ANNAS ROM GUIDE
Kirken Santi Marcellino e Pietro al Laterano

Mere om Santi Marcellino e Pietro:
Kirkens historie - Klosteret - Helgenhistorien - Den gamle kirkes indretning

EN RUNDGANG I KIRKEN:

Kirken ligger idag et pænt stykke under de omliggende gaders niveau, dette skyldes planeringer og at Via Merulana blev hævet, da området i slutningen af 1800-tallet blev nyanlagt og bebygget.

På en firkantet plads omgivet af mure og stakit til gadeniveau ligger den nuværende kirke, som er bygget i 1751 af arkitekten Girolamo Theodoli. Man kommer ned til forpladsen af en lille trappe fra Via Merulana.

Facaden er rolig og enkel i gult stuk med flade ioniske travertinsøjler. Portalen er i travertin og både den og facaden har en trekantet tympanon. Midt imellem disse er der et stort aflangt vindue i travertinramme. Som en kontrast til den rolige klassiske facade har Theodoli anbragt en kuppel i barokstil ovenpå en cirkelformet mur med ovale vinduer. Kuplen er speciel, den er rund men trappeformet udvendigt, så der går ligesom 5 buede trappetrin op til den øverste top, der består af en række høje vinduer med farvet glas i blyindfattede ruder.

Kirkens indre (numrene henviser til planen over kirken):

Kirkerummet har form af et græsk kors med en apsis overfor indgangsdøren. Der er 2 sidealtre i korsets tværarme og 1 kapel på hver side af højalteret. Også kirkens indre er enkelt og roligt med lyse vægge og flade søjler i stuk. Disse er forsynet med guirlander på kapitælerne, inspireret af arkitekten Francesco Borromini. I felterne i kuplen ses Kejser Constantin's monogram mellem 2 palmer.

Til højre for indgangen (2) er der lige før det højre sidekapel en indskrift fra det 13.århundrede, det er den mindesten, som titulærkardinal Giussani opsatte i Kapellet for San Gregorio i den gamle kirke til erindring om den ombygning, som blev foretaget i 1256 under Pave Alexander IV. Nederst på stenen er der et basrelief af helgenerne Marcellino og Pietro ved siden af et træ med fugl Føniks til minde om flytningen af helgenrelikvierne her til kirken.

I det højre sidekapel (3) står Alteret for San Gregorio. Det er i rød cottanello-marmor med en urne i den grønne verde-antico-marmor. Heri opbevares relikvierne af Santa Bonosa. Ovenover er der et maleri af Filippo Evangelisti fra ca.1751 af "San Gregorio che celebrando la messa libera un'anima" ("San Gregorio befrier en sjæl under messen").

For enden af højre side ligger "Cappella di Lourdes e del Santissimo Sacramento" (5). Herinde har den tidligere sognepræst Monsignor Alfonso Cairoli ladet bagvæggen opbygge som et stykke af klippegrotten i Lourdes og der står en statue af Madonna Immacolata ("Den Ubesmittede Jomfru Maria"). Loftet er malet i 1913 af maleren Caselli. I kapellet står også en nyere statue af San Giuseppe (Josef) og på højre side en døbefont, der tidligere stod i Sant'Angelo in Pescheria.

På søjlen (4) til højre for opgangen til højalteret hænger et maleri af "Santa Teresa del Bambino Gesù" i en smuk mørk træramme. Det er udført af Tito Ridolfi i 1925.

På højalteret (6) er der et maleri af Gaetano Lapis fra 1751: "Il Martirio dei Santi Marcellino e Pietro in Silva Candida" ("Helgenerne Marcellino og Pietro's Martyrium"). Selve alteret hviler på en urne i serpentino-marmor, hvori der opbevares relikvierne af Santa Marcia.

På søjlen (8) til venstre for opgangen til højalteret er der en prædikestol i træ.

For enden af venstre side ligger "Cappella del Crocifisso" (7) med et nyere trækrucifiks udført af kunstneren Vincenzo Moroder, som også er mester for Josef-statuen i "Capella di Lourdes".

I det venstre sidekapel (9) er der også et alter i cottanello-marmor ovenpå en urne, hvori San Teliano's legeme opbevares. Over alteret er der en 1700-tals kopi af et maleri, som tilskrives enten Guido Reni eller Il Domenichino. Originalen befinder sig i Kirken San Silvestro i Convento dei Carmelitani Scalzi i Caprarola. Maleriet forestiller "La Vergine del Carmine e il Bambino tra San Giuseppe e Santa Teresa in preghiera" ("Madonna del Carmine og Jesus-Barnet mellem de bedende helgener Josef og Teresa") (Andre kalder det "Madonna in Gloria con Angeli, S.Giuseppe e S.Rita"!).

Mere om Kirken Santi Marcellino e Pietro:
Kirkens historie - Klosteret - Helgenhistorien - Den gamle kirkes indretning

Fotos fra kirken
Plan over kirken
Kort over området (Celio)
Kort over området (Oppio)
Ordliste
Hovedside
Spise og bo i området (Celio)
Spise og bo i området (Oppio)
Bøger og links om kirken
Tilbage til byturen (Celio)
Tilbage til byturen (Oppio)
Andre turforslag
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet før d.1.10.2005 og sidst opdateret d. 14.10.2007