ANNAS ROM GUIDE
Sant'Elena dei Credenzieri - nu forsvunden kirke

Nedenunder og til højre for nr. 30 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

Denne lille, nu forsvundne Kirke, lå på det sted, der nu er ryddet til en mindre plads, kaldet Largo Arenula.

På dette sted stod der i Antikken en række store søjlegange, mod nord omkring Via del Sudario den såkaldte Hecatostylum og længere mod syd Porticus ad Nationes. Mod vest søjlegange og vandrehaller i forbindelse med det store område Porticus Pompei, som strakte sig videre mod Pompejus-Teatret. Det var antagelig på nogle af disse ruiner, at den lille Kirke opstod.

Der er delte meninger om Kirkens oprindelse. Nogle historikere mener, at den opstod som en ombygning af en tidligere kirke på stedet: San Niccolò de Mellinis, som eksisterede fra 1100-tallet og sikkert også tidligere. Andre mener, at der er tale om 2 forskellige kirker: San Niccolò og Sant'Elena, der dog skal have ligget meget tæt på hverandre.

Givet er det dog, at Pave Gregor XIII i 1577 overgav en meget forfalden (kirke?)bygning til hovmestrenes religiøse broderskab, Confraternita dei Credenzieri, der samlede de personer, som var i tjeneste hos kardinalerne og de rige familier. Broderskabet lod Kirken restaurere og viede den derpå til Sant'Elena og den fik navnet Sant'Elena dei Credenzieri. Denne Kirke blev revet ned, da Largo Arenula blev anlagt i slutningen af 1800-tallet

Den ombyggede Kirke kunne indvies i 1594 og fungerede derpå i et par hundrede år, indtil den atter måtte ombygges i 1700-tallet, hvor Francesco Ferrari fik til opgave at stå for byggeriet.

Der var ikke tale om nogen stor bygning, her var kun ét skib med nogle sidealtre, indgang tilsyneladende mod nord og højalteret opstillet mod endevæggen mod syd. Desuden ses på Tempesta's kort fra 1593 et romansk klokketårn fra 1100-tallet, som stod ved siden af bygningen.

Ved ombygningen fik Kirken også en ny facade i 2 etager kronet af et meget stort gavlfelt, ligeledes i 2 etager. Den øverste udformet som et almindeligt trekantet gavlfelt med et kors på toppen, den nederste som et af 2 spiralformede støttevægge indrammet maleri: en fresko af Sant'Elena med Korset. Man kender ikke kunstnerens navn og fresken må være forsvunden ved nedrivningen. De 2 nederste etager var opdelt i 3 dele, med indgangsportalen i det midterste, bredere felt og på etagen over et stort vindue med buet overkant. Alle sidefelter var blot udsmykket med forskellig rammedekoration. Mellem stueetagen og etagen over løb en bred frise med indskriften "Gesù Nazzareno et S. Helenae Imperatrici" og årstallet "A.D. MDCCCXVIII", den er altså tilføjet noget senere (1818) og hentyder til det Broderskab, der på dette tidspunkt havde retten til bygningen. (Se: Kirkens facade på en akvarel af Achille Pinelli (foto: Alvaro de Alvariis)

Da Kirken blev revet ned i 1888, blev noget af inventaret og udsmykningen flyttet til andre kirker. To malerier findes idag i Kirken Gesù Nazareno i Via dei Barbieri 22. Det ene er et maleri af en elev af Cristoforo Roncalli ("Il Pomarancio") forestillende Den Hellige Helena med Korset ("Sant'Elena con la croce"). Det hænger idag over alteret i Kirkens højre side. Maleriet var oprindeligt brugt som altertavle i Sant'Elena dei Credenzieri.

Et andet maleri forestillende Santa Caterina d'Alessandria hang tilsyneladende over et sidealter. Det var malet hertil af Cavalier d'Arpino i 1589-1591 og bestilt af Tiberio Cavalieri, hvis familie sponsorerede dette alter. Et tredje maleri kan idag ses i sakristiet i Kirken Sacro Cuore i Via Marsala. Det forestiller "L'Assunta" ("Maria's Himmelfart") og tilskrives Orazio Borgianni.

I begyndelsen af 1800-tallet opløstes Confraternuta dei Credenzieri og Kirken overgik til et andet broderskab, Arciconfraternita di Gesù Nazareno. Overdragelsen foregik i 1817, hvilket blev mindet i 2 indskrifter, som idag kan ses på hver side af indgangsdøren i Gesù Nazareno, som Broderskabet fik overladt, da Sant'Elena skulle rives ned.

Foto af Piazza Sant'Elena med Kirkens facade (Alvaro de Alvariis' photostream på flickr) -

Foto fra 1887 af Kirken og Piazza Sant'Elena (fra Roma Sparita)

 

 

Litteratur om Sant'Elena dei Credenzieri:
Armellini, Mariano: Le Chiese di Roma dal secolo IV al XIX / di Mariano Armellini. Pubblicato dalla Tipografia Vaticana, 1891. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 452-453.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VIII S. Eustachio, Parte 1 / a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini. - 2. edizione, 1980. ------- side 27-30.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 224
Pinelli, Achille: Le chiese di Roma negli acquarelli di Achille Pinelli. A cura di Bruno Brizzi, testi di Liliana Barroero, Daniela Gallavotti Cavallero. Roma, Editore Colombo, 1. ristampa, 1990.
- side 92 (nr.50) og 271.
Rendina, Claudio: Le chiese di Roma. Roma, Newton Compton editori, 2007. (Tradizioni italiane, 62)
- side 97.
Wikipedia (italiensk tekst): Chiesa di Sant'Elena dei Credenzieri.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.3.2014 og sidst opdateret d. 31.3.2014