af den venstre trappe op til presbyteriet er der en dør ind til nogle små rum, der giver adgang til nonnernes bagvedliggende kirkerum. Over døren er væggen udsmykket med fresken "Santa Caterina sceglie la corona di spine" ("Santa Caterina vælger tornekronen"), udført af Giuseppe Passeri omkring år 1699.
Det øverste kapel i venstre side, "Cappella Bonanni Primi", har over alteret et maleri af "Madonna del Rosario", malet af Giuseppe Passeri i 1703.
Over alteret i det næstøverste kapel i venstre side, "Cappella dedicata ai 3 Archangeli" eller "Cappella Patrizi", hænger et maleri af "I tre Archangeli" ("De 3 ærkeengle"), malet af Giuseppe Passeri.

I Kirken San Giacomo degli Incurabili: malerier over 2 af Kirkens altre. Motivet er begge steder scener fra San Francesco di Paola's liv.

I Kirken San Giovanni in Ayno: altermaleri af Santa Anna og Maria som barn, samt højaltertavle med Jesu Fødsel. 

I Kirken Santa Maria in Aracoeli: Marias's Død og Himmelfart, samt Evangelisten Lukas, malet omkring 1686-1688.

I Kirken Santa Maria in Campitelli: 2. Kapel i venstre side: Den lille loftskuppel er fresko-bemalet af Giuseppe Passeri med motivet "Mariae Himmelfart". Samme kunstner har også malet englegruppen i lunetten nedenunder. 

I Kirken Santa Maria in Vallicella: i hovedskibet: maleriet "Mosè rompe le tavole della Legge" ("Moses bryder Lovens tavler"), udført i 1699.

I Kirken San Nicola in Arcione:  Loftet var dekoreret med en fresko med motivet "La Gloria di San Nicola" udført af Giuseppe Passeri

I Peterskirken (San Pietro): San Pietro døber San Processo og San Martiniano, samt Centurionen Cornelius' dåb. Den sidste udført i mosaik efter en original, som skal findes i Kirken San Francesco i Urbino.

I Kirken San Sebastiano fuori le Mura: maleri på den ene sidemur i Cappella Albani.  

I Kirken Spirito Santo dei Napoletani: Kuplen over højalteret har en loftsfresko malet af Giuseppe Passeri i år 1700. Motivet er Kristus og Gud Fader omgivet af engle. I kuppelhjørnerne er der malet 4 evangelister. De blev oprindeligt malet af Passeri, men i 1869 genmalet af Gagliardi.

 

Litteratur om Giuseppe Passeri:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.4.2021