ANNAS ROM GUIDE

Vicolo di Sant'Elena

Se midt imellem nr. 31 og 126 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

 

Den smalle og ganske korte gyde Vicolo di Sant'Elena løber i kvarteret Rione Sant'Angelo mellem en anden lille gyde, Vicolo dei Falegnami, i øst og Via di Sant'Elena og Largo Arenula i vest. En stor del af den mørke gyde løber gennem en stor portbue, der forbinder 2 huse på hver sin side af gyden.

Gydens navn stammer fra den i 1888 nedrevne Kirke Sant'Elena dei Credenzieri, som Lavet af hovmestre, Università dei Credenzieri, havde ladet vie til Kejser Constantin den Store's moder Helena, på italiensk Santa Elena, som selv var datter af en værtshusejer og derfor ansås for at være beskytter af også hovmestre ("credenzieri"), kældermestre ("bottiglieri") og kaféværter ("caffetieri"). Kirken havde siden engang før 1500-tallet stået omkring det sted, hvor idag Via Arenula og Largo Arenula krydser Via Florida.

Fra Largo Arenula skyder den smalle gyde sig ind mellem 2 huse (se foto fra borgato.be):

Til højre (og mod syd) et 5-etager højt hus under en tagterrasse, med 2 brede fag og en facade i hvidt puds med indridset stregmønster hele vejen op. På hushjørnet er dette forstærket ved en høj række tilhugne stenfliser. Vinduerne, som sidder over vandrette friser i forskellig bredde, er høje og rektangulære og indsat i profilerede rammer, der på anden- og trediesalen toppes af vandrette overliggere. I stueetagen mod Largo Arenula er der til venstre en stor firkantet butiksåbning i bred travertinkarm. Den har husnummer 21, mens indgangsportalen til højre, som er indsat i en travertinbue, omkranset af et rektangulært felt under en vandret overligger, har nr. 22.
Muren ud mod Vicolo di Sant'Elena er også her i hvidt puds, men uden døre og vinduer.

På venstre side (mod nord) står endnu et 2-fags hus med numrene 20 og 20A, men meget smallere end nabohuset. Stueetagens facade er næsten udfyldt af 2 høje, profilerede travertinbuer med butiksvinduer og -indgange, mens vinduerne højere oppe i den pudsede, lysebrune facade er høje og rektangulære, omkranset af profilerede rammer, der toppes af små konsoller, bærende vandrette overliggere. Det gælder første- og andensalen, mens trediesalen er uden overliggere. Herover er der et fremspringende, udskåret tagudhæng under et senere tilbygget overetage og en tagterrasse.
Muren ud mod Vicolo di Sant'Elena er i samme lysebrune puds, men uden døre og vinduer.

Nogle meter inde i Gyden når man frem til Buen, der bærer en ét-fags bygning i 5 etager med facade i lysebrunt puds og høje vinduer i let profilerede stukrammer. Og under denne bygning går man gennem en lang og mørk portbue ind til den lille plads, som udgør en del af den bagvedliggende gyde Vicolo dei Falegnami.

Inde på den lille Plads mod øst stod engang Kirken San Sebastiano de' Mercanti, men en anden lille Kirke - Sant'Anna dei Falegnami, ejet af Benediktiner-nonner - stod overfor Vicolo di Sant'Elena's udmunding mod vest, hvor nu Largo Arenula breder sig.

 

Litteratur om Vicolo di Sant'Elena:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13-14 og 18+19.
Fedi, Cristiano: Vicolario romano : tutto quello che c'è da sapere sulle piccole "grandi" vie di Roma, - Roma : Palombi Editori, 2009.
- side 76.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VIII S.Eustachio, Parte Prima / a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini. - 2. edizione. - 1980 ------- side 4, 8, 24, 28.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 5, 56.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Le Strade di Roma / Claudio Rendina e Donatella Paradisi. - Roma : Newton Compton editori, 2004.
- Vol 2: E-O : --- side 492.
info.roma.it: Vicolo di Sanr'Elena.
Borgato.be: Via di Sant'Elena.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.6.2024 og sidst opdateret d. 6.6.24